Forralt bor - egészségedre!
Címlap / Szépség-Egészség / Forralt bor - egészségedre!

Forralt bor - egészségedre!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-24

Borús téli esték, baráti összejövetelek hangulatfelelőse lehet a forralt bor, nem mellesleg a meghűlés kezdeti szakaszában pedig hatásos gyógyszer szervezetünknek. Bár a melegítés, forralás révén a bor alkoholtartalmának java elillan, mégis célszerű a forralt bort is mértékkel fogyasztani. 


Rendezvénynaptár
A forralt borhoz megteszik az olcsóbb (de minőségi!) asztali borok is, hiszen az ital ízét fűszerezése és édesítése alakítja ki. Választhatunk fehéret, vöröset egyaránt, és keverhetjük is a két fajtát. A savas, száraz borok esetén több mézre vagy cukorra lesz szükségünk.

A forralt bor jellegét az alábbi fűszerek határozzák meg: szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, de emellett használhatunk kardamomot, szerecsendiót, citrom- és narancshéjat is.

A forralt borhoz passzoló fűszerek mindegyike melegítő hatású, így hatékonyan segítenek megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletet és a szervezet finomabb, úgynevezett jin-jang energiaegyensúlyát.


Vigyázzunk arra, hogy lehetőleg ne a boltban vásárolt citrom vagy narancs héját használjuk fel erre a célra, mert a hosszú tárolás és szállítás miatt számos mérgező gombaölő és egyéb anyaggal kezelik a gyümölcsöket. Érdemes inkább a bioboltokban kapható szárított vagy kandírozott változatokat használni, mert ezek garantáltan vegyszermentesek és finom aromát kölcsönöznek az italnak.

A forralt bort megbolondíthatjuk gyömbérrel vagy vaníliával is – ezekből is célszerű a feldolgozatlan változatot használni. A gyömbér az egyik legerősebb gyógynövény megfázásra, a szervezet védekezőképességének növelésére, a tüdő energiájának erősítésére, a vaníliát pedig ősidők óta afrodiziákumként tartják számon. A jól megmosott gyömbérgyökeret és a félbehasított vaníliarudat is nyugodtan belefőzhetjük borba a többi fűszerrel együtt.

A bort némi vízzel és a fűszerekkel főzzük fel, de ne forraljuk túl sokáig, ha szeretnénk alkoholtartalmát is élvezni. Ha a bort és a vizet egy-egy arányban keverjük, lágy italt fogunk kapni, minél több bort használunk, annál erőteljesebb és savanykásabb lesz a forralt bor. A fűszereket teatojásban is beletehetjük, ellenkező esetben fogyasztás előtt kell leszűrnünk az italt. A készen kapható fűszerkeveréket is kipróbálhatjuk, de ha magunk kísérletezünk az arányok kialakításával, az ízlésünknek leginkább megfelelő keveréket készíthetjük el.

Édesítésre kiváló a gyógyhatású és rengeteg értékes anyagot tartalmazó méz, amelyet célszerű akkor belekeverni az italba, amikor már fogyaszthatóra hűlt, hogy értékes anyagaiból minél több megmaradjon.


A téli időszakban különösen fontos odafigyelni arra, hogy a testünk mindig kellően meleg legyen, mert a tartós hideghatás könnyen megfázáshoz vezet. Ehhez alapvető, hogy az időjárásnak megfelelően öltözködjünk, amire meglepően sokan nem ügyelnek. Ami segít a testünket melegen tartani, azok a melegítő hatású táplálékok, gyógynövények és fűszerek (a fent említetteken kívül ilyenek még a levesek, gyökérzöldségek, húsfélék, hagymafélék stb.) és az italok közül a jógitea, a pálinka, a bor és természetesen a forralt bor is. A mértékkel (napi 1 pohár) fogyasztott vörös- vagy fehérbor jótékony polifenol-tartalmának köszönhetően segít karbantartani az egészségünket: növeli a jótékony koleszterint, óvja a szív-és érrendszert, az erek rugalmasságát és a kötőszöveteket, elősegíti az emésztést. A népi hagyomány vérszaporítónak tartja, így még ma is gyakran ajánlják aszténiás alkatúoknak, vérszegénység esetén. A jótékony hatások azonban csak a mértéktartás esetén érvényesülnek, a túlzásba vitt ivás esetén nem.

Forralt bort akkor is ihatunk egy-két bögrével, ha már érezzük testünkben a megfázás jeleit: a melegítő hatású fűszerek és a méz együtt jótékonyan befolyásolják és akár vissza is fordíthatják a kezdődő meghűlést, de vigyázzunk, ilyenkor semmiképp se vigyük túlzásba fogyasztását, mert az alkohol nagyobb mennyiségben inkább késlelteti a gyógyulást.

Kolontár Elvira
www.hazateres.net

Képek:
ningmilo / FreeDigitalPhotos.net
Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 5836 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x