A sérvekről a sebész tollából
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / A sérvekről a sebész tollából

A sérvekről a sebész tollából

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-14

A sérveket gyakoriságuknál fogva méltán nevezhetjük népbetegségnek. A sérvműtétek az általános sebészeti osztályok alaptevékenységei közé tartoznak.. 


Rendezvénynaptár
A sérveket gyakoriságuknál fogva méltán nevezhetjük népbetegségnek. A sérvműtétek az általános sebészeti osztályok alaptevékenységei közé tartoznak. Mégis sokakat érdekelhetnek az alábbi egyszerű kérdések, illetve a rájuk adott közérthető válaszok.

Mit is nevezünk sérvnek?
Leegyszerűsítve azt az állapotot, amikor a hasfal egysége megszakad, bizonyos rétegei szétválnak, és ezáltal a normál körülmények között a hasüregben elhelyezkedő valamely szerv a részben "kilyukadt" hasfalon keresztül a felületes rétegek közé, esetleg közvetlenül a bőr alá türemkedik elő. A leggyakoribb sérvfajta a lágyéksérv, melyet a köldöksérv követ. Sérv alakulhat ki a lágyékhajlat alatt a comb felső részén, illetve megelőző hasi műtétek hegében (ún. hegsérv). Sérvhez hasonló állapot a két egyenes hasizom közötti rostos lemez kinyúlásakor a köldök felett kialakuló kiboltosulás. Természetesen több ritka sérvfajta is létezik.

Milyen panaszt okoznak a sérvek, illetve milyen egyéb probléma merülhet fel velük kapcsolatban?
Előfordulhat hogy egy frissen kialakuló vagy esetleg veleszületett (mert ilyen is van!) sérv évekig, évtizedekig nem okoz panaszt. Mégis a legtöbb esetben a beteg tompa, esetleg égő fájdalomról, kényelmetlen feszülő érzésről számol be, mely fizikai munkára, erőlködésre, nagyobb étkezések után súlyosbodik. A sérv növekedésével párhuzamosan természetesen a panaszok intenzitása is általában fokozódik. Ilyen állapotban a sérvtartalom legtöbbször visszahelyezhető, visszanyomható a hasüregbe. Előfordulhat azonban, hogy a sérvtartalom a hasfal kapuján kívül szorul, ettől megduzzad. Az ilyen sérv már nem lesz visszahelyezhető, igen fájdalmas. Az idő előrehaladtával (mindössze néhány óráról van szó!) a kiszorult (ún.: kizáródott) sérvtartalom - belek, hasfodor, stb. - vérellátása károsodik és ezzel párhuzamosan súlyos gyulladásos folyamat indul be, bélelzáródás keletkezhet, mely gyors sebészi beavatkozás nélkül életveszélyes állapothoz, a beteg halálához vezethet.

Mindezek mellett más jellegű probléma is jelentkezhet sérvekkel kapcsolatban. A váratlan helyen kialakuló duzzanat esztétikai gondot okoz. Gondoljunk például egy, a köldökgyűrűt szétfeszítő, és abból több centiméternyire elődomborodó köldöksérvre!

Férfiaknál a herezacskóba lelógó nagy lágyéksérv termékenységi zavart eredményezhet, ugyanis a spermiumképzéshez ideális hőmérsékletet a sérvtartalom jelentősen megemelheti, ezzel a spermiumképzést károsíthatja.

Mi vezethet sérv kialakulásához?
A sérvek egy része veleszületett. Például minden csecsemő köldökében az élet első néhány hónapjában kicsiny sérv tapintható - ez azonban "normális" állapot és beavatkozás nélkül megszűnik. Hasonlóan fejlődéstani okai vannak a veleszületett lágyéksérvnek, de az alapvető különbség hogy ez esetben nem lehet a spontán gyógyulásra számítani és beavatkozás nélkül, a sérv növekedésével kell számolni.

Felnőtt korban is keletkezhetnek sérvek. Ide vezethet egy hirtelen, nagy erőkifejtéssel járó szerencsétlen mozdulat, mely során a hasfal sérül. A hasfal megnyúlása és meggyengülése (melyet a hormonális változások által kiváltott fokozott kötőszöveti nyúlékonyság csak fokoz) a terhesség alatt köldöksérv kialakulásához vezethet. Ha elhízunk a hasfalban lerakódó és az azt gyengítő zsír mellett a hasüregben is zsírszövet halmozódik fel. Ezáltal a hasüreg "szűkké" válik, a hasi nyomás növekszik, és jelentősen fokozódik a sérv kialakulásának valószínűsége. A hegszövet szilárdsága óriási, ugyanakkor mégsem közelíti meg az egészséges izomét. Ezért érthető miért alakulhat ki a műtéti hegekben sérv. Vannak családok, ahol megfigyelhető különböző sérvek halmozódása. Ilyenkor feltételezhető valamilyen veleszületett kötőszöveti gyengeség megléte. Idős korban szintén természetes az izmok gyengülése. Minden hasüregi nyomást tartósan fokozó folyamat (növekvő hasi daganat, hasvíz felszaporodása májzsugorban stb.) természetesen növeli a sérvképződés kockázatát.

Elmúlhat-e egy sérv magától?
Ritka kivételtől eltekintve nem. Egy felnőttkorban meglévő, vagy akkor kialakuló sérv spontán gyógyulására számítani nem lehet.

Hogyan kezelhetjük a sérveket?
Tekintettel arra, hogy a sérv egyenértékű a hasfal "kilyukadásával", érthető hogy gyógyulást csak és kizárólag a lyuk "befoltozása" hozhatja. Ez műtétet jelent. Biztosak lehetünk benne, hogy az idő múlásával a hasfali lyuk - ugyanúgy, mint a ruhánkon lévő - csak növekedni fog. Más szóval sérv esetén a sebészi kezelés indokolt. Ez a javallat csak feltételes mindaddig, amíg a sérv ki nem záródik. Ez azt jelenti, hogy az s sérvvel együttélés állapota a beteg életkilátásait nem csökkenti, kezelése a beteg döntésén is múlik. Amennyiben a sérv kizáródik (a hasfalon kívülre szorul) már életmentő javallat áll fenn, hiszen egy kizárt sérv műtét nélkül a beteg halálához vezet. Azokban az esetekben, amikor a beteg nem kíván műtétet, vagy súlyos kísérő betegségei miatt az orvos nem tanácsolja azt, a panaszok csökkentésére sérvkötő alkalmazható. Tudni kell azonban, hogy ez a sérvet nem szünteti meg, sőt növekedését sem feltétlenül gátolja.

Milyen megterhelést jelent a műtét?
Az esetek döntő többségében csak kis beavatkozásról van szó, mely csak néhány napos (1-5 nap) kórházi tartózkodást igényel. Elvégezhető helyi vagy gerincvelői érzéstelenítésben, illetve altatásban függően a sérv milyenségétől és a beteg kívánságától.

Milyen hosszú a lábadozás, mikor kezdhetünk műtét után dolgozni?
Függően a választott műtéti típustól és a munka milyenségétől a műtét után 1-6 hetes pihenő javasolt.

Remélem a fontosabb felmerülő kérdéseket sikerült megválaszolnom. Amennyiben valaki további kérdéseket szeretne feltenni, várom érdeklődését a tanacsado@harmonet.hu címen! Készséggel állok rendelkezésére!

Dr. Bursics Attila sebészorvos 
 
[ 44816 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x