Infra vagy finn? A szaunázás titkai
Címlap / Szépség-Egészség / Infra vagy finn? A szaunázás titkai

Infra vagy finn? A szaunázás titkai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A szaunázás nem csak a testet, de a lelket is megújítja, felfrissíti. Lehet a méregtelenítés eszköze, kiváló stresszoldó és bizonyos esetekben különleges társasági élmény. Attól függően, mire vágyunk, választhatjuk a hagyományos finn szaunát vagy az infrakabint. 

Nagy különbség: a melegítés módja
Bár a finn- és az infraszauna is az izzasztó hatással dolgozik, és mindkettőnek jótékony hatása van a közérzetre és az egészségre, mégis alapvető különbség van a működésük és használati módjuk közt.  Hiszen amíg a finn szaunában a szaunakályha melegíti fel a levegőt 70-100 fokra, addig az infrakabinokban úgynevezett infrasugárzó működésével emelkedik a hőmérséklet 45-65 fokra.  Ebből következik, hogy az infrakabinban a levegő csak kisebb mértékben melegszik fel, viszont a test annál inkább – kicsit úgy, mint a mikrohullámú sütőben az étel. Ez pedig az infravörös sugárzásnak köszönhető, amely a bőr alsó rétegeibe is eljut, ezzel pedig jelentősen hozzájárul a méregtelenítéshez, a gyógyuláshoz. Hatásával a sportsérülések, húzódások, rándulások gyógyulási idejét is lerövidítheti.


Mégis melyiket válasszuk?

- Mindkét szaunatípus tökéletes választás lehet, ha tudjuk, mit szeretnénk vele elérni. – ismerteti Kincses Zoltán, az Oxygen Wellness Naphegy szaunamestere. Tegyük fel magunknak néhány alapvető kérdést, és a válaszainktól függően döntsük el, hogyan szeretnénk felfrissülni.

Mennyi időt szánunk rá?

Ha jobban ráérünk és akár egy egész délutánt vagy estét is szánunk a rekreációra, a finn szaunákban többször is érdemes 10-15 perces köröket tenni.  A különleges szaunaestek is a hagyományos szaunákban zajlanak.  Ha viszont csupán fél óránk van a szaunázásra, ideális megoldás lehet az infrakabin, amelynek használata után ugyanolyan pihenési idő és hideg zuhanyozás vagy merülő medence használata ajánlott.

Egy kis egyedüllétre vagy inkább társaságra vágyunk?

Az infrakabin – már csak kisebb mérete miatt is – alkalmasabb az elmélyülésre, a világtól való elvonulásra. Ráadásul ennél a formánál fontos, hogy az infravörös sugárzás egyenletesen érje a testet, tehát ajánlott egyetlen kényelmes helyzetben ülni.  A finn szaunát használhatjuk fekvő vagy ülő helyzetben is, illetve váltogathatjuk is a pozíciókat, mivel a hatás független a testtartástól.  Társasági élmények helyszínéül mindenképpen ez utóbbi típus ajánlott.



Szeretnénk-e átélni a felöntések élményét?

Szaunafelöntés csakis a finn szaunában elképzelhető, hiszen az infraszaunában nincs szerepe a víznek. A hagyományos szeánszoknak azonban része, hogy a szaunamester vizet locsol a forró kövekre, majd szertartásos mozdulatokkal szétteríti a nedvessé vált levegőt. Különböző illóolajokkal még intenzívebbé tehető az élmény.

A szaunázás szabályai
Akár finn-, akár infraszaunáról van szó, fontos, hogy szaunázás előtt mossuk le magunkról a sminket és az illatszereket, vegyük le az ékszereket.  Ha mégis fémékszerekkel szaunázunk, azok átforrósodva akár meg is égethetik a bőrünket. Az utolsó étkezést lehetőleg a szaunázás előtt 1.5-2 órával időzítsük, az emésztés ugyanis túlzottan igénybe veszi a szervezetet. Ugyanakkor, aki éhgyomorral éli át az intenzív élményt, az alacsony vércukorszint miatt akár rosszul is lehet. Szintén nem ajánlott alkoholt fogyasztani a szeánszok előtt. A további szabályokról, a viseletről, a szaunalepedőről mindig a szaunamesterek adnak tájékoztatást.

www.oxygenwellness.hu

Képek: ahmet guler / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3677 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x