Vitamin- és fehérjebomba: a mungóbab
Címlap / Szépség-Egészség / Vitamin- és fehérjebomba: a mungóbab

Vitamin- és fehérjebomba: a mungóbab

Forrás: krisna.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-27

Nálunk még kevéssé ismert hüvelyes növény a mungóbab, mely vas- és vitamintartalma miatt kiemelkedik a többi babfajta közül. Készíts belőle kitrit vagy mungódhalt az alábbi tradicionális indiai receptek alapján! 


Rendezvénynaptár
Héjas állapotban sötétzöld színű és bioboltokban megvásárolható. Nagyon hasonló a feles-borsóhoz. Hántoltan formában pedig ázsiai boltokban lehet megvásárolni és halvány sárgás színe van. A mungóbab héj nélküli (hántolt) változata igen könnyen emészthető. A mungóbab nálunk még nem eléggé ismert babfajta. Pedig megérdemelne nagyobb figyelmet, mivel B-vitaminokat és C vitamint is tartalmaz. Magas az ásványi anyag tartalma, vastartalma pedig kiemelkedő. Jó fehérjeforrás, mint a legtöbb hüvelyes növény. A kis babszemek csíráztatásra alkalmasak, felhasználása babcsíraként is sokrétű.
Sokféle étel készíthető belőle, meg ugyanúgy leves és főzelék is, mint a hagyományos babból. Könnyen lehet pürésíteni, így tehát pástétom is készíthető belőle, különféle fűszerezéssel…
Két receptet kínálunk azoknak akik ki szeretnék próbálni:

Mungódhal /mungóleves/
Hozzávalók:
1 kk fekete mustármag
2 kk római kömény
4-5 db curry levél
1 ek gyömbér reszelve /elhagyható/
1/2 kk garam masala /elhagyható/
1 paradicsom leve
1/2 cup mungóbab megmosva 2,5 dl = 1 cup
1/2 kk kurkuma
1 kk asafoitida
1 ek yoghurt /elhagyható/
1 – 2 kk só
petrezselyem vagy korianderlevél a legvégén

A mungóbabot kevés vízben megfőzzük. Lehet háromszor is cserélni rajta a vizet. Akkor jó, ha szétfőttek a szemek. Majd leszűrjük és félrerakjuk.
Kevés olajon kipattogtatjuk a fekete mustármagot /addig hagyjuk a tűzön, amíg pattogni nem kezd, s illata nem lesz/ majd levesszük az edényt, kicsit hagyjuk kihűlni az fűszeres olajat, utána belerakjuk és megpirítjuk a római köményt /akkor jó, ha kijön az illata és aranybarna színű lesz/, hozzáadjuk a curry levelet majd egy perc múlva az asafoetidát, utána pedig azonnal a reszelt gyömbért, újabb egy perc múlva a paradicsomot, s megpirítjuk. Addig hagyjuk tűzön, amíg el nem fő a leve. Majd hozzáöntjük a főtt babot, megkeverjük és felöntjük vízzel. Leveses állagúnak kell lennie.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a garam masalát és a petrezselyem- vagy korianderleveleket /melyeket előtte összevágtunk/, s a sót és a joghurtot.
Rizzsel tálalható.

Egy másik érdekes étel melyet télen hideg napokon lehet fogyasztani a kichori (kiejtve kitri).

Kichori
Hozzávalók:
1/4 csésze mungóbab
2 kk római kömény
6 db curry levél
2 db szegfűszeg
1 kk asafoitida
1 ek gyömbér /reszelt/
2 db chili száraz morzsolva
1/4 csésze rizs
kevés kurkuma

2 db paradicsom
zöldségeket lehet tetszés szerint felkockázva beletenni pl: burgonya, karfiol, sárgarépa, sütőtök stb.

A mungóbabot itt is meg kell főzni, s többször célszerű átmosni. Utána leszűrjük és félretesszük.
Kevés olajon megpirítjuk a római köményt. Belerakjuk a szegfűszeget, a morzsolt chilit, majd a curry levelet, s az asafoetidát.Közben az előzőleg megmosott rizst is hozzáadjuk.
Ezt követi a gyömbér, s a paradicsom, melyet levesessé nyomtunk szét. Ismét lesütjük a paradicsomot /addig főzzük, amíg a leve el nem fő/. A kockára vágott zöldségek és a főtt mungóbab is bekerül a sült fűszerek közé. Kicsit átfőzzük vele, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje a zöldségeket. Egy kevés kurkumát teszünk bele, lefedjük, s hagyjuk, hogy megfőjön a rízs és a zöldségek.
Ez az étel nagyon egészséges, a hagyomány szerint helyreállítja a dósák működését. Könnyen emészthető. Bátran ajánlom mindenkinek, s az íze is nagyon finom.
Purival (indiai kenyérrel) tálaljuk.

Forrás: http://krisnavolgy.hu
Kép: Toa55/ FreeDigitalPhotos
Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 15913 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x