HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-21
Címlap / Szépség-Egészség / D-vitamin: télen is pótolhatjuk

D-vitamin: télen is pótolhatjuk

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-21

Télen napfény hiányában különféle élelmiszerekkel vihetjük be az egészséges bőrhöz, hajhoz és körömhöz szükséges D-vitamint. Emellett fontos, hogy a téli időszakban is rendszeresen sportoljunk, lehetőleg a friss levegőn és használjuk ki a kevéske napsütéses órát ehhez! 

 

Télen, a napsütéses órák számának csökkenésével csökken a szervezet D-vitamin előállítása is, jelentős problémát okozva a hölgyeknek, mivel az elsősorban a kalcium felszívódását segítő vitamin hiánya tehető felelőssé a száraz bőr, fénytelen haj és töredezett körmök megjelenéséért. A D-vitamin legnagyobb része ugyanis napsugárzás hatására, a bőr alatt elraktározott elővitaminokból alakul ki. Jó hír azonban, hogy a D-vitamin bizonyos élelmiszerekből: tejből, tejtermékekből, halból, halolajból, teljes kiőrlésű gabonafélékből is biztosítható.
Ezt bizonyítja a Norvég Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány, melynek megállapítása szerint az északi nép esetében jóval kisebb arányban fordul elő D-vitamin hiány, mint akár a dél-európaiak esetében, annak ellenére, hogy napsütésben nem bővelkednek a skandináv ország lakói. Az ok a táplálkozásban rejlik: Norvégiában mindennapi élelmiszerekből biztosítják a szervezet D-vitamin ellátását. A Magyar Dermatológiai Társulat ajánlása alapján ahelyett, hogy mesterséges sugárzásnak tennénk ki bőrünket szoláriumokban, fogyasszunk télen több D-vitamint tartalmazó ételt, melyek szépítik is bőrünket és elősegítik annak regenerációját.
 
December, a „legsötétebb hónap”

Magyarországon télen a napsütéses órák száma hatodára csökken a nyári átlagnak, ami jelentősen megnehezíti, hogy szervezetünk ily módon állítson elő D-vitamint. Különösen decemberben jelentős ez a visszaesés, ilyenkor ugyanis összesen átlagosan 50 napos órával számolhatunk, vagyis napi 1,6 órával, szemben a nyári átlag 9 órányi napsütéssel.

„Sokakban él az a tévhit, hogy a télen napfény hiányában nélkülözött D-vitamin rendszeres szoláriumhasználattal pótolható, de ez nagy veszélyt rejt magában, hiszen az UV-sugarak elősegítik a bőrdaganatok kialakulását” – mondta Dr. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász szakorvos, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára. „A téli időszakban ezért azt javasoljuk, inkább magasabb D-vitamin tartalmú ételek, így tej- és tejtermékek, élesztő, tojás, különféle növényi olajak, teljes kiőrlésű gabonák és halak fogyasztásával biztosítsuk a vitaminbevitelt, amelyeknek természetes szépítő hatása is van” – tette hozzá a szakorvos.

A norvég példa

Azokat a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, amiket a szervezetünk nem tud önmagától előállítani, más, természetes módon is elérhetjük. A tejnek, tejtermékeknek, halaknak, halolajaknak és a teljes kiőrlésű gabonáknak is magas a D-vitamin tartalmuk. Télen, amikor nem éri elég természetes napfény a bőrünket, ezek az élelmiszerek válnak a legfontosabb D-vitamin forrásokká. Mivel Norvégiában erre az ország földrajzi adottságai miatt is különösen nagy figyelmet szentelnek, a 75 éves, leginkább otthonában tartózkodó ember D-vitamin szintje is magas, míg Magyarországon a lakosság 65 év feletti csoportjának kb. egyharmada D-vitamin hiányban szenved.

Évezredek szépészeti hagyatéka, a tej

Már az ókor nagyasszonyai is saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen áldásos hatásai vannak a tejfürdőnek. A tej pH értéke megegyezik a bőr pH értékével, így óvja annak savköpenyét.
Köztudott, hogy a kalcium elsődleges szerepet játszik csontjaink egészségében és védelmében, a D-vitamin pedig ennek az ásványi anyagnak a felszívódásáért felelős. E két anyag együtt a tejben optimális arányban található meg , nemhiába használja a szépségipar évezredek óta fontos alapanyagként a természetes vitaminforrást.
Olyan vitaminok találhatók benne, mint például A- és B6-vitamin, biotin és kálium, amelyek mind szerepet játszanak a haj puhaságának és fényének megőrzésében. A tejben lévő protein emellett növesztő hatással van hajra és körömre, amellett a B-vitamin visszaadja a bőr természetes fényét, egészséges ragyogást kölcsönöz a hajnak és segíti megelőzni a hajhullást. A tej kalciumtartalma fontos szerepet játszik a keratin, a haj szaruanyagának újratermelődésében.
A téli hideg okozta haj-, köröm- és bőrártalmak ellen is a kiegyensúlyozott táplálkozással védekezhetünk leghatékonyabban, mellyel biztosítjuk szervezetünk D-vitamin ellátottságát. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint naponta 5 μg D-vitamin fogyasztása javasolt, melyet a kiegyensúlyozott étrendhez elengedhetetlen tejtermékekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal, hal és halolaj rendszeres fogyasztásával biztosíthatunk.

Emellett télen is különösen fontos a megfelelő mennyiségű mozgás: a rendszeres sport jótékony hatású a csont-és izomrendszer számára. Ilyenkor még jobban érdemes odafigyelni a kevés napos óra kihasználására és amennyit csak lehet, a szabadban tartózkodni, mozogni, sétálni és élvezni a téli sportok adta örömöket.

Kép: Evgeni Dinev / FreeDigitalPhotos
Ambro / FreeDigitalPhotos





 
 
[ 4587 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x