Fáradtság, hízás, idegesség: pajzsmirigy-betegség a háttérben?...
Címlap / Szépség-Egészség / Fáradtság, hízás, idegesség: pajzsmirigy-betegség a háttérben?

Fáradtság, hízás, idegesség: pajzsmirigy-betegség a háttérben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A pajzsmirigy betegségeit igen gyakran a szerteágazó tünetek miatt nem, vagy csak későn ismerik fel. Melyek a leggyakoribb tünetek és hogyan diagnosztizálható az alapbetegség?  

Szerteágazó tünetek
A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormon felelős a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésért. Éppen a bonyolult működés miatt a nem megfelelő működése által okozott tünetek is olyan sokfélék lehetnek, hogy a diagnosztizálás mindenképpen szakorvos feladata. 

A pajzsmirigybetegségben szenvedők gyakran tapasztalnak például rossz közérzetet. A fel nem ismert betegség változatos tünetei, az állandó fáradtságérzet, az idegesség, vagy álmatlanság negatívan befolyásolja a beteg teljesítő képességét, munkavégzését, a hangulati változások társas kapcsolatait tehetik tönkre.

Az indokolatlan hízás (vagy éppen a fogyás) is gyanús lehet, különösen, ha mindez megfelelő táplálkozás és mozgás mellett következik be. Megfelelő kezelés hiányában a pajzsmirigy túlműködése mellett továbbra is feszültek, ingerlékenyek leszünk, azonban az idejében felismert betegség segíti a panaszok megszüntetését és segítségével megelőzhető a beteg állapotromlása is.



Kiket érint a pajzsmirigy betegsége?

Pajzsmirigy betegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. A szülések 10-17%-ában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy-gyulladás alakul ki, amelynek jellegzetes, sokrétű tünetei az erős szívdobogás, az idegesség, a kimerültség, a testsúly-növekedés, és a hajhullás. A pajzsmirigy betegségei gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruációs zavaroknak. 60 éves kor fölött a nők jelentős részének alakul ki valamilyen pajzsmirigy-rendellenessége, ám a legtöbben nem is tudnak róla.

Napjaink jellemző népbetegségeinek hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara áll. Ilyen tünetek lehetnek például a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a pániktünetek, a depresszió, az elhízás.

Vizsgálatok a pontos diagnózisért
A vizsgálat során elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata, a pajzsmirigy tapintása.


A laboratóriumi vérvizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt a TSH-, illetve a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintjének és a pajzsmirigy gyulladását jelző anti TPO szintjének meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben az orvos feladata!

A pontos diagnózist segíti az ultrahang-vizsgálat is, amelynek segítségével a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladás fennállására, daganatok jelenlétére lehet következtetni. A vizsgálat nem csak fájdalommentes és gyorsan elvégezhető, de a pajzsmirigy egészének állapotáról is képet ad. – ismerteti dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang- specialistája. - A vizsgálat alkalmas arra, hogy segítségével vékony tűvel végzett biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat  jó- vagy rosszindulatúságát. Az idejében felismert elváltozások az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel hatékonyan orvosolhatóak.


www.oxygenmedical.hu

Képek: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5461 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x