Megelőzhető az időskori látásromlás, a makuladegeneráció...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Megelőzhető az időskori látásromlás, a makuladegeneráció

Megelőzhető az időskori látásromlás, a makuladegeneráció

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-12

Egy nemzetközi felmérés adatai szerint mindössze az érintettek 40 százaléka veszi komolyan a szemészeti szűrés fontosságát. Pedig a megkérdezettek közül kétszer ennyien nyilatkoztak úgy, hogy még a szívbetegségnél és a korai halálnál is jobban tartanak a megvakulástól. Megfelelő életmóddal és szűréssel sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük az időskori szembetegségeket. 


Rendezvénynaptár
Ma Magyarországon a felnőttkori visszafordíthatatlan látásromlás leggyakoribb oka a cukorbetegség okozta retina-elváltozás és az időskori makuladegeneráció. Az életkor előrehaladtával ez utóbbi válik a vakság elsődleges okává”– mondja a terület szakértője, Dr. Varsányi Balázs szemész szakorvos, aki Ph.D. fokozatát az öröklődő retinabetegségek témakörében szerezte. Számokban kifejezve ez évente több mint 6000 igen súlyos látásromlással, illetve vaksággal élő új beteg regisztrálását jelenti.
Az AMD hazánkban a 60 év feletti korosztályban az esetek 22,7%-ában tehető felelőssé a vakság kialakulásáért. Az Egyesült Államokban a 8 millió emberből, aki ma életkoránál és egyéb adottságainál, valamint szokásainál fogva a magas kockázatú csoportba tartozik, a következő 5 évben várhatóan mintegy 1-1,3 millió esetben alakul majd ki a betegség előrehaladott formája.

„A betegség lényege, hogy a szem ideghártyájának éleslátásért felelős területe, az úgynevezett sárgafolt (macula lutea) degenerálódik, azaz károsodik, szerkezete elfajul. Az állapot kialakulása során nem látjuk tisztán azt, amire ránézünk, miközben perifériás látásunk minősége nem romlik. E jelenség olvasási nehézségeket okoz, de felléphetnek színlátási zavarok is. Az idő előrehaladtával a kontúrok egyre inkább elmosódnak, a betegség kései stádiumában pedig a látásvesztés kiterjed a látótér egészére.


Az elváltozások hátterében nagy százalékban a szemfenék elmeszesedése áll – ez az ún. száraz forma – mely jelenleg még visszafordíthatatlan, ám megfelelő életmóddal és táplálkozással késleltetni, lassítani lehet a folyamatot. Nagyjából minden tizedik esetben azonban az ideghártya alatt húzódó érhártyában képződnek olyan abnormális erek, melyekből folyadék és vér szivárog, ellehetetlenítve a látást – ezt nevezzük nedves formának”
- mondta a szakorvos. Ilyenkor az érképződés gátlásával bizonyos fokú javulás érhető el.

Egy közelmúltban készült vizsgálat szerint a nyolcvanévesnél idősebb emberek 64 százalékánál megfigyelhetők az AMD különféle súlyosságú tünetei, 12 százalékuknál pedig a betegség végstádiumú, gyakorlatilag vaksággal járó formája áll fenn. Ezért olyan fontos, hogy a szűrés segítségével még az elváltozások kialakulása előtt kiderüljön, az illető hajlamos lehet a betegségre. Az elváltozás további rizikótényezői közé tartozik a dohányzás, magas vérnyomás, az elhízás, a stresszes életmód, fokozott UV sugárzás. Ezek kombinációja – főleg a genetikai eltérésekkel együtt – tovább növeli a betegség kialakulásának valószínűségét.

Az AMD jellegzetes tünetei
Makuladegeneráció esetén a látótér középső részén kisebb-nagyon szürke, fekete folt, homály észlelhető. A párhuzamos vonalak finom torzulása, görbülése, hullámzása figyelhető meg, a tárgyak kevésbé kontrasztosak. Az arcok felismerési képessége romlik. A szemüveg dioptriájának változása is utalhat a betegségre: a távollátóknak egyre erősebb (+) korrekció szükséges. Jellegzetes tünet lehet a két szem közötti különbség a színek észlelésében, a tárgyak méretének megítélésében.


Ma már néhány egészségügyi intézményben hazánkban is van lehetőség a nemzetközi szakirodalom szerinti leggyakoribb genetikai rizikófaktorok szűrésére. Ez a vizsgálat nem diagnosztizálja a betegséget, erre csupán a részletes szemészeti szűrés alkalmas. Az eredményre alapozva szorosabb szemészeti ellenőrzéssel, életmódbeli változtatásokkal a látásromlás esélye csökkenthető. Emellett a korai szakaszban alkalmazott, a szemfenék táplálását segítő nyomelemeket, antioxidáns vitaminokat tartalmazó készítményekkel is lassítható a betegség előrehaladása, sok esetben megakadályozható az állapot súlyosbodása.

Képek:
graur codrin / FreeDigitalPhotos.net
Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net 
 
[ 4461 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x