10 tipp szájszag ellen
Címlap / Szépség-Egészség / 10 tipp szájszag ellen

10 tipp szájszag ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-08

A rossz leheletet sokan a dohányzás, az alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a hiányos szájhigiénia, esetleg különféle betegségek okozzák.  

A rossz leheletet sokan a dohányzás, alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a szájban maradt ételmaradékok által táplált baktériumok okozzák. Leggyakoribb kiváltó ok tehát az elhanyagolt fogak és a hiányos szájhigiénia. A szájban zajló folyamatokon kívül egyes betegségek is okozhatnak kellemetlen szájszagot, mint pl. a fül, az orr és az arcüregek betegségei - tályog, gyulladás stb. -, valamint a garat- és mandulagyulladás, a nyelőcső és gyomor megbetegedései is.

Az is előfordul, hogy egy-egy betegségre pont egy általános fogászati kontroll derít fényt, pl. a cukorbetegek lehelete acetonszagú, vesebetegség esetén ammóniaszagú, májelégtelenségben pedig szintén sajátos szag áramlik a szájból. Mindezek mellett a szájszárazság is előidézhet kellemetlen leheletet, ugyanis amikor a száj kiszárad, a nyáltermelés lecsökken, s ez visszaveti a száj öntisztító mechanizmusait.

Ezt különösképpen alvásból történő ébredéskor tapasztalhatjuk ezt. Igen kellemetlen, ha az érintett nem tud róla, hogy rossz a lehelete, csak beszélgetőpartnere reakciója vagy figyelmeztetése hívja fel rá a figyelmét. Természetesen a fent vázolt kiváltó okok rendezése a rossz lehelet megszüntetésének útja, de a napközbeni étkezés után történő szájfrissítésre, a kellemetlen szagok elnyomására is megvannak a lehetőségeink. Lássuk, mik ezek – a Nico Dental szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb teendőket.


Tippek szájszag ellen


  1. Minden étkezés után moss fogat és dörzsöld át a nyelved! Az alapos fogmásoson kívül elengedhetetlen a nyelv átdörzsölése, mert számos baktérium a nyelven telepszik meg. Megfigyelések szerint 70%-kal csökkenthető a rossz lehet a nyelv alapos tisztításával. Fontos hangsúlyozni, hogy naponta egy alapos fogmosás hasznosabb, mint a többszöri, pár másodperces fogkefélés.

  2. Ha nincs lehetőségünk napközben fogat mosni, a szájszagot semlegesítő, illetve megelőző szerekkel is sokat tehetünk a friss leheletért, például használjunk szájspray-t vagy öblítsük ki a szánkat szájvízzel.  A gargarizálás a lepedék képződésének csökkentésével megakadályozhatja a fogínybetegségeket és az egyéb szájfertőzést kiváltó baktériumok elszaporodását. A szájvizek és szájspray-k fogmosás után és napközben fogmosás helyett egyaránt használhatók.
  3. Használj fogselymet vagy fogköztisztító fogkefét! Ma már speciális fogköztisztító fogkefék is rendelkezésünkre állnak a fogak közé szorult ételmaradékok eltávolítására, megelőzendő a lepedékek kialakulását. A hagyományos fogkefével nehezen elérhető apró hézagok közvetlen tisztítására alkalmas kefék a friss leheletért is sokat tesznek.
  4. Igyál sok vizet, hogy megakadályozd a szájszárazság által kiváltott kellemetlen leheletet. A rendszeres, nem csak szomjúság esetén történő folyadékfogyasztás meggátolja a száj kiszáradását. Másrészt közismert, hogy a szervezetünk zavaratlan működéséhez is elengedhetetlen a folyamatos folyadékbevitel.
  5. Rágcsálj zöldségeket, pl. petrezselymet, sárgarépát, melyek a nyáltermelés folytán a fogkő kialakulása ellen is védenek. A petrezselyem klorofillban gazdag, amely baktériumölő tulajdonságának köszönhetően közömbö­síti a rossz szagokat.
  6. Fogyassz narancsot! A benne lévő citromsav serkenti a nyálmirigyeket, így fokozva a leheletet frissítő nyál termelődését.
  7. A zöldségek és gyümölcsök mellett átmeneti megoldásként a fűszerekhez is fordulhatunk, pl. szopogassunk egy darab fahéjat vagy rágcsáljunk el egy darab szegfűszeget. Mindkettő hatékony szájfertőtlenítő. Amikor illatuk átjárta a szájüreget, egyszerűen köpjük ki őket.
  8. Cseppents borsmentát a nyelvedre!Antibakteriális hatásának köszönhetően a lehelet frissítése mellett a baktériumokat is elpusztítja.
  9. Homeopátiás szerekkel is felvehetjük a harcot a kínzó lehelet ellen. A lehetőségekről szakember vagy gyógyszerész adhat bővebb tájékoztatást!
  10. Tartsd karban egészségi állapotod, rendszeresen járj el a fogászati szűrésekre és évente menj el egy teljes ellenőrzésre a háziorvosodhoz!
 

Ezek betartásával tehetsz a lehető legtöbbet szájhigiéniád érdekében.


Vásárolható termékek.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 18998 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x