Reggelizz, mint egy koldus!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Reggelizz, mint egy koldus!

Reggelizz, mint egy koldus!

Forrás: MTI
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott; tízből hat ember esetében foglalkozni kell az elhízással, illetve annak következményeivel - mondta Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (Momot) elnöke a témában rendezett hétvégi konferencián. A probléma legnagyobb részben az életmódunknak köszönhető és például az olyan tévhiteknek, hogy "reggelizz úgy, mint egy király". 


Rendezvénynaptár
Bedros J. Róbert a hétvégén rendezett konferencián az MTI-nek elmondta: az igazi problémát nem is a felnőttkori, hanem a gyermekkori elhízás jelenti, s nem csupán a túlsúllyal kell foglalkozni, hanem azzal is, hogy ez felnőttkorban számos betegséget okozhat. Kitért arra, hogy az elmúlt években ráadásul nőtt az élelmiszerek energiatartalma. Ennek kapcsán közölte: társaságuk üdvözölte a tavaly bevezetett népegészségügyi termékadót, különösen abban a tekintetben, amit az egészségügyi államtitkár is többször az új adónem legfontosabb eredményének nevezett, hogy a gyártók csökkentették termékeikben a só, a cukor, illetve más mesterséges adalékanyagok arányát.      


Bedros J. Róbert kiemelte: az elhízás világszerte egyre nagyobb problémát jelent, mivel számos betegség, például a hipertónia, a diabétesz, illetve mozgásszervi betegségek kockázati tényezője.  A rendezvényen tartott előadásában a szervezet vezetője az elhízás szempontjából kritikus életszakaszokat vázolta fel. Mint kifejtette, az elhízás szempontjából az első "veszélyt" az jelenti, hogy a szülők milyen genetikai állománnyal rendelkeznek. Továbbá több vizsgálat azt is igazolta, hogy az alacsonyabb súllyal született gyerekek felnőttkorukban nagyobb arányban híztak el. Sajnos manapság egyre több az elhízott gyermek, hiszen a gyerekek többet néznek televíziót, kevesebbet sportolnak, passzív életmódot folytatnak. Ezzel együtt többet nassolnak, sokat járnak gyorsétterembe, továbbá az utóbbi időben ugrásszerűen nőtt a körükben az ízesített, cukrozott üdítők fogyasztása is. 

Veszélyes életszakasznak számít a pubertáskor, valamint a menopauza időszaka is, de napjainkban egyre nagyobb az időskori elhízás aránya is. Ezek mellett a házasság és a terhesség is kockázati tényezőnek számít. Utóbbi kapcsán Bedros J. Róbert kiemelte: tévhit, hogy a terhesség idején kétszer annyit kell enni, hogy egészséges legyen a gyermek; egy normál terhesség esetén 12-17 kilogramm súlygyarapodást lehet optimálisnak nevezni. Ráadásul az anya túlzott elhízása esetén gyermeke is nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos - tette hozzá.    

Pados Gyula, a Momot főtitkára az elhízás diétás kezeléséről beszélt, ismertette diétás irányelveiket. Kiemelte, hogy a testsúlycsökkenéshez az elsődleges a kalóriabevitel csökkentése, de az elfogyasztott ételek tápanyag-összetétele is fontos: a fogyáshoz napi 1200-1500 kalória ajánlott. A napi étrend maximum 45 százaléka legyen szénhidrát, 25 százaléka fehérje, 30 százaléka zsír, továbbá naponta 30 gramm rostbevitel szükséges. Ezzel a módszerrel elérhető az optimálisnak tekinthető heti fél kilogrammos fogyás. Halmy László
, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke az elhízásról mint világjárványról beszélt, amely előfordulásának növekvő trendjét csak társadalmi összefogással lehet megállítani. E nélkül 2050-re az elhízottak száma a világon elérheti a 2,5 milliárdot is - hangsúlyozta. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: tévhit az "úgy reggelizzünk, mint egy király" elv hasznossága, ehelyett - különösen a szénhidrátfogyasztás szempontjából - "az úgy reggelizzünk, mint egy koldus" elvet ajánlja. 

A Momot nyolcadik kongresszusán hagyományteremtő céllal öt témakörben elismeréseket osztottak ki az egészséges életért végzett tevékenységért. Az idei díjazottak: Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke (tudomány), Mága Zoltán hegedűművész (művészet) Monspart Sarolta világbajnok tájfutó (sport), Rubint Réka fitneszedző (társadalmi szerepvállalás), valamint a B. Braun Avitum Zrt. (kiemelkedő szponzor).


Forrás: MTI

Képek:
Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
akeeris / FreeDigitalPhotos.net 
 
[ 5849 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x