Tévhitek a fogimplantátumokról
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Tévhitek a fogimplantátumokról

Tévhitek a fogimplantátumokról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

Az implantáció, vagyis a fogbeültetés az elvesztett fogak pótlásának leghatékonyabb módja. Hiába fejlettek a fogmegtartó kezelési módok, előfordulhat, hogy már csak a fogeltávolítás jöhet szóba. Foghúzás szükségeltetik kezelhetetlen, erősen szuvas fog esetében, de elveszíthetjük fogainkat fogágybetegségek következményeként vagy akár baleset során is. A foghiány nagyon zavaró lehet, nemcsak esztétikai szempontból, de a rágófunkció és a hangképzés tekintetében is. 


Rendezvénynaptár
A fog pótolható fix fogpótlással (híd) vagy kivehető fogpótlással (részleges vagy teljes műfogsor), valamint implantátummal. A rögzített fogpótlás, azaz híd esetében a foghiányt határoló fogakat is fel kell használni a pótlás elkészítéséhez, azaz két vagy több egészséges fogat is le kell csiszolni a pótlás rögzítése érdekében. Ez azon túl, hogy egészséges fogrészeket vesztünk – akár a foganyag 40-60%-át is szükséges lecsiszolni - hátrányos abban is, hogy a híd azon része, mely alatt nincs fog, nem illeszkedik 100%-osan az ínyre, s ez nemcsak esztétikai problémát jelenthet, hanem a tisztítása is nehézkesebb. Nem beszélve arról, hogy az áthidalt rész alatti állkapocs evés, rágás közben nem kap elégséges nyomást, ami hozzájárulhat a csont elsorvadásához.

A fogászati implantáció a hagyományos fogpótlásként alkalmazott hídkészítéssel szemben számos előnnyel rendelkezik. A korona felhelyezése egy implantátumra, vagyis csavar alakú, titánból készült műgyökérre történik, mely eljárás nem követeli a szomszédos fogak igénybevételét.


Sokan tartanak a titántól, hogy kilökődhet-e a szervezetből, vagy idegen anyag érzetét kelti stb. A  titán implantátumként való biztonságos alkalmazhatóságát 50 éve fedezte fel egy svéd professzor, a titán teljesen szervezetbarát, összetételének köszönhetően testünk nem idegen anyagként kezeli, hanem maximálisan befogadja. A behelyezett titán implantátum arra ösztönzi a csontot, hogy ránőjön a felszínére, ezért csontok egyesítésére, csípőprotézisekhez is nyugodt szívvel használják szövődmények, mellékhatások nélkül.

Sokakat a fogbeültetéstől a fájdalom ténye riaszt el, holott egy nagyon kíméletes szájsebészeti eljárásról van szó, mely helyi érzéstelenítésben történik. Első lépésként a műgyökeret építik be, mely a nyálkahártya állcsontról történő lefejtése után a csontba történő fúrás útján kerül helyére. Ezután az implantátum felett összevarrják az ínyt. A varratok eltávolítására egy hét múlva kerül sor, ekkor ideiglenes fogpótlás is kérhető, mert a beültetésben 3-6 hónap szünet következik. Ennyi idő szükséges a csontosodáshoz, hogy a csontsejtek körbenőjék az implantátumot, mely folyamat az implantátum stabilitásához és terhelhetőségéhez elengedhetetlen. A stabil beágyazódás után kerül fel a rögzített porcelán korona a fogra.

Az implantáció után kontroll szükséges, általában a műfog használatba vételét követő 2 hét múlva, majd félévente, évente is célszerű kontrollálni a fogpótlást. A műfog olyannyira élethű, hogy sem esztétikailag nem lehet különbséget tenni az implantátum és az eredeti fogak között, sem kényelmi szempontból észrevehetetlen. Tévhit, hogy a műfog idegen érzetet kelt! Teljes mértékben természetes érzést nyújt a viselése is!


A műfogak tisztításáról ejtenénk még néhány szót. Bár a műfog ellenáll a szuvasodásnak, a lepedék, a fogkő és a bacilusok ugyanúgy rátelepedhetnek, mint az eredeti fogakra. A megfelelő szájhigiénia fenntartása elengedhetetlen az implantátumok hosszú távú megőrzéséhez. Ápolása ugyanolyan körültekintően történjen, ugyanis ennek elmaradása súlyos gyulladás kialakulásához vezethet, minek folytán az implantátum meglazulhat, s el is veszíthetjük.  A tisztítás kritikás területe az íny és az implantátum nyaki részének találkozási pontja.  Szükséges a napi kétszeri fogmosás és a fogközök tisztítása fogköztisztító kefe vagy fogselyem használatával egybekötve. Az implantátum előnye a híddal szemben itt is megmutatkozik, hisz a hídtag alá ételmaradék szorulhat, ami a kellemetlen szájszagon túl fogágybetegségek kialakulásához is vezethet. Implantátum esetében ez a veszély elkerülhető. Célszerű igénybe venni a rendszeres kontrollvizsgálattal összekötött teljes körű szájhigiéniás kezelést is.


Nico Dental 
 
[ 6013 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x