10 étel, ami legjobban árt a fogzománcnak
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / 10 étel, ami legjobban árt a fogzománcnak

10 étel, ami legjobban árt a fogzománcnak

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A fogzománc a legkeményebb anyag, amit az emberi szervezet képes előállítani, mégis léteznek olyan savas ételek, italok, melyek gyengítik a fogzománc kemény felületét. A felpuhult fogzománc fogmosáskor könnyebben kopik, majd idővel elvékonyodik. A fogzománc sav hatására létrejövő kopását saveróziónak nevezzük, mely előbb-utóbb a fog teljes szerkezetének felbomlásához, majd fogszuvasodáshoz vezet. 


Rendezvénynaptár
A saveróziónak már korai stádiumban vannak figyelmeztető jelei, mint például érzékenység hideg vagy meleg étel fogyasztásakor, kopásjelek a fogfelszínen, enyhe fogsárgulás (az elvékonyodott fognál jobban látható a zománc mögötti dentin). Előrehaladott saverózió jelei: erőteljesebb fogsárgulás, áttetsző metszőélek, apró mélyedések a fogfelszínen, fokozottabb érzékenység.

Mivel a saverózió visszafordíthatatlan állapot és bármely korosztályt egyformán érinthet, a legcélszerűbb, amit tehetünk ellene: a megelőzés. Minél kevesebbszer tegyük ki fogainkat savtámadásnak, valamint figyeljünk a rendszeres, alapos fogmosásra, különösen savas ételek, italok fogyasztása után. Előrehaladott állapotban fogorvosi beavatkozás válik szükségessé a saverózióval érintett fogak rendbehozatala és védelme érdekében, de előfordul, hogy az okozott károsodás olyan mértékű, hogy már csak a fog eltávolítása jöhet számításba.

Az alábbiakban ismertetjük azokat a savas ételeket, italokat, melyek legjobban ártanak a fogzománcnak.


A narancslé előkelő helyen szerepel ebben a listában. Bár magas C-vitamin tartalmából és értékes növényi összetevőiből kifolyólag számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik egészségünkre nézve, a fogzománcot mégis ez az ital roncsolja a legerőteljesebben. A kutatók fogzománcszilánk egy részét 6 %-os hidrogén-peroxid oldatba, másik részét narancslébe mártották és húsz perc elteltével a zománcdarabokat emberi nyálba helyezték. A kísérlet végén mikroszkopikusan megvizsgálták a fogzománc keménységét és azt állapították meg, hogy a narancslé a fogzománc keménységét 84%-kal csökkentette, felületét is felmarta és jóval nagyobb kárt okozott, mint a peroxid. Következtetésként elmondhatjuk, hogy aki szereti a narancslevelet, jobban teszi, ha lehetőleg minél kevesebbszer teszi ki fogait a narancslé okozta savtámadásnak. A narancsléhez hasonlóan savasak egyes gyümölcslevek (citromos, almás, bogyósgyümölcs ízűek stb.) sőt gyümölcsök (narancsfélek: lime, citrom, grépfrút, bogyósgyümölcsök,  szőlő és még sorolhatnánk). Rendelői fogfehérítés >>

Az italok közül még a gyümölcstea (feketeribizke, aszalt szeder tea), bor (borkősav) és a szénsavas üdítőitalok fogyasztásában is figyeljünk a mértékletességre. Még szívószálon keresztüli fogyasztásukkal sem védhető ki a fogzománc károsítása, különösképpen kerülendő a lenyelés előtt hosszabb ideig a szájban tartani őket. Ezen italok és különösképpen a szénsavas üdítőitalok erős savassága a fogzománc ásványi anyag tartalmát feloldja, ezáltal gyengítve annak szerkezetét. Az így fokozatosan elvékonyodó zománcréteg alatt felszínre kerülő dentin puha és külső hatásoknak kevésbé ellenálló szövet, a folyamat már visszafordíthatatlan. Fogkőeltávolítás - sópolírozás >>


Igen káros a savas pH-értékű élelmiszerek gyakori fogyasztása is, mint a rágcsálnivalók, méz, joghurtok, (balzsam)ecet. Gyermekek körében fő rizikóforrás a savanyú cukorkák, a savanyú cukros gumicukorkák fogyasztása, mert az édességek savanyú ízesítésű változata komolyabb károkat okoz a fogzománcon. Az ecet rengeteg ételben előfordul, salátákban, öntetekben, szószokban, chipsekben, savanyúságokban, s minden formában veszélyt jelent a fogzománcra nézve. Az ételek rágásával a savas közeg hosszabb ideig van jelen a szájüregben, nagyobb esélyt adva a fogzománc károsodásának. Ezt megelőzendő a savas élelmiszereket csak rövid ideig vagy főétkezéshez kötötten fogyasszuk. Savas ételek, italok fogyasztása után legalább 20 percet várjunk elfogyasztásuk és a fogmosás között, elkerülendő a meggyengített zománcréteg megsértését. A megelőzést szolgálja az éves rendszeres fogászati kontroll is, ahol speciális festékanyag segítségével teszik láthatóvá a zománc elvékonyodott vagy már kilyukadt területeit. Fogorvos Budán.


Nico Dental 
 
[ 6390 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x