IQ-ja egy részét is elfüstöli, aki szív
Címlap / Szépség-Egészség / IQ-ja egy részét is elfüstöli, aki szív

IQ-ja egy részét is elfüstöli, aki szív

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-19

Visszavetik intelligenciájukat és mentális funkcióikat azok a kamaszok, akik gyakran szívnak marihuánát, és a hatás felnőttkorukban is megmarad - derült ki egy új kutatásból. Az egy évtizedre kiterjedő tanulmány, mely több mint ezer új-zélandi fiatal bevonásával készült, rávilágít arra, hogy azok a serdülők, akik legalább négyszer használtak marihuánát hetente, az IQ-skálán átlagosan nyolc pontot vesztettek 13 és 38 éves koruk között - ugyanez nem volt tapasztalható azoknál, akik csak felnőttként kaptak rá a kannabiszra. 

 

Rendezvénynaptár
A gyakori marihuána-fogyasztóknál csökkenés mutatkozott a memória-, a koncentráció, a teljes agyi aktivitás terén a kortársakhoz képest - a problémák kifejezettebbek és láthatóan tartósabbak voltak a már tinédzserként kannabiszt szívóknál. Akik erősen füstöltek serdülőként, alacsonyabb IQ-val rendelkeztek 38 évesen, még akkor is, ha visszafogták marihuána-fogyasztásukat a 38. születésnapjukat megelőző évben. Ezzel szemben azoknak az IQ-ja, akik viszonylag későn kezdtek szívni, a közelmúltban történt fogyasztásukhoz kapcsolódott szorosabban.

A kannabisz tartós használata valóban lekorlátozza serdülőknél a szellemi funkciókat. Ők sokkal érzékenyebbek a hatására, sokkal kiszolgáltatottabbak – mondta el Madeline H. Meier Ph.D, pszichológus, az észak-karolinai Duke egyetem  kutatója.

A nyolc pontos IQ-csökkenés nem elhanyagolható – ugyanis korábbi kutatások rámutattak arra, hogy ekkora esés az intelligenciában már hatással lehet az egyén karrierjére, kilátásaira, munkahelyi teljesítményére, jövedelmére.


A kutatók feltételezik, hogy a még fejlődő tinédzser-agy különösen érzékeny a marihuána kumulatív hatásaira. Jeffrey Brosco, a Miami egyetem Miller egészségügyi iskolájának gyermekgyógyász professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban, elmondta: „Egy fejlődő agyban az idegsejtek nőnek és változnak, a szinapszisok formálódnak. Amikor a testben így is számos változás zajlik, különös tekintettel az agyra, sokkal veszélyeztetettebb a serdülő a környezeti hatásokkal szemben.”

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közzétett tanulmány nem bizonyítja, hogy a marihuána használata közvetlenül károsítja az intelligenciát, ám jelentős ok-okozati összefüggéseket jelez.

A tanulmány résztvevőit 13 évesen IQ-teszteknek vetették alá – mielőtt még kipróbálták volna a marihuánát -, majd felnőttként ismét végeztek rajtuk tesztet. Ezzel képet kaptak a kannabisz használata előtti és utáni állapotról, már ami az intelligenciát illeti. Korábbi tanulmányok összefüggést mutattak ki a mentális képességek és a marihuána használata között, de nem ilyen hosszú időintervallumon át, illetve azt vizsgálták, mennyire befolyásolja az alacsony IQ, hogy valaki marihuánához nyúljon.


Meier és kollégái ugyanakkor nem tudták teljesen kizárni az alternatív magyarázatokat a tanulmányban látható IQ-csökkenésre. Ellenőrizték az alkohol- és drogfogyasztást, de a teljes függőségre koncentráltak (szemben az alkalmankénti használattal), ezért lehetséges, hogy alábecsülték a tinédzserkori alkoholfogyasztás hatásait. Serdülőként nehéz kannabiszfüggőnek lenni, és persze az alkohol is neurotoxin (idegméreg).

Csupán a tanulmányban részt vettek 5 százaléka kezdett rendszeresen marihuánát szívni 18 éves kora előtt, és nem teljesen világos, vajon a kevésbé gyakori használóknál hasonló csökkenés mutatkozik-e az IQ és a mentális funkciók terén. Több kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy meghatározzák a minimális adag marihuánát, mely ezekkel a problémákkal összefüggésbe hozható.


B.A.

Forrás >>

Képek: FreeDigitalPhotos.net

 
 
[ 2561 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x