Magas vérnyomás terhesen - butít?
Címlap / Szépség-Egészség / Magas vérnyomás terhesen - butít?

Magas vérnyomás terhesen - butít?

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Egy friss finn kutatás szerint azért is fontos lehet a vérnyomás megfelelő szinten tartása áldott állapotban, mert az anya magas vérnyomása befolyásolja a születendő gyerek intelligenciáját. 

A várandós anya magas vérnyomása befolyásolhatja a születendő gyerek intelligenciáját: finn kutatók megállapítása szerint fiatal felnőtt és idős korban is alacsonyabb volt az intelligeciahányadosa (IQ) azoknak, akiknek az édesanyja állapotosan magas vérnyomástól szenvedett.

Az American Academy of Neurology szakfolyóiratában ismertetett tanulmány adatai egy különlegesen sokáig, fél évszázadon át tartó finn követéses vizsgálatból származtak. A követésbe bevont, 1934 és 1944 között született négyszáz férfinél először 20 éves korukban, majd 69 éves korukban végeztek intelligenciájukat felmérő teszteket. Minden egyes résztvevő anyjának orvosi adatai is rendelkezésre álltak a várandósság időszakából.


A férfiakkal a finn védelmi erőknél rendszeresített vizsgálatokat végeztették el, amelyek tartalmaznak verbális, matematikai és vizuális-térbeli feladatokat is. Az elemzésben úgy találták, hogy azoknak a férfiaknak, akik anyjának magas volt a vérnyomása a terhesség alatt, fiatalon és idős korban is alacsonyabb volt az intelligenciahányadosa. A 69 éves korban mért IQ átlagosan 4,4 ponttal volt alacsonyabb a magas vérnyomásos várandós nők fiainál.
"Tanulmányunk arra utalt, hogy még az időskori gondolkodási képességek hanyatlása is eredhet a méhen belüli időszakból, amikor az agy struktúrájának és funkcióinak kifejlődése túlnyomórészt lezajlik" - idézte Katri Raikonent, a Helsinki Egyetem kutatóját a BBC hírszolgálata.
  

Forrás >>

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2355 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x