Őszi stresszfaktorok - így kerüld el őket!
Címlap / Szépség-Egészség / Őszi stresszfaktorok - így kerüld el őket!

Őszi stresszfaktorok - így kerüld el őket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A nyári napok lazasága után ősszel ismét hajlamosabbak vagyunk stresszelni a munka- és iskolakezdés, a borongósra forduló idő és a túlpörgetettség, a feszített munkatempó miatt. Bevált módszerek, hogy ősszel is jól érezd magad a bőrödben.  

Az ősszel életstílust is váltunk: újra elkezdődik a munka, az iskola, a pihentető vagy éppen aktív nyár után új feladatok várnak ránk több életterületen is. Mindehhez érdemes jól karbantartani nemcsak a testünket, de a lelkünket is – hiszen csak így tudunk az összes teendőnkkel kellően boldogulni és közben még jól is érezni magunkat a bőrünkben.

Felgyorsult életritmus - ehhez ne térjünk vissza!

A túlhajtott életmódunk egyik jellemzője a gyors, kapkodó életritmus, amihez hajlamosak vagyunk visszatérni a nyári szabadságolások után. Ezen belül is a rendszertelen, esetleg rossz minőségű ételek (gyorsételek, kész- vagy műételek) fogyasztása, a kevés alvás és mozgás, és a valódi pihenés szinte teljes hiánya, ami kifejezetten sokkolja a szervezetünket. Az agyunkat kávéval, energiaitalokkal, dohányzással próbáljuk még nagyobb teljesítményre ösztönözni, azonban ez előbb-utóbb visszaüt. A túlpörgetett test és lélek rövidesen kimerül és képtelen a feladatait rendesen ellátni: méregteleníteni, feldolgozni a táplálékot és pszichés élményeket egyaránt, megfelelően működtetni az immunrendszert stb. Ilyenkor jelennek meg a különféle allergiák, az elhúzódó vagy gyakran kiújuló betegségek, a túlsúly, a fáradékonyság és lelki szinten az apátia, közöny, ami váltakozhat az ideges, feszült szakaszokkal. Ilyenkor menetrendszerűen érkeznek az őszi-téli megfázások is.


Felborult egyensúly - túl sok a jang

A hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerint a mai életforma eleve túlzottan „jang”: túl aktív, túl sok benne a cselekvés, a tevékenység, a stimuláció, túl sok inger ér bennünket nap mint nap vizuális, érzéki, és az információk, érzelmek szintjén egyaránt, ráadásul a táplálkozásunk is inkább jang irányba tolódott el (túl sok hús, cukor, alkohol, stimulánsok, kávé, drogok, dohányzás).  Egyensúly a természetben és az emberi testben, de a szűkebb-tágabb környezetünkben is csak akkor állhat be, ha egyforma mértékben szerepel benne a jin és a jang. Az őszi időszakot, amikor túl sok a munka és feladat, szintén azzal tudjuk egyensúlyba hozni, ha kellő időt töltünk minőségi pihenéssel, valamint jin típusú tevékenységekkel.

A jin pólust az alábbi tevékenységekkel tudjuk erősíteni:
  • többet pihenni (tudatosan beiktatni a pihenőidőt is a napunkba)
  • hamarabb lefeküdni (pl. elalvás előtt meditálni egy rövidet vagy egyszerűen csak átgondolni a napunkat)
  • tudatosan kizárni a felesleges ingereket (pl. tv, erőszakos műsorok, folyamatos hangos zene hallgatása stb.)
  • tudatosan lelassulni és elegendő időt hagyni minden tevékenységre (különösen az evésre!)
  • felhagyni az esetleges maximalizmussal és elhagyni a felesleges, időrabló tevékenységeket
  • erősíteni a jint a táplálkozás révén is: gumós és gyökeres zöldségek, tengeri alga, gomba, finoman fűszerezett levesek, ginzeng, datolya, méz, gyógyteák
  • gyakran járni a természetben, erdőben
  • relaxációs, stresszoldó módszereket használni rendszeresen.
 
 
Méregtelenítés: testi-lelki lomtalanítás

Nagy ajándékot adunk magunknak, ha ősszel is egy-egy napra visszahúzódunk az aktív hétköznapokból  és testi-lelki szinten méregtelenítünk. Ennek legfőbb eszközei egy rövid böjt, egy gyümölcs- vagy lénap beiktatása, a szaunázás, gyógyfürdőzés, a meditáció vagy egyszerűen csak a pihenés. A méreganyagok „lecsapolása” testi-lelki megújuláshoz vezet: új erőre kapunk, visszatér az életkedvünk, a tetterőnk és nem utolsósorban az immunrendszerünk is erősödik. Már egy ágyban, lustálkodással töltött nap is óriási jin-energiát adhat a túlfeszített időszakokban.

Mozgás: az elhasznált energiák levezetése

A rendszeres mozgás nemcsak a testünknek tesz jót, a lelkünket is nyugtatja, mivel segít megszabadulni az elhasznált energiáktól, a felgyülemlett salakanyagoktól. Az állóképesség növelése, a szervezetünk erősítése mellett segít karban tartani az immunrendszert, és a mozgás során keletkező vegyületek révén garantálja a jó hangulatot is. Mozgás hatására endorfinok szabadulnak fel a szervezetünkben, ettől boldogabbnak, energikusabbnak és elégedettebbnek érezzük magunkat, jobban alszunk és növekszik a stressztűrő képességünk is. A finomabb, „jinebb” mozgásformák, mint például az úszás, a séta vagy a tánc kellemesen elfárasztják a testet és nyugtatják a lelket. Kifejezetten ajánlott a túrázás, hiszen már csak rövid ideig élvezhetjük ki az őszi természet szépségét, a szabadban, erdőben töltött idő semmi máshoz nem fogható módon nyugtat és tölt fel finom, pozitív energiákkal. Az egyik leghasznosabb mozgás pedig a jóga, amelynek jótékony hatásáról könyvtárnyi szakirodalom áll rendelkezésünkre. A jóga gyakorlásával a testi-lelki önismeret fejlesztése, a belső béke kialakítása, a személyiség fejlesztése és a valódi értékek kialakítása is lehetséges.

Kép: Thomas Wolter / Pixabay

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon





 
 
[ 14398 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x