Egzotikus ízutazás a Lélek Palotájában
Címlap / Szépség-Egészség / Egzotikus ízutazás a Lélek Palotájában

Egzotikus ízutazás a Lélek Palotájában

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-12-12

Október 22-én ismét gasztronómiai kalandozásokra indulunk a Lélek Palotájába. A rendezvényen megismerhetik az indiai ízvilágot, hallhatnak a fűszerek élettani hatásairól, de részesei lehetnek egy élményfőzésnek is. 

 

Öt alaprecept, amelyekkel már nekiláthatsz otthon is az indiai finomságok elkészítésének!

Ghí - Tisztított vaj
A hagyományos indiai konyha legnépszerűbb zsiradékja. A ghí különösen kiváló pirításhoz és sütéshez, mert bármennyire is felmelegszik, sosem füstöl. Nem avasodik, hűtés nélkül is eláll hónapokig és bármennyiszer süthetünk benne, nem válik mérgezővé.

Elkészítése
Egy nagy edényben, többszöri keverés mellett, felforraljuk a vajat, majd a lehető legkisebbre csökkentjük a lángot, és fedő nélkül melegítjük. Vigyázzunk, hogy ne égjen le! Ha túl nagy lángon vagy túl sokáig főzzük, megbarnul és kellemetlen szaga lesz. Időnként eltávolítjuk a tetején összegyűlt habot. A kész ghí felszínén nem képződik több hab, aranysárga és áttetsző. Óvatosan szedjük át egy tároló edénybe, és hűtsük szobahőmérsékletűre. A tetejéről leszedett és az alján maradt habot csapatira kenhetjük vagy halavába keverhetjük.

Mennyi ghí készíthető adott idő alatt?
1 kg 1/2 óra 800 g
2.5 kg 3 óra 2.2 kg
5 kg 5 óra 4.6 kg



Panír avagy házilag készült sajt

Fehérjében gazdag és a tofura hasonlít a házisajt. Felhasználható kockákra vágva, morzsolva, és krémesre préselve. Nyersen és kisütve sós ételekhez és édességekhez egyaránt.

Elkészítése
2.5 l tej
5 evőkanál citrormlé, 2 kávéskanál citromsav, 300 ml joghurt vagy 600 ml savó

A tejet felforraljuk. Közben egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű finom anyaggal, és egy tál fölé helyezzük. Mikor a tej forrni kezd, belekeverjük a savanyító anyagot. Csaknem azonnal szivacsos túróréteg csapódik ki, sárgászöld savót hagyva maga körül. Ha a savó még mindig tejes, még egy kevés citromlevet adunk hozzá. Ha kell, óvatosan keverjük, nehogy összetörjük a túrót! Mikor a túró és a savó teljesen különvált egymástól, lehúzzuk az edényt a tűzről, és néhány percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és a savót felfogjuk. A panírt folyóvíz alatt kiöblítjük, majd fellógatjuk, vagy ha szilárdabb sajtra van szükségünk, egy nehezékkel lepréseljük, hogy a felesleges savó eltávozzon belőle.

Mennyi tejből mennyi panírra számíthatunk? A második adat a kapott panír mennyisége, a harmadik a kipréselés után kapott panír mennyisége.
600 ml - 100 g - 75 g
2 l - 250 g - 200 g
3 l - 400 g - 350 g

Elkészítési idő: 30-45

Paradicsomos dhal
2,5 dl mung dhal (mungóbab – bioboltokban és ázsiai boltokban beszerezhető)
2 l víz
1 kk kurkuma
2 kk apróra vágott friss gyömbér
apróra vágott friss zöld paprika
2 érett paradicsom nagyobb darabokra vágva
2 ek apróra vágott petrezselyem
2 kk cukor
2 ek citromlé
3 kk római kömény
1 kk hing
ízlés szerint só
2 ek ghi vagy növényi olaj   

A megmosott dhalt a kurkumával, a gyömbérrel és a chilivel kb. 1 órán át főzzük, amíg a dhal meg nem puhul. Beletesszük a paradicsomot, a petrezselymet, a cukrot, a sót és a citromlét és még öt percig főzzük. A ghít egy kis serpenyőben felhevítjük, beletesszük a római köményt és aranybarnára pirítjuk. Pár másodpercig pirítjuk a hinget is, majd mindezt a leveshez adjuk.

Csatni – fűszeres-édes-csípős mártogatós, kiváló kísérője rizsételeknek, csapatinak vagy sült zöldségeknek, pl. pakórának

1 kg alma
30 dkg cukor
3-5 db szárított chili paprika
2 ek ghí
1 kk kurkuma
3 db csillag ánizs
1 rúd fahéj

Az almákat meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A ghít felmelegítjük, enyhén megpirítjuk benne a fűszereket, belekeverjük az almát, és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a cukrot és kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.


Csapáti – indiai kenyérféleség

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 dl langyos víz
1/2 kk só
2-3 ek olvasztott vaj
vaj a tetejére

A sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk az olvasztott vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy igen lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz. Nyirkos ruhával lefedjük, 1/2-2 órát pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk, és 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk belőle. Lisztbe forgatjuk őket, és egyenletesen vékony, kb.15cm átmérőjű lepényeket sodrunk belőlük. Egyenként átmelegített palacsintasütőbe helyezzük. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk, és addig sütjük, míg az egészet el nem borítják a buborékok. Megfordítva nyílit láng fölé helyezzük, majd mikor labdává fúvódott, megfordítjuk és még pár másodpercig pirítjuk. Végül vajjal kenjük meg őket.


Kép: Michelle Meiklejohn - FreeDigitalPhotos.net





 
 
[ 2650 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x