Mit együnk, hogy jól legyünk?
Címlap / Szépség-Egészség / Mit együnk, hogy jól legyünk?

Mit együnk, hogy jól legyünk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Ez különösen fontos ősz végén, tél elején, amikor jobban ki vagyunk téve a hideg időjárással összefüggő tüneteknek. Három apró táplálkozási trükk, hogy egészségesek maradjunk.  

Friss zöldség és gyümölcs

Bár télen kicsit nehezebb hozzájutni friss áruhoz, de ilyenkor sem lehetetlen. Fogyasszunk idény szerint naponta legalább 60-80 dkg-nyi mennyiségben friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt. Különösen kedvező a málna fogyasztása (szezon után fagyasztva, gyümölcsvelőnek eltéve), mert a benne lévő hatóanyagok gátolják a daganatos sejtek érképződését.

Minden színes, apró, bogyós gyümölcs
(szeder, cseresznye, meggy, málna, szamóca, fekete és vörös áfonya) rengeteg daganatellenes vegyületet (pl.: ellagilsav, anthocianidin, proanthocianidin) tartalmaz, így igazán könnyű egyszerre egészségeset és finomat enni! A gyümölcsökből készíthetünk salátákat, kelyheket vagy ízesíthetjük vele a natúr joghurtokat.

Zöldségekből készíthetünk főzelékeket, rakott vagy csőben sütött ételeket. Ne feledjük, nyáron, változatos nyers salátákat alkothatunk belőlük. Megbolondíthatjuk friss kaporral, bazsalikommal vagy mentával is.

Jótékony hatású fűszerek

Friss vagy szárított fűszereink jótékony hatásairól rengeteg szakirodalom áll rendelkezésre. Jelenleg a legtöbb vizsgálat a kurkumával kapcsolatban lát napvilágot. Ennek a fűszernek a fő hatóanyaga a kurkumin, mely koleszterincsökkentő, trombózis gátló, antioxidáns és daganatellenes hatású. A kísérletek azt mutatták ki, hogy a gyomor-, vékonybél-, vastagbél-, bőr-, és a májrák további növekedését képes volt meggátolni.

Ezenkívül, az áttétek megjelenésében is korlátozó hatását sikerült igazolni. Biológiai hasznosulását a fekete bors és a hidegen sajtolt olaj tudja segíteni. Kifejezetten ajánlott vastagbéldaganatból gyógyulók számára. Vannak olyan kémiai vegyületek, mint például a terpének, amelyek lassítják a rákos sejtek terjeszkedését, vagy el is pusztítják őket. Ilyenek fűszerek a menta, a kakukkfű, a majoránna, az oregánó, a bazsalikom és a rozmaring is. Emellett a rozmaring kifejezetten hasznos kemoterápiás kezelés alatt, mert a kemoterápiás szerek könnyebben bejutnak a ráksejtekbe.



Az aranyat érő zöld tea

A zöld tea úgy járul hozzá gyógyulásunkhoz, egészségünk megőrzéséhez, hogy egy aromában gazdag, jóízű italként tudjuk fogyasztani. A teában vannak polifenolok (pl.: kathecinek), fehérjék, szerves savak, aminosavak, lignin és egyéb összetevők. Ezek adják a jellegzetes zamatát és a gyógyításban betöltött kiemelkedő szerepét is. Ugyanis ezek a kathecinek gátolják a különböző (pl.: emlő, szájüreg, prosztata, vese, bőr) daganatok növekedését. Nagyon hatékony az érképződést (angiogenezist) gátló hatása is.

Legjobb, ha Japánból származó szálas, zöld teát választunk. Kb. 80ºC-os vízzel forrázzuk le, és pár percig hagyjuk csak állni. Mindig frissen készítsük el, és naponta legalább 3-4 csészével igyunk ebből a finom és egészséges teából.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6616 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x