Az angyalfű másnaposság ellen is kiváló
Címlap / Szépség-Egészség / Az angyalfű másnaposság ellen is kiváló

Az angyalfű másnaposság ellen is kiváló

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-22

Az angyalfű, más néven angelika, étvágytalanságnál, gyomorgyengeségnél, felfúvódásnál és telítettségérzésnél rendkívül hatékony. Mézben eltéve az angelikát elsősorban az idősebb emberek értékelik erősítőszerként is, ezenkívül még másnaposságnál, tehát túlzott alkoholfogyasztás után is ajánlják a gyökér rágását.  

A tudomány ezt a gyógynövényt az amara aromatica-félékhez sorolja, a keserű-aromás drogokhoz, és mint minden gyógynövényt, amely illóolajat és keserűanyagokat tartalmaz, kipróbált gyomorgyógyszernek tekinti, amely a bélben is hatékony. Ezért ajánlják az angyalgyökér alkalmazását telítettségérzésnél, felfúvódásnál, valamint enyhe görcsös gyomor- és bélpanaszoknál, amit például az elégtelen gyomornedvképződés okoz.

A botanikusok ezt a gyógynövényt Angelica archangelica L.-nek nevezik, és az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába sorolják.

Az angyalfű északi növény; Skandináviában, Grönlandon és Izlandon él. Nedves réteken nő. A görögök és a rómaiak biztosan nem ismerték.

Az angyalfű a 2 méteres magasságot is elérheti. A barázdált szár üreges, a növény felső részén néha bíborvörös színű. A levelek alapja nagy, hasas hüvelyszerű, a levelek két-háromszor szárnyaltak. Felfelé egyre kisebbek és kevésbé hasogatottak. A felső részén a növény elágazik; az ágvégeken állnak az ernyős virágzatok, 20-40 sugarú kettős ernyők, amelyeknek tüskés gallérka levelei vannak. A zöldesfehér virágok mézillatúak.

A gyógyszerként felhasznált angyalgyökér majdnem kizárólag termesztésből származik. Nagy az igény rá, mert a teán kívül az angyalgyökér nagyon fontos szerepet játszik a likőrgyártásban is. Sok emésztést elősegítő szeszes ital tartalmaz angyalgyökérből nyert illóolajat.

Fontos, hogy az angyalfüvet semmi esetre se szedjünk magunk! Mivel az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, könnyen összetéveszthető sok mérgező növénnyel is.

Ha valaki az angyalgyökeret hosszabb időn keresztül, kúraszerűen szeretné teaként fogyasztani, le kell mondania ez alatt az idő alatt a napozásról és szoláriumról, mert a hatóanyag fényérzékenységet okoz.
BZS
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4472 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x