Egészség télen: a Víz elem
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Egészség télen: a Víz elem

Egészség télen: a Víz elem

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-19

A hagyományos kínai orvoslás az öt elem tanán alapul. Minden szerv hozzárendelhető valamelyik elemhez. A téli hónapok a Víz elem uralma alá tartoznak - ilyenkor az ehhez rendelt szerveket kell erősítenünk. 


Rendezvénynaptár
A hagyományos kínai orvoslás egyik filozófiai eleme az öt fázis (vagy öt elem) tana. Azt vallja, hogy az Univerzum minden egyes része és jelensége hordozza a FA, a TŰZ, a FÖLD, a FÉM és a VÍZ jegyeit. Ezek aránya határozza meg az élőlények, az évszakok, a természeti jelenségek, a bolygók, az anyagok tulajdonságait. Testünket behálózó energiacsatornák - melyekben a csí áramlik - is illeszkednek az öt fázis rendszerébe. A Hagyományos Kínai Orvoslásban a január hónapnak  a VÍZ elem, egészen pontosan a húgyhólyag felel meg.

Feladata a vizelet ideiglenes tárolása, visszatartása. Leggyakoribb betegsége a fertőzés, mely járhat markáns tünetekkel (véres, gennyes vizelet, az ürítés is fájdalmas, csíp), de lehet tünetszegény is, jelenlétére inkább csak általános tünetekből lehet következtetni (étvágytalanság, rossz közérzet), esetleg egyéb kivizsgálás során derül rá fény. A kórokozó lehet az elsősorban helytelen higiénés viszonyok miatt (a végbél felől a húgycső irányába történő törlés, anális szex)  normálisan a bélben élő E.coli, de előfordulhat Chlamydia, Trichomonas és gombák (Candida fajok) is. A fertőzés nőknél összehasonlíthatatlanul gyakoribb, mivel a női húgycső rövid és a hüvely savas flórája segíti a kórokozókat (szemben a prosztata baktériumellenes váladékával). Amennyiben a kezelés nem megfelelő, illetve az immunrendszer védekezőképessége nem áll helyre, szövődmények alakulhatnak ki (felfelé terjedéssel a vesében is gyulladásba alakulhat ki), valamint a fertőzés visszatérhet.


A megelőzésben-kezelésben nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (lehetőleg tisztított víz)! Emellett segít a tőzegáfonya szedése, a csalán-, kamilla- és zsályatea. A táplálkozásra szintén figyeljünk: a víz elemhez a sós és keserű ízek passzolnak, azonban egyiket se vigyük túlzásba (így is jellemzően túl sokat sózunk, a só pedig folyadékot tart vissza, a vizelet mennyiségét csökkenti). Fogyasszunk  fejes salátát, endíviát, zellert, spárgát,  káposztát, citrusféléket. Ez utóbbiakkal szintén bánjunk óvatosan, ugyanis irritálhatják a hólyagot!

Hozott életenergiánkat és a felvett energiából származó energiatartalékunkat a vesék és mellékvesék tárolják. Ezért télen különösen nagy jelentősége van annak, hogy melegen tartsuk őket. Ez egyrészt öltözködéssel, másrészt úgynevezett melegítő ételekkel érhetjük el. Ilyenek a vörös húsok, meleg gabonák - főleg a köles,hajdina, az olajos magvak: dió, mogyoró, gesztenye, a hüvelyesek. Melegítő fűszerek: fahéj, gyömbér, ánizs, szegfűszeg, bors, curry.

Fontos, hogy a bevitt folyadék - akár a víz is - meleg legyen!


Forduljon hozzánk bizalommal és kövessen minket az egészség útján: www.meddiamond.hu

Kép: moggara12 - FreeDigitalPhotos.net 
 
[ 2872 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x