Férfi meddőség: alacsony tesztoszteron szint a háttérben?...
Címlap / Szépség-Egészség / Férfi meddőség: alacsony tesztoszteron szint a háttérben?

Férfi meddőség: alacsony tesztoszteron szint a háttérben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az erősebbik nem tagjai rendszerint nem szívesen beszélnek egészségügyi gondjaikról. Számukra kényes, a férfiasságukat érintő problémával pedig még nehezebben fordulnak orvoshoz. Az alacsony tesztoszteron szint a testi tünetek mellett az életminőséget is jelentősen befolyásolja, azonban a kezelés sem minden esetben szövődményektől mentes. 

Az alacsony tesztoszteron szint tünetei
A tesztoszteron a férfi nemi jelleg – izomtömeg, szőrnövekedés, a libidó és az erekció képességének - kialakításáért felelős hormon. Normális esetben a hormon 10-30 nmol/l mennyiségben van jelen a férfiak szervezetében – magyarázza dr. Koppány Viktória endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa. Magasabb érték esetén a külső férfias jellegek erősödése és a magatartás változása: agresszív viselkedés figyelhető meg. Az átlagosnál alacsonyabb érték is kedvezőtlen hatásokat idéz elő a szervezetben. A hormon képtelen betölteni eredeti funkcióit és megjelennek az alacsony tesztoszteron szint jellegzetes tünetei: gyengébb izomzat, ritkuló testszőrzet, a herék méretének csökkenésével párhuzamosan az emlők növekedése.

Férfi klimax?
A hormon normál szint alá csökkenése nem csak testi tüneteket produkál. A tesztoszteron az önbizalom és a koncentrálás képességének kialakulásában is fontos szerepet játszik. Hiányában depresszió, szétszórtság, fáradtságérzet tapasztalható. A nemi vágy csökkenése mellett erekciós problémák is jelentkezhetnek. A felsorolt tünetek középkorú férfiak körében az andropauza, vagyis férfi klimax idejét is jelezhetik, melynek gyakori velejárója – csakúgy, mint nők körében – a csontritkulás rizikójának növekedése. Oszteoporózis férfiaknál is jelentkezhet, kialakulását pedig nagy mértékben elősegíti az alacsony tesztoszteron szint. A hormon mértékének normál szint alá esése a csontállomány csökkenését, a csontok elvékonyodását okozza, ezáltal fokozódik a csonttörések veszélye.

Tesztoszteron és meddőség
A hormon szint alacsony értéke sok esetben a szexuális együttléteket és a gyermekvállalást is megnehezíti. A nemi vágy és az erekció képessége mellett a tesztoszteron felel a szervezetben a spermiumok előállításáért is. Alacsony tesztoszteron szint mellett a spermiumok száma is csökken, így a gyermekáldásra váró párok esetében a megtermékenyítés gyakran ez okból nem jön létre.



Korral és betegségekkel is járhat

A tesztoszteron szint csökkenése az életkor előrehaladtával természetes folyamat. Sok esetben azonban fiatalabb korban, például bizonyos betegségek - 2-es típusú diabétesz, máj-, vagy vesebetegségek, COPD, hipofízis rendellenességek - szövődményeként jelentkeznek a szokatlan tünetek. A felsoroltak mellett balesetek – a férfi nemi szervek területét érintő sérülések - is járhatnak a tesztoszteron szint csökkenésével. A kezelések közül a kemoterápia és bizonyos szteroid tartalmú készítmények szintén előidézhetik a panaszokat.

Hormonpótlás férfiaknak
A tesztoszteron szint ellenőrzését a felsorolt betegségek és tünetek esetén mindenképp javasolt elvégeztetni. A hormon szint mértéke vérvizsgálattal kimutatható. A vizsgálat elvégzésére rendszerint a reggeli órákban kerül sor, a hormon mértéke ebben az időszakban a legmagasabb. Alacsony érték esetén a vizsgálatot rendszerint megismétlik egy következő alkalommal. Amennyiben az eredmények és a tünetek alapján megállapításra kerül az alacsony tesztoszteron szint diagnózisa, a kezelőorvos hormonpótlást írhat fel a beteg részére. Ez történhet injekció, tabletta, vagy tapasz formájában is. A kezelés eredményessége egyéntől függő, sok esetben valóban képes teljesen megszüntetni a korábbi panaszokat, azonban számolnunk kell mellékhatások jelentkezésével is – figyelmeztet a doktornő. A hormonpótlás hatására alvási apnoé, prosztata megnagyobbodás, a bőrön pattanások jelentkezhetnek, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Kutatások a tesztoszteron hosszútávú alkalmazásainak veszélyeire is felhívják a figyelmet. Családban előforduló prosztata daganat esetén 40, egyéb esetben 50 év felett, minden tesztoszteron pótlásban részesülő férfi számára javasolt az évenkénti szűrésen való részvétel.


www.endokrinkozpont.hu

Kép: imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4718 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x