Napra tej, bőrre vitamin!
Címlap / Szépség-Egészség / Napra tej, bőrre vitamin!

Napra tej, bőrre vitamin!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Napozzunk, vagy ne napozzunk, kenjük magunkat, vagy ne kenjük magunkat, káros, vagy nem káros? Nehéz eligazodni, de nézzük meg egy kicsit a D3 vitamin oldaláról a kérdést 

A D3-vitamint (cholecalciferol) más néven Napfény vitaminnak is hívhatnánk, mivel a bőrünkben termelődik, napfény hatására, egy összetett folyamaton keresztül. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ha van nap, akkor van elég D vitamin is a szervezetünkben. Naponta min. 1
óra napozás, teljes testfelületen, fényvédő krémek használata nélkül biztosítana számunkra elegendő D3-vitamint. Azonban egyre több nemzetközi tanulmány mutatja ki, hogy a gyermekek és felnőttek több mint 93%-a D-vitamin hiányos az egész világon.

Hogy miért? Mert nem töltünk elegendő időt a napon a bőrráktól való félelmünk miatt. és ha mégis kimerészkedünk, akkor mindenféle faktoros napvédő krémekkel jól bekenve tesszük, amik sajnos blokkolják a jótékony UV-A sugarakat és az UV-B D vitamint képző sugarait is, de a rendkívül káros, és veszélyes, szabadgyököket is képező UV-C sugarakat gond nélkül beengedik a bőrünkbe.  Tehát valójában nem is védenek meg bennünket a káros sugaraktól, csak késleltetik azok hatását.


Jó ha tudjuk, hogy a D vitaminnak rendkívül fontos és sokrétű szerepe van a szervezetünkben. Komoly feladata van a rák elleni és más gyulladásos folyamatok elleni harcban, a csontképzésben, csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának rizikóját, erősíti a szervezet védekezőképességét, antidepresszáns és még sorolhatnánk. Ebből is látszik, hogy hiánya különböző súlyosabb, vagy kevésbé súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Igazán fontos tehát, hogy szervezetünket hozzájuttassuk a megfelelő mennyiségű D vitaminhoz. Az abszolút minimális mennyiség a napi 400 IU (azaz Nemzetközi Egység), amely arra elegendő, hogy elkerüljük a nagyobb egészségkárosodást. Dr. Abbas Qutab előadása szerint (2007. Szeptember, Houston) az általános ajánlott bevitelnek D3-vitamin kiegészítőkből minimum 10 000 IU–nek kell lenni naponta. A D-vitamin, szemben az A vitaminnal,  biztonságos, akkor sem toxikus, amikor nagyobb dózist veszünk be. A félelem a D3 vitamin túladagolásától tehát teljesen alaptalan.


Napozzunk hát hölgyek és urak bátran, csak jó, ha az alapvető szabályokat betartjuk és például nem a déli napsütésben tesszük ezt. Délelőtt 11 és délután 3 között inkább húzódjunk árnyékba és olvasgassunk, vagy más kellemes tevékenységnek hódoljunk. Napvédő krémeket, pedig magunk is előállíthatunk természetes anyagokból, csak egy kis utánajárás szükséges. Belső bőrvédőként béta karotint, illetve A, C és E vitaminokat alkalmazhatunk, melyek erősítik a bőr természetes védekező képességét, valamint a káros UV-A sugarak hatásai ellen erős antioxidánsokat vihetünk be a szervezetünkbe.

Ha pedig mégsem tudunk elég időt tölteni a napon bokros teendőink, vagy egyéb más okokból kifolyólag, akkor pótoljuk mindenképpen a hiányzó D vitamint. Ennek legjobb módja ha a bőrünkön keresztül, krém formában juttatjuk be, hiszen így megkíméljük az emésztőrendszert és a májat a fölösleges terheléstől, és persze azért is, mert bőrön keresztül elegendő pont annyi hatóanyagot bevinni, amire szükségünk van, hiszen így a bevitt hatóanyag szinte 100%-a hasznosul.
Kívánok mindenkinek csodás pihenésekkel tűzdelt, napsütötte nyarat!

Márkiné Mester Ildikó


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3722 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x