A jövő megoldása: fogpótlás saját fogínysejtekből
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / A jövő megoldása: fogpótlás saját fogínysejtekből

A jövő megoldása: fogpótlás saját fogínysejtekből

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

Elképzelhető, hogy a nem túl távoli jövőben az elvesztett fogak saját fogínysejtjeink segítségével újranöveszthetők lesznek. A fogak "újranöveszthetők" lesznek. 


Rendezvénynaptár
A brit King’s College London tudósai forradalmi áttörést értek el: önkéntesek ínyszövetéből vett sejteket kombináltak egerekből származó, ún. mezenchimális sejtekkel, és ezeket egereket beültetve új fogakat „növesztettek”. Igaz, ezek a kutatás ezen fázisában még hibrid ember/egér fogak, de ez mindenesetre egy egészen újszerű jövőbeli fogpótlási módszert vetíthet előre. A Journal of Dental Research című szaklapban megjelent cikk szerint az egyetlen komoly akadály jelenleg, hogy milyen, a fognövesztést megindító felnőtt emberi mezenchimális sejtforrást találnak a kutatók. Ezek a speciális sejtek ugyanis a bölcsességfogak belső foganyagában találhatók, ebből a forrásból azonban nehéz megfelelő mennyiségre szert tenni. Ha sikerül ezt a kérdést is megoldani, beindulhatnak a további, kizárólag emberi kutatások, és idővel megvalósítható lesz az elvesztett fogak mesterséges visszanövesztése.


Elérhető megoldások ma
-A tudomány elképesztő léptekkel halad előre, remélhetőleg az új kutatási eredmények előbb-utóbb a gyakorlatban is hasznosíthatóak lesznek. Egyelőre azonban csakis mesterségesen, kívülről lehet pótolni az elvesztett fogakat – hangsúlyozza dr. Iványi Zoltán, fogorvos-implantológus.
A leggyakoribb eljárások a korona/híd felhelyezése és az implantáció. Mindkét megoldás a hiányzó fogakat képes pótolni, de a kettő közt a legfontosabb különbség, hogy míg a hagyományos koronánál két vagy több pillér szükséges a foghiány áthidalására, addig az implantációnál, beültetésnél nincs szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása, hiszen a koronát egy beültetett, csavar formájú műgyökér (maga az implantátum) tartja meg.


Korona vs. implantátum?
Az implantátum költségesebb megoldás lehet, főleg, ha csontpótlás is szükséges, viszont az ár nem tér el jelentősen például a frontfogaknál használt cirkónium híd árától. Az implantáció viszonylagos drágasága mögött természetesen előnyök is sorakoznak, így a híd elkészítéséhez szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása, ami még a legkíméletesebb eljárásokkal is foganyag-veszteséget jelent. Sőt az implantátum mellett voksolóknak jó hír, hogy néhány kiegészítő implantátum segítségével elkerülhető a kivehető protézis, még akkor is, ha a meglévő fogak már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését.
 
 
[ 3778 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x