Mandulagyulladásból végzetes kór?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Mandulagyulladásból végzetes kór?

Mandulagyulladásból végzetes kór?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-14

Egy jó karban lévő, középkorú férfi látszólag veszélytelen problémával: nem múló torokfájással került kórházba. Az antibiotikumok ellenére sem múlt a panasza, sőt, végig magas lázzal küzdött, amikor dr. Marton Annához belgyógyászhoz, kardiológus-diabetológushoz került. 


Rendezvénynaptár
Ritka kór a háttérben
Dr. Marton Anna vizsgálatai során kiderült, hogy a betegnek valóban garatgyulladása van, ez okozza a tartós fájdalmat. Ugyanakkor a leletekből az is kiderült, hogy a páciens vesefunkciója sem volt rendben, ráadásul óriási volt süllyedése is. A süllyedés mérése során az alvadásban gátolt vérben lévő sejtek ülepedési sebességét határozzák meg. A magas érték számos kóros állapotra utalhat, például fertőző betegségekre, gyulladásra, rosszindulatú daganatokra, vesebetegségre, pajzsmirigy túlműködésre. Mivel addig a páciensnek semmilyen komoly betegsége nem volt, ez a laborérték is gyanakvásra adott okot.


Az eredmények és tünetek ismeretében Marton doktornő egy igen ritka betegséget, az Wegener granulomatózist valószínűsítette. Ez a betegség az ún. szisztémás vaszkulitiszek csoportjába tartozik, és számos, kevésbé tipikus jellemzője van, mint például az orr, az orrmelléküregek, a torok vagy a tüdő nyálkahártyájának érintettsége. Késői diagnózis esetén a betegség átterjedhet a teljes érhálózatra. Amennyiben sikerül időben diagnosztizálni, megfelelően kezelve gyógyítható, ám az előrehaladott betegség súlyos veseelégtelenséget és ennek következményeként halált is okozhat. Bizonyos speciális vérvizsgálatokat elvégzése után – amelyeket ilyen esetben ajánlott elvégezni -, sajnos beigazolódott a doktornő gyanúja.

A korai felismerés életet menthet
A folyamat gyors romlása miatt a beteg vesefunkciói egyre gyengébben működtek, így áthelyezték egy másik osztályra, ahol dialízisre is került.
- Ekkor már egészen biztos voltam a diagnózisban, és végül az érintett szakorvosokkal konzultálva a beteget kemoterápiával és szteroidokkal kezdtük kezelni. Ennek a ritka és nehezen felismerhető betegségnek ez az elfogadott kezelési módja. A Wegener granulomatózis ugyanis úgy működik, mint egy olyan rosszindulatú daganatos betegség, amelyet ha idejében felismernek, teljes mértékben gyógyítható. Ha nem kezelik, könnyen végzetessé válhat- ismerteti dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus.

A férfi a kezelés következtében sikeresen felépült, bár természetesen a rosszindulatú daganatoknál szokásos öt évig még rendszeres ellenőrzéseken kellett átesnie. Életét gyakorlatilag az időben történt, átgondolt diagnózis és az adekvát kezelés mentette meg. Ez az eset is arra világít rá, mennyire fontos, hogy a tartós vagy szokatlan panaszokat ne vegyük félvállról és időben forduljunk szakorvoshoz.


 
 
[ 1410 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x