HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-12-15
Címlap / Szépség-Egészség / PMS - változik, mint a Hold

PMS - változik, mint a Hold

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-12-15

A menses bekövetkezését megelőző 7-10 napban jelentkező szomatikus, kognitív, hangulati-emocionális és magatartási változások összességét premenstruális szindrómának (PMS) nevezzük. Némely nő számára a menstruáció teljesen zavartalan folyamat, mások havonta szenvednek miatta. Akadnak olyanok, akiket a menzesz előtt jelentkező lelki feszültség (premenstruális szindróma - PMS), míg másokat a menstruáció alatti heves görcsök gyötörnek meg hónapról hónapra. 

 

A menses bekövetkezését megelőző 7-10 napban jelentkező szomatikus, kognitív, hangulati-emocionális és magatartási változások összességét premenstruális szindrómának (PMS) nevezzük. Némely nő számára a menstruáció teljesen zavartalan folyamat, mások havonta szenvednek miatta. Akadnak olyanok, akiket a menzesz előtt jelentkező lelki feszültség (premenstruális szindróma - PMS), míg másokat a menstruáció alatti heves görcsök gyötörnek meg hónapról hónapra. A tünetek rendszeresen visszatérő nagymértékű teljesítmény csökkenéshez, kiesett munkanapokhoz vezetnek, konfliktusokat okoznak a családi és egyéb társas kapcsolatokban. Így ennek a tünetcsoportnak a személyes életminőséget rontó hatásán túl komoly nemzetgazdasági következményei is vannak.

Pszichológiai tényezők
A fogamzás ténye a menstruáció elmaradásához kötött, ezért a nők nagy részének az életében a menses előtti napok a feszült várakozás időszakát jelentik. Élethelyzettől függően vagy a menses bekövetkezte, más esetekben annak elmaradása jelent komoly stresszhatást. Szerepe van a szocializáció során kialakult beállítódásnak, a nevelésnek is. Az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a fiatalokban negatív hiedelmek, attitűdök mutathatók ki a menstruációval kapcsolatosan. Szinte társadalmi elvárásként jelenik meg a fizikális komfort hiány, a fokozott érzékenység és aktivitáscsökkenés. A premenstruális időszakot mind fizikailag, mind pszichésen negatívként beállító társadalmi nyomás természetesen erőteljes hatással bír a személyes vélekedésekre, hiedelmekre.

PMS és környezetünk
Nagy szerepe van a szűkebb környezetnek is. A PMS-ben szenvedő nő feszültsége, ingerlékenysége, csökkent teljesítménye miatt gyakran konfliktusba kerül környezetével A kialakuló problémák természetesen tovább rontják a pszichés tüneteket. A felvilágosult, egyben empátiás, támogató szociális háló (megértő család és munkahely) ezzel éppen ellentétes, pozitív hatású lehet.

PMS és a pszichés betegségek
A PMS összefügghet más pszichés zavarokkal is. Megfigyelték, hogy akiknél súlyos premenstruális szindróma áll fenn, azok közül sokaknál későbbi életük folyamán depresszió léphet fel. Ezen belül különösen gyakori a szülés után jelentkező, úgynevezett post-partum depresszió. Statisztikailag igazolt tény, hogy a fogamzóképes nők öngyilkossági kísérleteinek aránytalanul nagy része a havi vérzést megelőző napokra esik. A különféle szorongásos betegségekben (pánik-betegség, kényszerbetegség, generalizált szorongás) szenvedő, fogamzóképes korú nők 30%-ában egyidejűleg premenstruális szindróma is fennáll. Közülük 50%-ban a szorongásos betegség tünetei, a pánik-rohamok, a kényszergondolatok a menses előtti napokban súlyosbodnak.

Az öngyógyítás veszélyei
A PMS-ben szenvedő nők sokszor próbálkoznak "öngyógyító" módszerekkel. Kimutatták, hogy sokan többet cigarettáznak, alkoholt, különféle fájdalomcsillapító, nyugtató és egyéb gyógyszereket fogyasztanak az érintett időszakban. Egyes esetekben alkohol- illetve gyógyszerfüggőség alakulhat ki. A szűkebb környezet hatása sem elhanyagolható.

Pszichés panaszok
ˇ depressziós hangulat, fokozott érzékenység, érzelmi elbizonytalanodás
ˇ ingerlékenység, agresszió, hirtelen támadó harag
ˇ saját teljesítőképesség alulértékelése, sikertelenség érzése
ˇ csökkent koncentrálókészség
ˇ alvászavarok, álmosság napközben
ˇ étvágyváltozás

Fizikai tünetek
ˇ fejfájás, migrén
ˇ mellnagyobbodás, fájdalmas feszülés, a bimbó fokozott érzékenysége
ˇ puffadtság, átmeneti testsúlynövekedés, vízfelhalmozódás a szövetekben
ˇ hasfájás, székrekedés, hasmenés
ˇ izomfájdalmak, izületi fájdalmak, különösen deréktájon

PMS és a nemi identitás
Gyakori megfigyelés, hogy a PMS különösen súlyos formában jelentkezik olyan nőknél, akik férfias foglalkozásokban, vezető beosztásban dolgoznak, s női identitásukat kevésbé tudják vállalni. Akik vitatják e megállapítás létjogosultságát, azzal érvelnek, hogy a tünetek zömét a vezető beosztással, a stresszes életvitellel összefüggő tényezők okozzák, s hasonló élethelyzetben élő férfiaknál éppúgy megfigyelhetők. Az is elgondolkodtató, hogy a PMS is civilizációs betegségnek tűnik.

PMS és a natúr gyógymódok
Gyógynövényeink közül kiváló hatású a gyömbértea. Öntsünk egy csésze forró vizet egy kiskanál frissen őrölt gyömbérgyökérre, tíz perc állás után kell leszűrni, és nagy nyugalomban elkortyolni. A másik kiváló módszer a jóga légzés (Hatha jóga www.harmonet.hu/joga) gyakorlása. A megfelelő hasi és tüdőlégzés nyugalomba hozza a szervezetet és a menstruációs fájdalmak is eltűnnek.

Új magas minőségű tampon
A női intim higiéné területének avatott szakértője, az egészségügyi és tisztasági betéteiről már jól ismert ALWAYS egy új termékkel bővíti népszerű termékcsaládját. Az Always Tampon 2001. májusától megjelent a piacon. Azoknak készült, akik szeretik a minőséget, és szeretik komfortosan érezni magukat mindig és mindenkor. A tökéletes funkcionalitáson túl, az Always ismét egy kis "személyiséggel" is megtöltötte új termékét. Az igazán nőies, színes csomagolás - a könnyebb használat érdekében - 2 különálló, visszazárható dobozkát tartalmaz 8-8 tamponnal, így alkalmazkodva a női táskák méretéhez és a lehető legdiszkrétebb hordozhatósághoz. Minden szokványos méretben kapható lesz a boltokban.

Gyűjtötte: Váraljai
 
 
[12522]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x