A jóga egyik titka az Egyensúly
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / A jóga egyik titka az Egyensúly

A jóga egyik titka az Egyensúly

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-11

Manapság a tudományos felfedezések alapja egyre gyakrabban gyökerezik keleti bölcsességben, mert a nyitottabb kutatók felismerték a bennük rejlő fejlődési lehetőségeket. A keleti tanok közül népszerűségében kiemelkedik a jóga, melynek eredményei az egészségmegőrzésben óriásiak. A jógaoktatók napjainkban már itthon is emberek tízezreinek segítenek testük egészségének megőrzésében, s a mindennapi stressz kezelésében. A jóga egyik titka az egyensúly, mely több szinten (testi, lelki és szellemi) is megjelenik, és egyszerre oka, és következménye a jógának. Vajon minek az egyensúlya szükséges ahhoz, hogy a bőség, egészség, az elégedettség a mindennapok természetes alapja legyen?  


Rendezvénynaptár
A jóga évezredes tapasztalatai szerint az emberi elme egy hasznos eszköz, mely rendelkezik a napjainkban újra felfedezett és sokat emlegetett teremtő erővel. Azonban a legtöbb ember esetében az eszköz önműködővé vált, s az használja öntudatlanul gazdáját. Ilyenkor egészség, bőség, szépség és öröm helyett, annak ellentétes pólusait teremti meg. Hogyan lehet ezt az eszközt tudatosan irányítani, s rendeltetésének megfelelően használni?

A megoldás az egyensúly. Ez a jóga egyik legalapvetőbb tanítása. Hiszen amikor a kitartó gyakorlás hatására a Test - Elme – Tudat egyensúlya létrejön, az egyensúly a teremtési folyamatban is megjelenik egy harmonikus irány és ritmus. Aki ezt megéli, az tudatában van a saját szerepének a „saját valóság” létrehozásában.


A titok a tudatosság fejlesztésében és az önfigyelés képességében rejlik, ami egy tiszta, elvárásoktól mentes éberséget jelent. Ebben a figyelem megoszlik az anyagi, és a nem anyagi (modern szóval kvantum) dimenziók között. A Tudat így képes az elmén keresztül alakítani az Univerzumot. Az egyensúly megjelenésekor nem „akarom” , hogy megtörténjen valami, „csak hagyom”, hogy megtörténjen valami. Ez nem jelent passzivitást, hanem nagyon is dinamikus életmódot követel. Mindössze létre kell hozni egy ritmust és egyensúlyt a fókuszálás és az ellazulás, a kitartás és az elengedés, az erő és a lágyság között.

A jóga által megjelenő harmónia és egyensúly eredményeképpen elfogadod egy magasabb Intelligencia jelenlétét és átengeded magad neki. Nem ragaszkodsz semmihez, különösen nem a beléd nevelt társadalmi „programokhoz”.
A fejlődés ebben a fázisban, a felejtésről szól.


Mit is kell elfelejteni?
Hogy teljesítened, elérned, bizonyítanod kell
életed bármely területén, mert ezek nélkül nem lennél teljes.

Hogy nem élhetsz kiteljesedett harmonikus életet, amíg el nem éred ezt vagy azt. A jóga által nyújtott egyensúlyban nem vagy foglya a saját elvárásaidnak, mivel belátod, hogy azokat másoktól kaptad. Azok egyébként is csak a személyiséged, az énképed erősítését szolgálják, ami gyakorlatilag ellentétes irányú áramlat a tudatosodás folyamatában.

A Kvantum jógában, ami a jógaösvények egyik legújabb tagja az egyik alapelv, hogy
Mindig tudd és emlékezz: amit a világnak látsz, és igazságnak hiszel,
az nem több, mint a végtelen lehetőségek pillanatnyi tükröződése,
mely bármelyik pillanatban megváltozhat.”A Baraka Jóga Iskolában a fenti alapelveket vettük figyelembe. Számunkra a valódi tanítás - különösen a jógaoktatás - nem nélkülözheti a teljes (testi-lelki-szellemi) egyensúly napi szintű megélését. A jógaoktatók feladatának egyik legfontosabbika tehát az egyensúly létrehozása, egyéni, közösségi és globális szinten egyaránt. Annak tanítása, hogyan és miképpen élheti át ezt bárki, aki hajlandó tenni önmagáért és másokért. Ehhez természetesen fel kell ébreszteni önmagunkban a bennünk élő Intelligenciát, mely képes szabadon, sablonok, és dogmák nélkül felfedezni az élet összetettségét és világunk folyamatainak összekapcsolódottságát. Ez teszi a jóga oktatását, mint életfeladatot, - számomra legalábbis - a világ egyik legszebb hivatásává.

Szívből kívánom mindenkinek, ezeknek az elveknek a megtapasztalását, és kiteljesedését, tanulóként és tanítóként egyaránt. A fenti szellemiségnek megfelelően és ezen elvekre épülve alakítottuk ki a Baraka Jóga Iskola választható ( Hatha + Kvantum, Női, Gerinc, Gyermek, és Angol) szakirányokkal működő Jógaoktató képzésének elméleti, de legfőképpen gyakorlati tematikáját.
Amennyiben érdekel szellemiségünk, várunk szeretettel: www.barakajoga.hu


 
 
[ 1924 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x