Fogszabályzót - de milyet? 6 és 66 éves kor között!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Fogszabályzót - de milyet? 6 és 66 éves kor között!

Dr. Bakos Anikó

Fogszabályzót - de milyet? 6 és 66 éves kor között!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-13

A harmonikus, esztétikus arcberendezkedés elengedhetetlen rendezett, szabályos fogsor nélkül. A fogszabályozás iránti igény hosszú múltra tekint vissza.  


Rendezvénynaptár
A fogszabályozás történelmében Pierre Fauchard francia orvos "Szájsebész" című könyve mérföldkőnek számít, melyben ismerteti azt a fogsor kitágítására használt, patkó alakú fémszerkezetet mely a mai fogívtágítók előfutárának tekinthető. A ma is használatos, klasszikus fogszabályozó készülékeket a XIX. század közepétől kezdték el használni. Frank Delabarre nevéhez kapcsolódik ezen fogakra erősített "rácsszerű szerkezeteknek" a kimunkálása, alkalmazása.

Ezt követően többek is előrukkoltak különféle fogszabályozó készülékekkel, többségük valamennyi fogat egyenként körbevevő robosztus, kényelmetlen készülékek voltak, melyek közelébe sem érhetnek a mai láthatatlan, természetes viseletű, kényelmes fogszabályozóknak.

De mi teszi szükségessé fogszabályozó készülék viselését? Jellemzően az egyes fogak szabálytalan helyzete, a két fogív nem megfelelő illeszkedése az az ok, ami az illetőt a fogorvoshoz vezeti. Gyakori oka a szabálytalanságnak a torlódás vagy éppen a foghiány, de akár állkapocs fejlődési elmaradás, de az ok lehet szerzett, mint pl. baleset, külső behatás által előidézett fogvesztés.

Kisgyermekkorban a fogváltás idején célszerű elkezdeni a fogazati eltérések kezelését. Ilyenkor a még növekedésben levő gyermek állcsontjának fejlődése és a fogívek kialakulása helyes irányba terelhető. Egyszerű, kivehető készülékkel és kisebb méretű felragasztott fogszabályozókkal is segíthetik a rendellenesség helyreállítását. Maradandó fogazat kialakulásával már elkerülhetetlen, hogy fog, vagy akár fogak eltávolítására is sor kerüljön, alsó-felső állcsont viszonyát korrigálni pedig már csak fogsebészeti beavatkozás és fogszabályozó kezelés kombinációjával lehet.

De milyen fogszabályozót válasszunk? Azt megítélni, hogy a fogszabályozó készülékek melyik alaptípusára, rögzített vagy kivehető készülékre van-e szükségünk, a fogorvos feladata. A fogorvos az adott eltérés, a páciens kora és életvitele alapján választja meg a szükséges típust.
A fogszabályozó szakorvos az első találkozás alkalmával felméri a páciens fogazatának állapotát, megbeszéli a választható kezelési és készülék típusokat, a felmerülő költségeket és ismerteti a kezelési tervet. A jó fogorvos sok energiát és időt fordít az egyénre szabott fogszabályozási kezelési terv kidolgozására. Kisgyermekkorban a beavatkozás célja a fogak, fogsor harmonikus növekedésének támogatása, a helyes növekedést akadályozó tényezők és esetleg rossz szokások kiküszöbölése.


De a fogszabályozás jól alkalmazható felnőttkorban, sőt akár idős korban is, ha fogazat sérül, de nem ritka, hogy a fogszabályozást a mosolytervezéssel is foglalkozó fogorvosi kezelés részeként alkalmazza a fogorvos. Természetesen felnőttkorban az esztétikus, láthatatlan készülékek dominálnak, amit a pácienssel egyeztetve tisztáz a fogorvos. Kedvelt a fogsor belső felére ragasztott fogszabályozó, de fogsor külsejére is létezik fehér ívvel rögzített készülék, mely csak egész közelről látható. Ha igazán trendi akarsz lenni színes ligatúrával rendelkező fém fogszabályozót is választhatsz. A kényelmi szempontokhoz tartozik tisztában lenni azzal is, hogy míg a kivehető készülékek mellett nincsenek úgymond tiltólistás ételek, addig a rögzített készülékek esetében fennáll a brekettekbe való ételberagadás veszélye, így ez esetben léteznek kerülendő ételek.

A fogszabályozás pár hónaptól több évig is eltarthat, általánosságban 1,5 év a kezelési idő. Általában egyazon típusú készülékkel történik a kezelés, de előfordulhat, hogy kiegészítő elemek kerülnek hozzáillesztésre, az eredmény függvényében.
Fontos tudnivaló, hogy a fogorvos és páciens közötti együttműködés az aktív fogszabályozó időszak után sem ér véget, az eredmény fenntartása érdekében meghatározott ideig kontroll látogatások szükségesek fogorvosunknál, nyomon követendő fogazatunk helyzete. Fogszabályozás
 
 
[ 15397 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x