Így kell valóban helyesen ápolni a műfogsort!
Címlap / Szépség-Egészség / Így kell valóban helyesen ápolni a műfogsort!

Dr. Bakos Anikó

Így kell valóban helyesen ápolni a műfogsort!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Fogaink elvesztésével nem pusztán az evés és a beszéd válik nehézkessé, de megjelenésünk is csorbát szenved. Egy bizonyos mennyiségű fogvesztés esetén bizony előfordul, hogy nincs más lehetőségünk, mintsem a kivehető fogsor, protézis viselése. A műfogsort azonban nem elég megszokni, ami nem kis kihívás a beteg számára, viselése és ápolásra számos feladatot ró az érintettre. Miből is készül a műfogsor? A műfogsor speciális műanyagból készül, melyet szükség esetén fém részekkel kombinálnak. Mivel kiszáradva fennáll a deformálódás veszélye, mely hordását ellehetetleníti, ezért az első tudnivalónk, hogy a műfogsort mindig nedvesen kell tartani. Ha kivesszük szánkból, vízbe vagy speciális tisztítófolyadékba helyezve kell tárolni. 

Új műfogsor viselésekor javasolják a fogorvosok, hogy még éjjel is hordjuk a műfogsort, s csupán tisztításkor vegyük ki, s a tapasztalataink függvényében fogorvosunkkal folyamatosan korrigáltathatjuk a műfogsort. Sor kerülhet korrekcióra, ha fájdalmasan töri az ínyt a műfogsor, viselése kellemetlenséggel jár. Ez esetben nem szabad nekiesni és saját kezűleg reszelgetni a fogsort, hanem vissza kell menni a kezelőorvoshoz.

Protézisragasztó használatára általában csak a viselés megszokásának kezdeti időszakában van szükség, a későbbiekben elhagyható, különösképpen olyankor, ha megmaradt fogakra horgonyozható a műfogsor. A műfogsor rögzítő krém legnagyobb előnye az a pszichés biztonságérzet, mely megnyugtató a páciens számára. De további haszna is van a műfogsorrögzítő krémnek, mint a stabilitás és a rágóerő növelése, a nyálkahártya védelme a protézis okozta mechanikai sérülésektől, az ételmaradék protézis alá jutásának megakadályozása stb.


Protézis korrekció nemcsak az első napokban, később is szükségessé válhat. Az életkor előrehaladtával olyan természetes élettani változások mennek végbe szájüregünkben, amik a fogsor illesztését is befolyásolhatják. Az elhasználódott és nem korrigálható műfogsor esetében pedig a fogorvos új protézist készíttet a beteg számára.

Mit kell tudni a műfogsor helyes ápolásáról?
Akárcsak saját fogainkat, a protézist is minden nap meg kell tisztítani. A szájüregi baktériumok összetétele és mennyisége a műfogsor viselése során eltér a saját fog esetében kialakult baktériumflórától. A műfogsor és az íny között levő hézagok a baktériumok elszaporodásához, a plakk képződéséhez hozzájárulnak. Protézis esetén ugyanúgy lehet fogköves a műfogsor, mint a természetes fogakon, a protézisre lerakódott fogkő eltávolítása is szakember feladata.

A műfogsorra ugyanúgy lerakódhat a lepedék, mint a normál fog fogzománcára, különösen a korrigált, javított műfogsor egyenetlen felszíne biztosít, ideális táptalajt az élősködök elszaporodásához. A protézis esetében a fogkefével, fogkrémmel való tisztítás nem teljes körű megoldás, szükséges a megfelelő műfogsortisztító szerekkel való rendszeres tisztogatása is, pl. műfogsortisztító tabletta használata. A műfogsor fogkefével történő megtisztítása esetén olyan kisfejű fogkefét használjunk, melyek sörtéi legömbölyített végűek, ugyanis az éles műanyag sörték karcolhatják a műfogsor felületét.

A műfogsortisztító tabletta amellett, hogy gyorsan, alaposan tisztít, fertőtlenít is és megszünteti az esetleges elszíneződéseket is. A protézistisztító tabletták baktérium- és gombaellenes hatással is rendelkeznek. Az esetlegesen fémrészt is tartalmazó protézis tisztán tartására speciális műfogsortisztító tabletták léteznek, melyek használatával elkerülhető a korrózió. A tablettát a műfogsorral együtt kell egy üres pohárba helyezni, majd langyos vízzel megtölteni a poharat és állni hagyni ebben a protézist. A tabletták kettős hatásukat két lépésben fejtik ki. Első fázisban az elszíneződést távolítja el, majd ezt követően az esetleges baktériumoktól, élősködőktől tisztítja meg a műfogsort.

Egy nagyon fontos tudnivaló a műfogsor viselése kapcsán, hogy nem elég a műfogsort kivett állapotban jól megtisztítani, nem szabad elfeledkezni a szájüreg megfelelő ápolásáról sem, amihez szájvíz használata az optimális megoldás.

Az évenkénti fogorvosi kontroll alól a műfogsor viselése sem ment fel, hiszen a szájnyálkahártyán is alakulhat ki betegség, vagy akár a fogsor alábélelése, korrekciója válhat szükségessé. Kivehető fogpótlások.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 26590 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x