Fogvédelem, ha síelünk: Kell-e figyelni arra, ha kint hideg...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Fogvédelem, ha síelünk: Kell-e figyelni arra, ha kint hideg van?

Dr. Bakos Anikó

Fogvédelem, ha síelünk: Kell-e figyelni arra, ha kint hideg van?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A síelés amellett, hogy olimpiai sportág, sokunk hobbija is a magánéletben. De hogyan függ össze a cipőre erősített sílécekkel való havon csúszás és fogaink védelme? Köztudott, hogy a fogfájás külső ingerek hatására is bekövetkezhet. Síelés esetében ez a külső inger a hideg levegő. 


Rendezvénynaptár

Ha hideg hatására hirtelen fájdalom nyilallik fogunkba, ami rövid időn belül sem szűnik meg, valószínűleg fognyaki érzékenység áll a dolog hátterében. Mit jelent a fognyaki érzékenység? Ép fog esetén a fog belső keményállományát alkotó un. dentint íny felett fogzománc, a gyökér kezdeti részén pedig fogíny védi. A dentin szabaddá válhat egyrészt a fogzománc kopásával, másrészt a fogíny visszahúzódásával egyaránt. A felszínre került dentin az ami fáj, ugyanis a dentinben található csatornák a fog belsejében levő idegvégződésekbe torkollnak, s különböző külső ingerek (hideg, meleg stb.) hatására fájdalomérzést produkálhatnak. A fognyaki érzékenység mindig külső behatásra ad fájdalmat, tehát nem állandó jellegű fájdalommal jár, hanem külső ingerre fellépő éles, időszakos fájdalommal.

A dentin érzékenysége keletkezhet fogzománc kopására, helytelen fogmosás hatására, pl. kemény sörtéjű fogkefével, túl nagy erőkifejtéssel végzett fogmosás miatt, a rossz fogmosási technika következtében, magas dörzsölőanyag-tartalmú fogkrém használata, de oka lehet a fogcsikorgatás okozta fogkopás, vagy a sérült, megrepedt fog. Akár egy kemény cukorkára való ráharapás is eredményezhet letört, megrepedt fogat, s a sérülés nyomán a fogideg érzékenyen reagálhat. A repedés mentén a fog megtelhet baktériumokkal, gyulladást idézve elő, ami tovább tetézi a bajt.

Az íny visszahúzódásából eredő fognyaki érzékenység kiváltó oka is sokrétű lehet. Ha a lepedék eltávolítása a fogmosáskor nem elégséges mértékű, fogkő jön létre a fogunkon. Ha nem történik meg időben a fogkő eltávolítása, az íny visszahúzódik, elsorvad, felszínre kerül a fognyaki terület, mely különösen érzékeny a külső behatásokra, így a síelés alatti hideg levegővel való érintkezésre is.

Az érzékeny fogakat mindenféleképpen kezeltetni kell. A tüneti kezelés abból áll, hogy a fogorvos megpróbálja helyileg megszüntetni az érzékenységet. Ajánlhat fogkrémeket, szájvizeket, súlyosabb esetekben magas fluoridtartalmú speciális lakkal is bekenheti a fogat. De nemcsak a fájdalom megszüntetése a cél az érzékeny fogak kezeltetésénél, hanem a jelenség hátterében álló okok feltárása is. Valóban fognyaki érzékenység, dentin-érzékenység áll-e a háttérben vagy fogszuvasodás, esetleg más betegség. A fog belső keményállományát alkotó un. dentin a fogzománcnál jóval kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, mondhatni kevésbé tömör, ezáltal a bakteriális foglepedék hatására könnyebben szuvasodik.

A dentin, azaz a fognyak szabaddá válása visszafordíthatatlan, ezért a megelőzés az elsődleges!

Mit tehetünk mi magunk a fognyaki érzékenység megelőzése érdekében?

-         Csak puha sörtéjű fogkefét használjunk fogmosáskor.

-          Ne használjuk túl erős nyomással fogkefénket.

-          Naponta legalább kétszer két percig tartó fogmosás szükséges.

-          Fogmosás után fogselyem, szájvíz használata ajánlott.

(Némely cég speciális nyomásérzékelővel ellátott elektromos fogkefét is piacra dobott már, mely fogkefék túlzott nyomás esetén leállítják a fogkefe fejének mozgását.)

Ne egyedül próbáljuk megoldani a fogfájás okát, nyugodtan forduljon fogszakorvoshoz, aki nemcsak helyreállítja a sérült, szuvas vagy letört fogat, de további jó tanácsokkal is szolgál a páciensek számára, hogyan kerülhetik el a jövőben a fogérzékenység kialakulását. Curaprox fogkefék
 
 
[ 3585 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x