Ciki dolog, amire a fogsorkészítésnél nem gondolunk!
Címlap / Szépség-Egészség / Ciki dolog, amire a fogsorkészítésnél nem gondolunk!

Dr. Bakos Anikó

Ciki dolog, amire a fogsorkészítésnél nem gondolunk!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-18

A napi többszöri fogápolás mellett is fogaink elhasználódnak, ami függhet az öröklött genetikától is, de akár egy váratlan baleset is okozhat például fogtörést. Ha már fogaink olyan állapotúak, hogy menthetetlenek vagy fogvesztés következik be, szükséges pótolni az adott fogat. Egy-egy fog pótlásán túl létezik az un. teljes fogsor szükségessége, amennyiben a foghiány egész fogsort érint. 


Rendezvénynaptár
Hazánkban az 50 év feletti korosztály csaknem fele kénytelen műfogsort viselni, de tendencia, hogy az egyre fiatalabb korosztályban is mind gyakoribb, hogy műfogsorral rendelkeznek. Sokan szégyellik és megalázónak érzik, hogy elvesztették eredeti fogaikat, azonban egy esztétikus, az eredetihez hasonló műfogsort senki sem fog tudni megkülönböztetni a saját fogaktól, így nem kell azon aggódnunk beszéd és mosolygás közben, hogy mindenki a szánkat figyeli. A foghiány nem csak esztétikai kérdés, hanem létfontosságú a maradéktalan és egészséges emésztés szempontjából is, hogy elvesztett fogainkat pótoljuk, legyen szó egyetlen fogról vagy teljes fogsorról. A nem kellőképpen megrágott táplálék a gyomorba jutva ugyanis emésztési problémákat idéz elő.

A műfogsor vagyis protézis a hiányzó fogakat pótolja. A műfogsor lehet kivehető vagy fix protézis. Kivehető fogsort az esetben kell készíteni, ha a maradék fogak száma nem teszi lehetővé a rögzített fogpótlás készítését. A kivehető fogsornak két alapvető fajtája van: részleges és teljes protézis. Részleges protézis esetében a kivehető fogpótlás a foghiányok okozta hézagokat tölti ki, rögzítése a meglévő fogakhoz rögzített kapcsokkal vagy rejtett rögzítő elemekkel történik, tehát a maradék fogakat fel kell használni a fogsor helyben tartásához, sokszor koronát helyezve a meglévő fogakra.

A teljes protézis az összes hiányzó fogat pótolja mind az alsó, mind a felső fogsorban. Teljes protézisre tehát akkor van szükség, ha a páciensnek már nincs saját foga, szemben a részlegessel, amikor a meglévő fogak híd készítésére már alkalmatlanok, és nincs más lehetőség a fogsor helyreállítására csak részleges protézis alkalmazása.


Az un. fix fogsor, mint megoldás esetében implantátumokkal érjük el a tökéletes tartást. Az implantátumok térnyerésével teljesen elfelejthető a billegő fogsor miatti bizonytalanságérzet. Ha elegendő csontállománnyal rendelkezünk négy, de hat implantátum is ültethető a fogsorba, melyek a protézist képesek megtartani. Ez esetben tehát a fix fogsor alapját a beültetett implantátumok adják. A fix fogsor nem zavarja sem az étkezést, sem a beszédet.
A fogsorkészítés költséges és időigényes folyamat, ezen többlépcsős eljárás első lépcsője a páciens szájüregéről történő lenyomatvétel, ez ad alapot a későbbi folyamathoz. A lenyomatot laboratóriumban gipsszel kiöntik, s a gipsz lenyomatra rajzolja be a fogorvos a beteg szájképlete alapján az alaplemez határait. Az ezt követő funkcionális tesztek során határozzák meg a protézis határait, a harapási magasságot és még sorolhatnánk. A művelet befejező fázisa már a fogszín és fog formájának kiválasztása.

A műfogsor viselés kezdetben kellemetlenségek teljes sorával jár, hisz egyrészt a szervezetnek is meg kell szoknia az idegen testet, másrészt a páciensnek is meg kell tanulnia azt használni egyrészt funkcionálisan, másrészt a tisztítás folyamatában. A protézisen ugyanúgy lerakódhat a lepedék, fogkő alakulhat ki, ezért a tisztítószeres rendszeres ápolás és megfelelő szájhigiénia éppúgy fontos, mint egészséges saját fogazatú páciensek esetében. A kezdeti időszakban lazának is tűnhet a fogsor, de ehhez rövid időn belül alkalmazkodik az arc és a nyelv izomzata, s megszűnik a bizonytalanság érzete. Bizonyos idő elteltével a rendszeres használat után orvosunk elvégzi a műfogsoron az esetlegesen szükséges állításokat.

A műfogsor tehát lehetőség a rágás és harapási képesség visszanyerésére, a hangképzési funkciók helyreállítására, és az esztétikus arcberendezésre foghiány esetén. A jó műfogsor teljesen az eredeti fogsor látszatát kelti mind kinézetében, mind viselésében. Kivehető fogpótlások
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 15131 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x