Hogyan fejleszthető böjttel az akaraterőnk, a kitartásunk?...
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan fejleszthető böjttel az akaraterőnk, a kitartásunk?

Hogyan fejleszthető böjttel az akaraterőnk, a kitartásunk?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

Majdnem minden szellemi út, vagy vallás ismeri és használja a böjtöt valamilyen formában, és valamilyen céllal. Azonban nagyon fontos érteni, hogy a böjt sokkal több, mint pusztán az étel megvonása a testtől. Mire jó a böjtölés? Milyen célja van? Milyen pozitív hatásai vannak általában? Mire érdemes odafigyelni, ha az egészségmegőrzésben használjuk a böjt jótékony hatásait? Ki lehet - e terjeszteni finomabb szintekre (gondolati, érzelmi, lelki síkra)? S ha igen, hogyan? Miként tegyük? 

 

A történelmi források szerint évezredek óta minden nagy vallásalapító vagy próféta használta és alkalmazta a böjt elvégzésében rejlő pozitív hatásokat. Nem véletlenül, hiszen megfelelő kivitelezése a testi, lelki és szellemi megtisztulást egyaránt elősegíti. Természetesen nincs ez másként a jógában sem. Ezért is ajánlom jógázóimnak, hogy tapasztalják meg a böjt áldásos hatásait. Több éves tapasztalat bizonyítja, milyen óriási élményeket és felismeréseket lehet átélni a segítségével. Javaslom mindenkinek a kipróbálását.

A testi szinten a böjt legfontosabb hatása, hogy tehermentesíti s szervezetet és elősegíti az anyagcserét. Természetesen a hatás nagyban függ attól is, hogy milyen a böjt hossza (néhány nap vagy akár hetek), milyen a típusa (teljes vagy részleges, mint például a „léböjt”). S főleg, hogy mi a célunk vele: egészségmegőrzés vagy lelki tisztulás, Egyébként a kettő mindig kéz a kézben jár, nem igazán szétválaszthatóak.

A biológiai okokon kívül a böjt szellemi része sokkal nagyobb előnyöket nyújt, mint gondolnánk. Ez jelentősen fokozza az egészség megőrzését vagy éppen helyreállítását. Fontos eredmény, hogy segít megfigyelni, hogy mennyire ragaszkodik testünk a szokásaihoz. Ez nagyon sokféle módon megnyilvánulhat. A kötődés irányulhat ízekre, ételtípusokra, telítettség érzésre, vagy rendszerességre. Amikor a megszokott rutin felborul, hasznos tudatosítani, hogy milyen mentális és érzelmi hatásokat vált ki. Nagyon változatos és sokféle reakció jelenhet meg, az ingerültségtől az ellazulásig, a gyengeségtől a kirobbanó energiáig. Ezek felismerése felbecsülhetetlenül fontos a mélyebb önismeret megvalósításában.

Tehát nagyon sokat lehet tanulni önmagunkról, ha a böjtöt nem korlátozzuk csak az étel és ital elvonására, vagy csökkentésére. Nagyban fejleszthetjük akaraterőnket és kitartásunkat, ami az élet más területén is kifejti pozitív hatását. Felismerhetjük továbbá, milyen erősek lehetnek a testi vágyak. Vonatkozzon az ízekre, telítettségre, vagy akár szexuális örömökre. A szexualitás önmegtartóztatás célja, értelme, végrehajtása önmagában is megérne egy cikket, de jelen cikk kereteibe nem fér bele. A témáról a „Szex és jóga” című cikkben írtam bővebben.


Lelki szinten óriási hatása lehet, ha képesek vagyunk figyelmünket részlegesen vagy elszakítani a napi hírektől, melyben a politikai, a gazdasági érdekek által eltorzított, vagy bulvár lebutított világképe mérgezi elménket. A figyelmünket szenteljük (milyen gyönyörű kifejezés) a lélek valódi kérdéseinek. Bármilyen téma megfelel a célnak, ami érdekes számunkra, és ami túlmutat a mindennapi félelmeken és vágyakon. Másokhoz fűződő szeretet szépsége, a születés csodája, a halál misztikus átalakulása, Isten léte és megnyilvánulásai, Sors és karma egymásba fonódása …, mindezek csak kiragadott példák. Személyes érdeklődésünknek megfelelően ezer más téma megjelenhet. Mindegy, hogy valaki milyen valláshoz, felekezethez, spirituális iskolához tartozik, vagy milyen szellemi utat követ. A lényeg, hogy mélyedjünk el a számunkra hiteles szellemi út esszenciájában, legfontosabb üzeneteiben. S menjünk ennél is tovább: éljük át annak valóságát!

A bőjt alatt tudatosan vizsgáljuk érzelmi állapotainkat, kapcsolatainkat, tetteinket, életünket, és egész létezésünket a fenti témák fényében. Vegyük észre, mennyire felejtjük a mindennapi rutinban az élet apró, de csodálatos adományait. Tanuljuk meg újra értékelni azt, ami van, ami ebben a pillanatban megadatott számunkra. S az elégedettségből induljanak tetteink.

Gyakoroljuk a böjt alatt tudatosan a türelmet, a megbocsátást és az elfogadást. Akkor a tisztulási folyamat nem korlátozódik a fizikai és szellemi síkra, hanem lelki szinten és meghozza gyümölcsét. A mi életünkben és a szeretteink életében egyaránt.

Szívből kívánom ennek átélését mindenkinek! OM, SHANTI.
 
 
 
[ 1200 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x