Fogászat, ahogy mi szeretjük - és ahogy nem!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Fogászat, ahogy mi szeretjük - és ahogy nem!

Dr. Bakos Anikó

Fogászat, ahogy mi szeretjük - és ahogy nem!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

Minden ember fájdalomtűrő képessége más és más. A fájdalom érzékelését befolyásolhatja az is, milyen az érzelmi állapotunk, de hatással vannak rá korábbi jó vagy rossz tapasztalataink is. A fájdalmat legszívesebben elkerülnénk, vagy legalábbis megszüntetnénk. A fogászati kezelés során fellépő fájdalmak megelőzésére, csökkentésére a fogorvos hivatott. A fájdalommentes fogászat lényege az egyénre szabott fájdalomcsillapítás, mely igazodik az adott fogászati kezeléshez és az érintett páciens igényeihez, lehetőségeihez. 


Rendezvénynaptár
A jó fogorvos törekszik rá, hogy pácienseiben ne alakuljon ki, illetőleg ne rögzüljön félelem a fogorvosi kezelésektől. Sokan azért nem fordulnak időben fogorvoshoz, mert félnek a beavatkozástól, a fúró hangjától, a fájdalomtól stb., s a halogatás sokszor komoly problémák kialakulásához vezethet, ami a beavatkozások összetettségét eredményezheti, hatékonyságát negatív irányba tolhatja, nem beszélve a kiadások növekedéséről.

Nem lenne szabad tehát, hogy a fájdalomtól való félelem erősebb legyen, mint az egészségünk, a fogaink és szájüregünk épségének megóvására való törekvés. Mint tudjuk a fogászati kezelések többsége helyi érzéstelenítésben zajlik. Megfelelő érzéstelenítő technika és megfelelő mennyiségű és hatásfokú érzéstelenítőszer használata által teljesen fájdalommentessé tehetőek akár a szájsebészeti beavatkozások is.

A fájdalomkezelésre számos típusú és hatásfokú fájdalomcsillapító szer áll rendelkezésre. A fogászati fájdalomcsillapítás története hosszú távra tekint vissza. Kezdetben olyan szereket alkalmaztak, melyek függőségeket okozhattak, az alapot a kokain és származékai jelentették a lokális érzéstelenítésben. Ezt követték a novokain származékok, melyek már nem okoztak függőséget, viszont olykor allergiás reakciót idéztek elő. A megoldást végül a lidokain alkalmazása hozta el, mely sokkal jobban tudott felszívódni, szintetikus összetevőinek köszönhetően allergiamentes, hatása mély és hosszantartó.

Sokan a fájdalomcsillapítás legelső lépésétől, az injekció beadásától félnek a legjobban. A hagyományos érzéstelenítő injekció apró tűszúrásának kellemetlensége is elkerülhető azonban a különböző ízesített érzéstelenítő zselék és a hajszálvékony tű alkalmazásával.


A fogászatban az általánosan használt érzéstelenítő alapanyag a lidokain, azonban a gyógyszeripar fejlődésével még gyorsabban ható és mélyebb érzéketlenséget kiváltó érzéstelenítő injekciók kidolgozására is sor került. Ezen korszerű injekció a beadás után másodperceken belül kifejti hatását, hatása csúcsát 5 percnél éri el és 1,5 óra múlva teljesen kiürül a szervezetből. Az igazi fájdalommentes fogászat már az érzéstelenítéskor is fájdalommentes, ezt különleges vékony tűvel és a beszúrás helyének speciális zselével való érzéstelenítésével érik el a fogorvosok.

Manapság már az sem lehetetlen, hogy a kezeléseket altatásban illetve éber szedálásban végeztessük. A fájdalommentesség elérése és a tudat elnyomása mellett az éber szedáció mellett szóló érv, ha több fog együttes kezelése szükséges, pl. több fog egyidejű kihúzása, tömése stb. Az éber szedáció azt jelenti, hogy az ellátás közben a páciens kábult állapotban van, de kommunikálni, az orvossal együttműködni képes, viszont az éber szedáció után nem marad rossz emléke a történekről, mert úgy éli meg, mintha aludt volna. Természetesen az altatásos beavatkozást szakorvosi kivizsgálások előzik meg, melyek együttesen képet adnak az érintett állapotáról és altathatóságának lehetőségéről.

A páciens részéről jogos elvárás, hogy a fogászati beavatkozás a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon, s a jó fogorvos erre kiemelt figyelmet is fordít. A fogászati kezelés csak akkor jár fájdalommal, ha a fogorvos nem ad érzéstelenítőt vagy nem megfelelően érzésteleníti az adott területet. A fájdalom elkerülése érdekében a páciens kényelmére, a felfokozott idegállapot csökkentésére egyénre szabottan kell a fogorvosnak döntenie, melyik alternatívát ajánlja fel az érintettnek. Fájdalommentes fogászat 
 
[ 4255 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x