Helyes táplálkozás, kiegyensúlyozott lélek
Címlap / Szépség-Egészség / Helyes táplálkozás, kiegyensúlyozott lélek

Helyes táplálkozás, kiegyensúlyozott lélek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Szóval hogy ki is vagyok én. Nem vagyok orvos, nem vagyok természetgyógyász. Viszont 20 éves korom óta foglalkozom a táplálkozás témájával, sok-sok megtapasztalás, tévút és keresés áll mögöttem. Még vállalkozás és iskolák is.  

Arra azért elég hamar sikerült rájönnöm, hogy nincs mindenkire érvényes szabály és mindenkinek egyformán működő étrend. Csak fogalmam sem volt, hogy miért, amikor minden módszer képviselője határozottan és markánsan állította és állítja most is, hogy márpedig amit ő mond, az mindenkinek a legjobb.

Sokáig próbálgattam a különböző étrendeket, voltam vegetáriánus, ettem Atkins módszere szerint, próbáltam napi egyszer enni, de napi ötször is.
Látványos változást és valódi hosszútávú eredményt mégsem értem el. Vegetáriánusként például folyamatosan küzdöttem a fáradtsággal és az étvágyammal. Mások meg fogytak. Én egyfolytában ettem volna és és mindig hiányzott valami. Pfff.

Az Atkins- féle húsevés bevált, viszont hosszútávon meg nem bírtam tartani... Szóval ment a szokásos, sokak által ismert kísérletezgetés és kisebb-nagyobb jojózgatás. Közben hol sportoltam, hol nem.

Aztán 2008-ban megjött a megoldás... Megismertem egy módszert, amivel végre bizonyossá vált, hogy igenis sok húsra, tojásra és halra van szükségem és sokkal kevesebb kenyérre, tésztára, rizsre, mint ahogy azt mondjuk egy általános táplálkozási piramis (gondolom mindannyian láttatok már ilyet) ajánl. Hogy a gyümölcs és a kávé (!) napi fogyasztása hízást okozhat és hogy nyugodtabban ehetem a zsírosabb húsokat is.. Meglepő? Én megnyugodtam. Vége lett az útvesztőnek, a kísérletezgetésnek és innentől fogva végre tudtam, hogy ha valamit megeszek, az milyen hatással lesz rám. Szuper volt.

A következő években egy olyan módszer és tudásanyag került a birtokomba, amiről nagyon sokat tudok mesélni, illetve írni. A mai napig tanulok, olvasok, gyűjtöm a témában található információkat, mert ahány ember, annyi eset. Mindannyian egyediek vagyunk, más testtel, más genetikával, más célokkal, más korral, más lehetőségekkel, különböző ízlésekkel, érzékenységekkel, élethelyzettel.

 

Na de, hogy konkrétabb legyek végre.
Anyagcsere tulajdonságok megállapításával foglalkozom.

Ahhoz, hogy ez érthetőbb legyen, kell egy kicsi történelem-földrajz kitérőt tennünk.

Tudjuk, hogy az emberiség a történelem során különböző klímájú területeken telepedett le, ahol az éghajlattól függően teljesen más élelmiszerekkel kellett túlélniük a körülményeket. Ehhez alkalmazkodni kellett. Több százezer évről beszélünk. Az adott égövön fellelhető ehető dolgokhoz kellett alkalmazkodnia az oda letelepedő őseinknek.

Ezt két eléggé szélsőséges példával tudnám bemutatni a könnyebb érthetőségért:
Indiában zöldségeket, gyümölcsöket, gyökereket találtak, ami teljes mértékben elegendőnek minősült számukra. Nem kellett vadászniuk. Ezért szénhidrátban gazdag étkezésre hangolódtak. Az anyagcseréjük erre a kínálatra állt rá.

És vegyük az észak-amerikai inuitok esetét, ők eszkimók, a Föld legészakibb lakói. Nyers húsevőknek is nevezik őket. Bálna, rozmár, fóka, medve a táplálékuk. Szinte semmi növényhez nem jutnak hozzá, maximum néhány gumóhoz, gyökérhez vagy gyógynövényhez. Nagy mennyiségű zsírhoz és fehérjéhez alkalmazkodott az anyagcseréjük.
Mára összekeveredtünk. Nincsenek határok, egyre kevesebb az olyan nép, ahol nincs genetikai keveredés.

Azt gondolom, ezt pusztán logikával végiggondolva is reális, hogy az embereknek különbözik az anyagcseréjük.
Különbözünk hormonálisan, különböznek a vércsoportjaink, különbözik a ’genetikánk’, ahogy a köznyelv mondja.

Mindez ezért van. Életszerű és ésszerű, igaz?
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



bocsiviki_banner



 
 
[ 6809 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x