Fogkefeválasztási kisokos fogínybetegségekre
Címlap / Szépség-Egészség / Fogkefeválasztási kisokos fogínybetegségekre

Dr. Bakos Anikó

Fogkefeválasztási kisokos fogínybetegségekre

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-24

Az ínybetegség kialakulásáért a lepedéket alkotó szájüregi baktériumok a felelősek. A felszaporodott baktériumok által termelt méreganyagok az ínybe jutva kiváltják a szervezet védekezését, ami gyulladással jár. Ha a gyulladás tartósan fennáll, a fog tartószövetei meglazulnak, s ez akár a fogak elvesztéséig is elvezethet. A megfelelő szájhigiénia fenntartása elsődleges a fogínygyulladás megelőzésében. 


Rendezvénynaptár
Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a fogínygyulladásról, valamint a helyes szájápolási termékek kiválasztásában is segítjük az érintetteket.

Az életkor előrehaladtával a fogínygyulladás gyakorisága is nő, előfordulásának csúcspont a 38. életév. A fogíny gyulladásának jele, ha az íny duzzadt, érzékeny, piros. Szintén ínygyulladásra utal, ha az íny fogmosáskor vagy fogselymezéskor vérezni kezd. Látható jele az íny visszahúzódása a fogakról. Sokan szinte természetesnek veszik, amikor fogmosáskor azt tapasztalják, hogy vérzik az ínyük és nem foglalkoznak a dologgal. Azonban az elhanyagolt ínygyulladás a fog elvesztésén túl számos egyéb betegség melegágya is, s növeli a szív- és daganatos betegségek esélyét is.
A megelőzés szempontjából fontos a tudatos fog- és szájápolás. A fogkefe a legáltalánosabban használt fogápoló eszköz. Az eltelt évek során számos változáson ment keresztül, jelenleg a kereskedelemben széles fogkefeválaszték jellemző. A fogkefékkel szemben támasztott legfontosabb minőségi követelmény, hogy puha sörtéjű, kis fejű legyen a fogkefe, mellyel a nehezen elérhető fogak is jól tisztíthatók.


 
A fogkefét háromhavonta cserélni szükséges, de ha sörtéi elhajlanak vagy kopnak, akkor még hamarabb, hisz az elhasználódott fogkefe már nem biztosít megfelelő tisztítást. Hagyományos fogkefe helyett vagy mellett választhatunk elektromos fogkefét is. Az elektromos fogkefe könnyebbé, hatékonyabbá teszi a fogmosást, ezért használata kiemelten ajánlott. A tapasztalatok alapján az ideális elektromos fogkefe a forgó-oszcilláló mozgást végző elektromos fogkefe, mely több lepedéket távolít el és hatékonyabban csökkenti a fogínygyulladást, mint a hagyományos fogkefék, mind rövid, mind hosszú távú használat során. Az oszcilláló és pulzáló mozgás kombinációja ugyanis a fogak között, mélyen is fellazítja és gyengéden kisöpri a lepedéket. Kiegészítő szájhigiéniai termékek továbbá a szájzuhany, fogselyem és szájvíz, melyek használata szintén tanácsos.

Sokszor megfelelő fogápoló eszközök használata mellett is azt tapasztaljuk, hogy ínyünk gyulladt. Hogy mi ennek az oka? Fogmosáskor gondolkozás nélkül, rutinszerű mozdulatokkal végezzük a fogtisztítást, nem vesszük figyelembe fogazatunk sajátosságait, így a lepedék maradéktalan eltávolítása nem történik meg. A fogmosásra is igaz, hogy ahány ember, annyiféle fogazat. A beidegződött, automatikussá vált mozdulatok helyett törekedjünk a minőségi lepedékeltávolításra, ugyanis a fogkefe legfőbb feladata pont a plakk eltávolítása.

A minőségi fogápolásban egyre inkább tért hódít az un. interdentális fogkefe. Használata elsősorban azok számára ajánlott, akik széles fogközökkel rendelkeznek, fogszabályozót, hidat, implantátumot viselnek. Az interdentális fogkefe feje igen kicsi, egy szőrös fogpiszkálóhoz hasonlítható. Sörtéi kúpos vagy hengeres alakúak. A fogápolás során tehát a fog- és szájápolási eszközök tudatos kiválasztása és a végrehajtott tisztítási műveletek alapossága a fontos. Nem feltétlenül az a jó, ami drága. Egyszerű fogkefével, fogselyemmel, megfelelő odafigyeléssel tökéletes szájhigiénia alakítható ki és tartható fenn. Curaprox fogkefék
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 5238 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x