10 összetevő, amitől óvakodj, ha szappant vennél + 3 dolog,...
Címlap / Szépség-Egészség / 10 összetevő, amitől óvakodj, ha szappant vennél + 3 dolog, amit keress!

10 összetevő, amitől óvakodj, ha szappant vennél + 3 dolog, amit keress!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-26

Miért jó ha vegyszermentes kozmetikumokat használsz és hogyan is fejtik ki jótékony hatásukat? A mai, gyermeküket nevelő 30-40 -es korosztály szülei még a egyszerű krémeken és néhány olcsó, vegyi szappanon nőttek fel. Egy-egy illatos szappan maga volt a nyugati csoda. Ma már tudjuk: nem ezek jelentik a bőrápolás igazi csúcsát! De ki is figyelt akkor még a címke tartalmára? Ma már alapvetőnek számít, hogy olvassuk a címkét - de mit kell figyelni?  


Rendezvénynaptár
Ők sem voltak felkészítve az ipari társadalom által előállított szintetikus szerek használatából eredő következményekre úgymint az ekcéma, pikkelysömör, száraz bőr, érzékeny bőr … 
A szüleik szervezete bár rendszeresen érintkezett a pl. kőolaj származékokkal, de csak gyermekeikben kumulálódott a vegyszerre való durva reakció, amely allergiás tünetekben mutatkozott. Bizony kétkedve fogadjuk, hogy egy egyszerű szintetikus színezékektől, vegyszerektől, habzásfokozótól, kőolajszármazékoktól - és még sorolhatnám-, mentes természetes szappanok mégis jótékonyan ápolhatják és segíthetnek a bőr allergiás reakcióinak enyhítésében.
 
Mi az a „hatalom” amivel ezek a természetes szappanok rendelkeznek? 
A vegyszermentes szappanok  titka nagyon egyszerű. Nem tartalmaznak szintetikus alkotóelemeket, viszkozitás növelőt, tartósítószert, mesterséges színezéket, hiszen teljesen 100% természetes alapanyagokból állítják elő! Nem mérgezi bőrünket így az fellélegezhet és megtisztulhat. 
 
A vegyszermentes szappanok mindösszesen három összetevőből állnak: 
 1. elszappanosított folyadék (ez lehet tisztított víz, gyógytea főzet, tejfélék, gyümölcslevek)
   
 2. elszappanosított bázis és tápláló olajok zsírok, (kókuszolaj, disznózsír, pálmavaj, mangóvaj, kakaóvaj, szőlőmagolaj, napraforgóolaj, ricinusolaj, mandulaolaj és még sorolhatnám).
   
 3. a zsírok elszappanosításához használt nátrium-hidroxid a kémiai folyamat során teljes mértékben elreagál a feleslegben alkalmazott olaj-zsír mennyiség miatt, ezért a késztermékben jelenlétével nem kell számolni.
+1., Az adalékok köre széleskörű lehet. Itt alkalmazhatnak fűszereket, agyagokat, és csak 100% illóolajokat.
 
Ezek az összetevők alapjában véve élelmiszerek. Mivel a természetes szappanokat úgy készítik, hogy a tápláló olajok és folyadékok egy részét szappanosítják csak el egy bizonyos százalékuk pedig nem, éppen ezért fürdés közben még ápolnak is.Például a kecsketejjel készített szappan a benne található:
 • Alfa Hydroxy savak:
  A savak azért olyan hatásosak, mert lebontják azokat a kötéseket, melyek az elhalt bőrsejteket egyben tartják. A tejsav kíméletesen segíti a bőr felszínéről eltávolítani az elhalt hámsejteket.
 • Vitaminok:
  Különösen magas A-vitaminban, mely a sérült bőrsejtek kijavításához szükséges. Orvosi tanulmányok azt mutatják, hogy az A-vitamint tartalmazó kozmetikumok csökkentik a finom vonalakat és a ráncok láthatóságát, kézben tartják az akne állapotát. A víz alapú pipere szappanokat jobb estben mesterséges A-vitaminnal dúsítják.
 • Zsírok:
  A minőségi szappanok fontos részei a zsírmolekulák. A kecsketej krémtartalma segíti a kecsketej szappanhidratáló hatását. Nagyon sok ember szenved a száraz bőr tüneteitől, különösen a téli hónapokban. Ezért nagyon fontos a szappan minősége. A kecsketej szappan nem szárítja ki a bőrt.
 • Ásványi anyagok:
  A kecsketej a bőr számára nagyon fontos ásványi anyagot a szelént tartalmazza. A szelén fontos a bőrdaganat megelőzésében. A szelén megelőzheti a túlzott napfényen tartózkodás következtében kialakuló bőrkárosodás mértékét. Bár vizes szappanokban is vannak ásványi anyagok (kalcium, nátrium vagy vas) (a csapvíz általános összetevői), azok semmilyen előnyt nem biztosítanak a bőr számára.
Az el nem szappanosodó tápláló olajok pedig a bőröd lipid rétegét táplálják így még a testápoló hatását is kiválthatják.

Ugye milyen egyszerű?
Mindez a címkén feltüntetésre kell, hogy kerüljön. Így természetes egy szappan. 
Óvatosan a vásárokban kapható csomagolatlan címkézetlen natúrnak nevezett szappanokkal! 
 
Tehát nem mindegy milyen szappanokat használunk! Mindegy egyes esetben alaposan el kell olvasni a címkét. és az összetevőket tartalmazó részt.
Fordíts, figyelmet arra mit vásárolsz, meg a boltokban nem feltétlen számít az, hogy milyen Ph-jú az adott termék, de ügyelj az alábbiakra:
 • Csecsemők bőre inkább lúgos, fürdesd inkább vízben feloldott shavajjal, vagy mandulaolajjal és ne szappannal.
 • Kisbabádat 1 éves kor felett nyugodtan fürdetheted nagy százalékban el nem szappanosított jótékony hatású tápláló olajat tartalmazó lúgos szappannal,
 • Ügyelj arra, hogy ezek a szappanok csak természetes összetevőket tartalmazzanak
 • A fürdés ne tartson tovább sem felnőtteknél sem gyermekeknél, 15 percnél. Ennyi idő alatt a meleg víz még nem csökkenti a bőr lipid rétegét nem oldja a zsírt káros mértékig.
 • Fürdés után ne dörzsöd a bőröd csak gyengéden itasd fel a vizet.


Néhány összetevő, amiktől óvakodj! Súlyos allergiát, ekcémát, rákot is okozhatnak!
 1. Semmiféleképpen ne válassz olyan összetevőket is tartalmazó szappant vagy tisztálkodót, amelyekben az alábbiak szerepelnek az összetevőknél:
 2. mint az antibakteriális tisztítószerek: Triclosan, Benzethonium chloride
 3. ásványi olajak: Mineral oil, Paraffinum liquidum , Paraffin oil, Petrolatum
 4. Ph érték beállítására: Diethanolamine/Triethanolamine
 5. Tartósítószerek úgymint a Parabének: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, formaldehidet felszabadító anyagok:DMDM hydantoin, Diazilidinyl urea, Imidazalidol, urea, Sodium hydroxymethyglycinate, Quaternium-15, 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol
 6. Emulgeálók: polyethyelene glycol, PEG-…
 7. Mosószer: Sodium Laureth Sulfate
 8. Szintetikus töltelékanyag: Propylene glycol
 9. Szintetikus színezékek: E102 tartrazin vagy C.I. 19140
 10. Szintetikus illatanyagok: fragrance 
 
A Dorka Szappan számára a családod bőrének egészségének megőrzése a cél. 
 
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4973 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x