Paleo és vega tévhitek
Címlap / Szépség-Egészség / Paleo és vega tévhitek

Paleo és vega tévhitek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-27

A címben említett két táplálkozási rend merőben eltér egymástól. Az előbbi azt hangsúlyozza, hogy húst kell enni hússal, tojást, halat és kerüljünk mindenféle gabonát, mert azt az ősember nem vetett, nem aratott és nem fogyasztott ilyeneket. Nem is volt civilizációs betegség az őskorban! A másik pedig esküszik a gyümölcs, zöldség, gabonák, magvak bőséges bevitelére. Hogy melyik a jó, arról vitatkozhatnánk, ezt meg is teszik helyettünk a képviselőik.  


Rendezvénynaptár
Mindegyik egészséges és egyik sem az!

Az meg hogy lehet? Olvasod megdöbbenve. Azt mondaná már meg valaki végre, hogy melyiket kövessem, melyiktől leszek szép, karcsú, izmos és fitt?

Megmondom. A típusodtól függ, az anyagcseretípusodtól. Alapvetően két dologból nyerhetünk energiát. Vagy zsírból, vagy szénhidrátból. Ezért lehet jó mindkét étrend.

Ha ezt felcseréljük, akkor megbetegszünk és ezért lehet rossz is mindkét étrend.  Vagy fehérje- (pontosabban zsír-típus) vagy szénhidrát-típus valaki. Vagy a kettő közti. Ha zsírtípus vagy, akkor neked kiváló lehet a paleolit táplálkozás. Ha pedig szénhidráttípus vagy, akár a vegetáriánus étrend is jót tehet neked, habár én nem ajánlom soha, senkinek az állati eredetű ételek teljes megvonását.

Hagyd abba a kalóriaszámolgatást!

Az, hogy nem egyforma minden ember, mint ahogy sokan el akarják hitetni ezt velünk a mai napig, az biztos. Ha igaz lenne, hogy csak kalóriák vannak, amiket számolni kell és kész, akkor mindenki jól érezhetné magát és élete formáját és hangulatát hozná ettől az egyszerű kis módszertől. Ezt egyébként a Gulyás doki válaszolta meg okosan, amikor azt mondta a kalóriák számolgatására, hogy igen, akár be is válhat, egy HALOTT RENDSZERRE. De nem egy bonyolult, biokémiailag és genetikailag teljes mértékben egyedien működő emberi testre. Főleg nem egy életen keresztül.


 
Nem vagyunk egyformák. A szem-hajszínünk is különbözik, a testalkatunk is és az anyagcserénk is.

Míg az egyiknek beválik a zsírban, fehérjében gazdag étrend, addig a másik ember megbetegszik tőle. Neki a zöldség, gyümölcs, sok gabona felel meg.

A fehérje (zsír) típus olyan genetikát örökölt, mely a zsírokból nyeri az energiáját. Neki a napi háromszori étkezés felel meg. Kiadósabban étkezhet egy-egy alkalommal, zsírdúsabb ételeket ehet. Számára ideális a tojás-bacon reggeli, nem fog hízni tőle, persze nem kenyérrel. Ebédre nyugodtan ehet marhapörköltet, azonban a krumplit kerülje, inkább egy uborkasaláta, vagy más zöldségköret felel meg neki. Ezzel szemben a szénhidráttípusnak ideális reggeli lehet egy köleskása például. Nála beválik a napi többször-keveset. Természetesen a fehér lisztet és a cukrot neki is kerülnie kell minden formában. Ezek nem adnak minőségi energiát. Megeszi és egy óra múlva ugyanolyan éhes lesz. A feldolgozott termékeket is kerülje mindegyik típus. Az egyensúlyi típus a legszerencsésebb. Neki arra kell ügyelnie, hogy mindig egyenlő mértékben legyen a tányérján a szénhidrát és a fehérje aránya, pici zsírgazdag összetevővel. Arra kell még figyelnie, hogy ne egye túl magát és akkor megtarthatja ideális alakját. Neki is elegendő a napi háromszori étkezés.

 
 
Hogyan tudhatnám meg, hogy én melyik típusba tartozom?

Gondolj csak bele. Mitől érzed magad jól? Megeszed a tükörtojást szalonnával reggelire és ebédig eszedbe sem jut a kaja? Vagy éppen azon gondolkozol, hogy legszívesebben visszafeküdnél aludni, annyira elálmosított ez a nehéz reggeli? Ha az előbbi igaz rád, akkor te nagy valószínűség szerint fehérjetípus vagy, ha az utóbbi, akkor szénhidráttípus. Ha pedig mindegyiktől jól érzed magad és egyik sincs rád különösebb hatással, akkor egyensúlyi típus vagy. Esetleg eszel két étkezés közt egy almát, hogy kibírd ebédig, vacsoráig? Jól vagy tőle, semmi bajod? Ha teljesen jól, akkor valószínűleg szénhidráttípus vagy. Ha meg egy óra múlva a falat kaparod az éhségtől, akkor sanszos, hogy fehérjetípusba tartozol. Ha nincs különösebb bajod, de jóllakva sem érzed magad, akkor lehet, hogy te egy szerencsés egyensúlyi vagy. Azonban ennyire nem fekete – fehér minden! 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.bocsiviki_banner


 
 
[ 7514 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x