Borotválkoztál novemberben?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Borotválkoztál novemberben?

Borotválkoztál novemberben?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-18

Most ér véget a "no shave november", mely egy mozgalom férfiaknak, akik azzal, hogy egy hónapig növesztik az arcszőrüket, ezzel hívják fel a világ és férfitársaik figyelmét, az egészségtudatos életre, a specifikusan őket érintő problémákra, mint amilyen a prosztatarák is. Én nőlétemre szakállt növeszteni nem tudok, de a téma nekünk nőknek is fontos! 


Rendezvénynaptár
Kedves férfiak!

Bárki bármit mond, feminizmus ide vagy oda, nagyon fontosak vagytok nekünk, és szükségünk van rátok. Napjainkban a súlypontok eltolódtak és a legtöbben eszeveszetten keressük az egyensúlyt, de vannak állandó dolgok, mint ez is. Kelletek a világnak, kelletek nekünk, nőknek!

Persze megoldunk bármit egyedül is. A gyereket felneveljük, a villanykörtét is kicseréljük, kis ujjal elintézzük a bútorvásárlást, felássuk a kertet, és kereket is cserélünk az autón, de bocsánat… abszolút nem élvezzük! Néha igen, és jó érzés, hogy én is meg tudom csinálni, de ennyi. Szükségünk van a biztonságra, amit meg tudtok nekünk adni egy öleléssel. Szükségünk van az apró udvariasságra, amikor ismeretlenül előreengedtek bennünket. Szükségünk van a szeretetekre és a rajongásotokra, hogy azt érezzük, valakinek igazán fontosak vagyunk, hogy néha kicsik és gyengék lehessünk.

Ezért kérjük, vigyázzatok magatokra! Ma Magyarországon a nők születéskor várható életkora hat évvel kevesebb, mint a férfiaké. Hat hosszú év nélküled. Persze ez a statisztika, ami egy átlagérték, te javítani fogod vagy rontani? Csak annyit kéne tenned, hogy odafigyelsz egy kicsit magadra. Gondolom hallottál már a méhnyakrákról hogy mi emiatt évente járunk szűrésre, és hidd el nekem, az a vizsgálat sem egy habos torta. De felelősséggel tartozunk az életünkért, a családunkért, a gyerekeinkért, ezért megtesszük. Ennyit kellene nektek is.

Tudtad, hogy az időben diagnosztizált prosztatarák 80%-ban sikeresen műthető? Az időben észrevett. De mi hazánkban a statisztika? 80% már csak akkor megy el orvoshoz, amikor már áttétek képződtek és a történet sokkal bonyolultabb. 40 év felett, évente javasolt lenne szűrésen részt vennetek, mert ma Magyarországon évente kb. 1500 férfit veszítünk el, mert ezt kihagyta. 1500 apa, barát, férj, szerető, munkatárs értelmetlen halála, csak mert évente el kellene menni egy kellemetlen vizsgálatra.


Fontos szerepe van a megelőzésnek is.
Érdemes kerülni a felfázást, a hideg hatásokat, és mindent ami vérbőséget okoz és fontos kerülni (ha lehet) a felesleges szexuális ingereket.

Hogy mi köze ehhez a szexhez? A prosztata valójában egy váladék termelő mirigy, olyasmi mint a nyálmirigy a szánkban. Ez a mirigy termeli az ondó 90%-át, csak míg a nyál folyamatosan ürül, a prosztatában termelődő váladék, felgyülemlik, mert csak az ejakulációval képes távozni. A felgyülemlett váladék pedig a baktériumok táptalaja. Bár a prosztaták és a szexuális aktivitás kapcsolatát nem sikerült még igazolni, az egészséges prosztatához szükség van a dülmirigy rendszeres ürítésére, úgyhogy figyeljetek erre oda.

Amit viszont már bizonyítottak, hogy a zsíros ételek fogyasztása abszolút nem tesz jót. Hasznos a dohányzást teljesen elfelejteni, az alkoholfogyasztást pedig mérsékelni. Gondolom nem meglepő, de ezzel nem csak a prosztatátoknak tesztek jót!

Kerüljétek a túlzott kalcium bevitelt, a napi ajánlott mennyiség rendszeres meghaladása, jelentősen növeli a prosztatadaganat kialakulást. A multivitaminokat is hasznos kiváltani egészséges zöldség és gyümölcsfogyasztással, illetve a sok hal is jót tesz, az omega 3 miatt.

A rendszeres sport, a testi aktivitás megőrzése idősebb korban, szintén egy olyan apróság, amit bárki megtehet az egészsége érdekében.

Ám ami a legfontosabb! Menjetek szűrővizsgálatra! A kor előrehaladtával a prosztataproblémák kialakulása drasztikusan nő, míg 40 évesen 10000 férfiből egyet érint, ez a szám 70 évesen már 200:1 az arány. Ijesztő! Azért is fontos a szűrés, mert a betegség kezdeti stádiumán teljesen tünetmentes, ez az egyik oka, hogy későn kerül diagnosztizálásra.

Ha volt már hasonló probléma a családban, sajnos a kialakulási esély megháromszorozódik. Ugyanígy növeli a kockázatot az egészségtelen életmód, és a hormonális hatások. Kutatások eredményei szerint a magasabb tesztoszteronszint, szintén egy kockázati tényező.

Ma már kapható otthon végezhető teszt (PSA) ami párcsepp vérből ki tudja szűrni, ha gond van, de ez sem helyettesíti az évenkénti rendszeres szűrővizsgálatot. Évi néhány perc kellemetlenség, egy évtizeddel hosszabb életet jelenthet. Az egészségtudatosság nem férfiatlan, sőt a felelősségvállalás épphogy egy nagyon is férfias tulajdonság!

Vigyázzatok magatokra, mert fontosak vagytok nekünk! 
 
[ 1312 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x