Nem mindegy mit tömnek a fogunkba!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Nem mindegy mit tömnek a fogunkba!

Dr. Bakos Anikó

Nem mindegy mit tömnek a fogunkba!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

A fogtömés alatt a sérült fog integritásának helyreállítását értjük, mely általában a fogszuvasodás okán válik szükségessé, de nem ritka, hogy valamilyen traumát követő fogsérülés követeli meg a fog teljességének a helyreállítást. A fog hiányosságának mértéke befolyásolja, hogy lehetséges-e töméssel helyreállítani azt, vagy valamilyen fogmű készítéséhez kell folyamodni.  


Rendezvénynaptár
A fogtömés egy többlépéses fogászati folyamat, melynek első lépése a tömőanyag behelyezéséhez szükséges üreg kifúrása, az üreg fúrási törmelékektől való megtisztítása annak átmosásával, majd szárításával, s végül a tömés behelyezése és végső eldolgozása, a felesleges tömőanyag eltávolításával és a fogfelszín elcsiszolásával, tekintettel a széli zárás alaposságára. A fog tömőanyagával szembeni alapvető elvárás az eredeti foghoz hasonló szilárdság, jó kötőképesség, s hogy színben hasonló legyen a foghoz. További nem elhanyagolható elvárás, hogy ne legyen káros a szervezetre, ne oldódjon ki, ne korrodálódjon. Az optimális tömőanyag megválasztásának szempontja továbbá, hogy közvetlenül látható részt tömünk-e, ilyenkor az esztétikus foganyag részesül előnyben, vagy nagy erőbehatásnak kitett fog, mint a rágó- és őrlőfogak töméséről van-e szó, hisz itt a legellenállóbb tömőanyagok élveznek előnyt. Régebben e célra kizárólag a szürke amalgán töméseket alkalmazták, melyeket az utóbbi években a modern rendelőkben kiszorítottak a fehér, fogszínű tömések. Sokáig az amalgántömés kizárólagos volt a fogászati gyakorlatban. Mindamellett, hogy a fémszínű amalgán nem esztétikus, higanytartalma miatt egészségre károsnak is tartják.


A fogszínű esztétikus kompozit tömések fényre kötnek, és az amalgánnal szemben láthatatlanul tüntetik el a fog defektusait. Nagyon aprólékos, rendkívül igényes munkát követel meg a fogorvos részéről a fehér fogtömés, ugyanis ha a fog és tömés határán rést hagyunk, akkor később barna elszíneződés jelenhet meg a fog és fogtömés találkozásánál. A tömés szélén a szájüregi baktériumok a tömés alá bejutva alászuvasodást okozhatnak. De sok múlik a páciens fogápolási szokásainak alaposságán is.

A fogtömés alapjául szolgáló üreg kialakítása ez esetben is ugyanaz, a különbség a tömőanyagok milyenségében és esztétikumában van.

Fogaink színét a különböző színű és fényáteresztő képességű, egymásra épülő rétegek eredményezik. Fogtöméssel akkor érhető el igazán esztétikus eredmény, ha e rétegezést alkalmazzuk a tömés során is. Az esztétikus tömőanyagok nagy előnye a régi típusú amalgán töméssel szemben, hogy a fogban kialakított üregbe helyezve alaposan formálhatók, alakíthatók, mindaddig míg meg nem világítja a fogorvos a speciális hullámhosszúságú fényt kibocsátó UV lámpával, viszont ez esetben másodpercek alatt meg is kötnek. Tehát mivel csak fény hatására szilárdul meg a tömés, elegendő idő áll a fogorvos rendelkezésre, hogy a tömést az eredeti fog formájához illeszkedően alakítsa.

Egy lyukas fog nem feltétlenül fáj, és a kisfokú szuvasodás sem látható szabad szemmel, ezért fontos, hogy legalább félévente keressük fel fogorvosunkat fogászati kontroll céljából, aki idejekorán ellátja a legkisebb elváltozást is. Esztétikus fogtömések (fényre kötő)>> 
 
[ 4553 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x