Amikor kopik az ízület
Címlap / Szépség-Egészség / Amikor kopik az ízület

Amikor kopik az ízület

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Egy nemrég készült statisztika szerint - ebben a pillanatban, amikor ezeket a sorokat olvasod - Magyarország lakosságának 10-15%-a szenved valamilyen ízületi fájdalomtól. Van, akit ízületi gyulladás gyötör, mást pedig az ízületi kopás. Mi a megoldás, hogy megszüntesd a fájdalmat?  

Ízületi betegségek: a két főcsoport

Az ízületi betegségek két nagy csoportra oszthatók: a kopásos és a gyulladásos betegségre. A két csoport elkülönítése nem csak azért fontos, mert a kopás egy permanens, sokáig fennálló ízületi megbetegedés és fájdalom, míg az ízületi gyulladás, legtöbbször múló, lokális, hanem azért is, mert a kezelésük teljesen eltérő.

Amikor ezért fáj, mert kopik

Az ízületi kopás, - Magyarországon - az 50 feletti korosztály egyik legáltalánosabb és leggyakoribb betegsége. Az orvostudomány kétféle ízületi kopást különböztet meg: az elsődleges (primer) ízületi kopást, illetve a másodlagos ízületi kopást. Az elsődleges kopás oka - a legújabb kutatások szerint – gyakran öröklött, míg a másodlagos ízületi kopás egyértelműen sérülésből, vagy valamilyen (nem öröklött) fejlődési rendellenességből alakult ki. 

A másodlagos ízületi kopások esetében az történik, hogy az adott területen (például a térdednél) egy sérülés hatására (térdszalag elszakadt) megváltozik a terhelés és az erősebben terhelt térdnél, beindul a porcbontás. Sajnos nagyon gyakori az ízületi kopás élsportolóknál, de előfordulhat foglalkozási ártalomként is: régen a gépírónők tipikus betegsége volt.

 

Mi történik, amikor kopott az ízület?

Ha az ízület kopik, annak az első jelei a fájdalom, és az, hogy észrevehetően nehezebben járatódnak be az ízületek. Ha reggelente úgy kelsz fel, hogy nehezebb megmozdítani egy adott testrészedet, vagy akár el kell telnie néhány percnek, amíg teljesen kinyújtod, vagy amíg terhelni mered (főleg, ha fáj is) akkor az adott ízületed kopott lehet. Az is az ízület kopását jelzi, ha terheléskor fájdalmat érzel, ami pihentetésre alábbhagy, de a következő terheléskor ismét előjön. Fokozza a gondot, hogy ebben az esetben automatikusan elkezdjük az adott ízületet kevésbé terhelni, ezzel párhuzamosan egy másikat extra terhelésnek vetünk alá.

Így kezeld az ízületi kopást!

Az első, és legfontosabb a mozgás, amelyet szinte kötelező kiegészíteni speciális gyógytornával, mely javítja az ízület keringését, és növeli az izomerőt. Ha a fájdalom nagyon erős, abban az esetben fájdalomcsillapítót javaslunk, bár a fájdalomcsillapítás az okot nem szünteti meg, éppen ezért hosszú távon ajánlott porc, izom, és ízületvédő vitaminok rendszeres szedése, melyek segíthetnek.

Fontos, hogyha a fenti megoldások (gyógytorna, vitaminok) nem hozzák a várt eredményt, vagy az ízületi kopás olyan mértékű, hogy már a mindennapi életviletelt gátolják, (esetleg ízületi instabilitást okoznak) fel kell keresni az orvost, mert akár műtétre is sor kerülhet.

Segítünk, ha fáj: >>> 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8393 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x