Gyógyíthatatlan, de nem reménytelen
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógyíthatatlan, de nem reménytelen

Gyógyíthatatlan, de nem reménytelen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége. Általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás. 

Az idegtudományok területén a XX. század utolsó évtizedében elért eredmények az Alzheimer-kór megítélésében is változást hoztak. Aguste D. asszony esetét feldolgozó tanulmányban a kórkép klinikai és patológiai jellemzőit elsőként 1906-ban Alois Alzheimer ismertette.

A leírójáról elnevezett betegség a demenciák (elbutulással járó tünetegyüttesek) leggyakoribb (60-70%) oka. Minél korábban jelentkezik a betegség, annál több figyelmet szentelnek a betegnek, később sajnos nem feltétlenül.

A leggondosabb családi környezetben is megakadályozhatja a kezelést, ha nem tudnak a lehetőségekről. Pedig 80 éves korban is érdemes és lehetséges tenni a szellemi frissességért.

Az Alzheimer-kór
Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége. Általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás. Memóriazavar, a tájékozottság és tájékozódás zavara, a gondolkodási folyamatok károsodása, viselkedésváltozás, az önellátás képességének csökkenése jellemzi. Általában szórványosan fordul elő, örökletes családi előfordulása 10% alatti, de egyenes ági leszármazottak esetén a megjelenés körülbelül négyszeres. A tüneteket, melyek a beteg személyiségétől és a kór előrehaladottságától függően nagyon változatosak lehetnek, ezúttal csak a terápiás lehetőségek kapcsán és érintőlegesen említjük.

A betegség okai és diagnózis, védő- és rizikótényezők
Annak ellenére, hogy az öröklődés jelentős rizikótényező a betegség kialakulásában és a neuropatológiai elváltozások az első tünetek jelentkezését évtizedekkel megelőzik, a családi előfordulás esetén sem gyakorlat a tünetmentes családtagok kivizsgálása vagy szűrése. A korai felismerés, és ezután a kezelés minél előbbi megkezdése tehát ma még arra az időre vonatkozik, amikor már észlelhetők a tünetek, ha mégoly jelentéktelennek tűnnek is. Vajon mi indokolja ezt?
Az Alzheimer-betegség kialakulása nagyon sok tényezőtől függ, és az intenzív kutatások ellenére nem valószínű, hogy a közeljövőben találni fognak egyetlen olyan faktort, amely elegendő a pontos diagnózis felállításához. A betegség megelőzésében fontos, ún. protektív faktorok és a kialakulásában kockázatot jelentő rizikófaktorok jól ismertek ugyan, de mentális tünetek, és azok vizsgálata nélkül nem lehet biztosan megállapítani, valóban Alzheimer-kórról van-e szó, vagy más, elsődleges vagy másodlagos demenciát okozó tünetegyüttesről. A tünetek megjelenése után viszont 90%-os valószínűséggel meg lehet mondani a baj eredetét, ami a kezelés szempontjából döntő. Abszolút bizonyossággal csak az agyszövet boncolásával lehet állítani, hogy valaki életében Alzheimer-kóros volt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3479 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x