Müzlik a nagyítók alatt
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Müzlik a nagyítók alatt

Müzlik a nagyítók alatt

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

Az egészséges életmód elengedhetetlen kelléke a müzli - legalábbis ezt bizonygatják nap mint nap reklámok tucatjai. A Tudatos Vásárlók utána jártak, valóban így van-e. 


Rendezvénynaptár
Az egészséges életmód elengedhetetlen kelléke a müzli – legalábbis ezt bizonygatják nap mint nap reklámok tucatjai. A Tudatos Vásárlók utána jártak, valóban így van-e: 28 müzlin hasonlítottunk össze táplálkozástani, fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontból. A vizsgált müzlik kevesebb, mint fele haladja meg a középszert.

Vizsgált szempontok
A müzlik összehasonlítása során a főbb szempontjaink az egészséges táplálkozás, a fogyasztókkal szembeni tisztességes bánásmód és a környezetvédelem voltak.

Az egészségességi, táplálkozástani szempontoknál vizsgáltuk a termékek összetételét, különös tekintettel az allergizáló összetevőkre, a „bio” jelleget, az extrákat. Fogyasztóvédelmi nagyítónk vizsgálta a tápérték, az allergének feltüntetését, a lejárati időt, a címkézést. A legfontosabb környezetvédelmi kérdéseknek ez esetben a csomagolással járó hulladékképződést, illetve a szállítás okozta környezetterhelést tartottuk, így az értékelés során a csomagolás minőségét és a származási helyet vettük figyelembe.

Hiányosságok és dicséretes eredmények a vizsgált müzliknél
- Az általunk vizsgált müzlik közül kettőn egyáltalán nem szerepelt tápértéktáblázat, illetve nem volt magyar megfelelője, sőt, olyannal is találkoztunk, ahol a magyar és a külföldi tápértéktáblázat eltérő adatokat tartalmazott (Barnhouse biomüzli).
- A vizsgált 28 müzli közül tizenkilenc nem tartalmazott semmilyen utalást táplálékallergiára, pedig ezek közül nyolc esetében már az összetevők listájából kiderült, hogy tartalmaz allergén anyagot (pl. földimogyorót, szóját).
- Mivel nincs előírás a „nyomokban” kifejezésre alkalmazhatóságára, ezért csak a kuriózum kedvéért említjük meg, hogy a Cerbona müzliken felirat hirdeti, hogy a termék „nyomokban földimogyorót tartalmaz”, majd az összetevők között: „földimogyoró 4,5%”. A földi mogyoró az arra hajlamos fogyasztóknál allergiás tüneteket válthat ki.
- Sok országból importálunk müzlitermékeket, a legtöbbjük 500-1500 kilométert utazik, míg elér a magyar üzletek polcaira. A távoli országokból származó termékek a szállítás révén jobban hozzájárulnak a környezetszennyezéshez.
- Bár mindegyik müzli tartalmazott ólmot, a mennyiség egyik müzli esetében sem lépte át a jogszabály által megengedett határértéket. A határérték 0,2 mg/kg, a legmagasabb ólomszennyezés 0,117 mg/kg volt, ami még mindig csak a határérték fele körüli érték.
- A vizsgált müzlik közül mind az öt termék, amelynek csomagolása arra utalt, hogy biotermékről van szó, rendelkezett minősítéssel. Ezek közül négy rendelkezett a megfelelő magyar biojelzéssel, egy terméken a német biojelzés szerepelt.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4221 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x