Vidám, mint egy kanál ecet!
Címlap / Szépség-Egészség / Vidám, mint egy kanál ecet!

Vidám, mint egy kanál ecet!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Sok bölcsességünk kapcsolódik az ecethez, olyanok, mint például az a rettentő elmés megfigyelés, hogy egy vödör ecettel sokkal nehezebb legyet fogni, mint egy kanál mézzel, na de kérdés, hogy valóban az ecet-e az, ami a legjobb a légyfogáshoz? Legtöbben csak saláták ízesítésére és néhány főzelékhez használják, noha az ecet gyógyító hatású, csodálatos folyadék, amit százféleképp alkalmazhatunk a háztartásban és a szépségápolásban.  

Ecetes lett?

Ezt mondjuk akkor, ha valami megerjed. Az ecet egy erjedési-savasodási folyamat során keletkezik, magunk is tapasztalhatjuk, ha egy pohár bort, vagy szörpöt kinn felejtünk valahol. Az ecetsav egy nagyon erősen maró folyadék, ezért a háztartási ecetek csupán néhány százalékban tartalmaznak ecetsavat (5-10%). Az étkezési ecetsav (10-15%-os) pedig inkább tartósítószerként jöhet szóba. Az ecetet évszázadokon keresztül használták univerzális gyógyszerként, és mára tudományos vizsgálatok is bizonyítják jótékony hatását

Ecetet ivott – mégis szép lett!

Aki ecetet ivott; - akkor mondjuk, ha valaki savanyú képet vág. Pedig az ecet nagyon finom is lehet, ha megfelelően készítjük el. A legegészségesebb az összes ecetfajta közül az almaecet. Az alma minden jótékony összetevőjét tartalmazza (köztük pektint, beta-karotint és káliumot), sőt ezeken egy sor aminosavakat és enzimeket is.

Sok benne a kálium, ezért serkenti a sejt- és szövetnövekedést, enzimjei pedig gyorsítják a szervezetben lezajló kémiai folyamatokat, így a bőr regenerációja gyorsul tőle, az anyagcsere pedig harmóniába kerül, ezért az ecetet meginni is kifejezetten ajánlatos. No nem magában, hanem mintha limonádét készítenénk, almaecetes vizet mézzel édesítsünk, és úgy fogyasszuk el! Aki kálium hiányban szenved, állandóan fáradtnak érzi magát, és a káliumban gazdag ételek az öregedéssel együtt járó betegségek megelőzésében is. Kiváló zsírégető, így a fogyókúra szerves része lehet az almaecetes ecetes ivókúra.



Minden napra egy ecet!

Borecet: Rengeteg "fiatalító" anti-oxidánst tartalmaz, segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, így jó megelőzője lehet a szívbetegségeknek és a magas vérnyomásnak is. Sóhelyettesítőként is használhatjuk. A borecet különösen ízletes babbal, zöldfélékkel, gyümölcsökkel, de tésztákkal és teljes őrlésű gabonákkal is.

Balzsamecet: A hagyományos balzsamecet Olaszországból származik, ahol a Trebbiano nevű szőlőből készítették, amelyet előbb nagyon édesre érleltek, majd megecetesítették. Magas anti-oxidáns és kálium tartalma van, és mellesleg nagyon finom salátaöntetként. Annyira édes, hogy akár vanília fagylaltra is önthetjük.

Gyógynövény ecetek: Sokféle gyógynövényből készülhetnek, ilyenek a kakukkfű, az oregánó vagy a zsálya és a rozmaring. Általában fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatásúak, különböző erősségű antibakteriális hatásuk is van. A legtöbb gyógynövényes ecet előállítható házilag is, és a megfázások, valamit a torokbajok ellenszere lehet.

Természetes gyógymódok ecetekkel

Könnyebb égési sérülések ellen: Csökkenthetjük a duzzanatot és megelőzhetjük a hólyagosodást, ha az égésre rögtön almaecetet teszünk. Töröljük át az égést levendula illóolajával.

Fejfájás ellen: A feszültség okozta fejfájást enyhíthetjük, ha homlokunkra egy fűszeres ecetbe mártott ruhát teszünk, és egy időre lefekszünk pihenni. Migrén esetén öntsünk ugyanannyi ecetet és vizet egy tálba, forraljuk fel, majd hajoljunk tál fölé és lélegezzünk be 75-ször.

Torokfájás ellen: Gargalizáljunk 50-50 százalékos meleg víz és ecet keverékkel. Ízesíthetjük mézzel is, hogy torkunkat még jobban kíméljük.

Leégés ellen: A leégett bőrfelületre tegyünk hideg ecetes borogatást, amely egyrészt kellemes hűsítő érzést biztosít, másrészt megelőzi a felhólyagosodást.

Csuklás ellen: Kortyoljunk fel egy pohár meleg vizet, amelybe egy teáskanál ecetet kevertünk.

Rovarcsípések ellen: Készítsünk kenőcsöt ecetből és kukoricakeményítőből, majd kenjük be vele a rovar- vagy méhcsípést, de ne alkalmazzuk darázscsípés esetén!

Éjszakai izzadás ellen: Változó kori vagy influenza okozta izzadás ellen próbáljuk ki, hogy lefekvés előtt almaecetes szivaccsal mossuk le magunkat.

Reggeli rosszullét ellen: Keverjünk egy teáskanál almaecetet egy pohár vízbe, igyuk meg reggel éhgyomorra, így elkerülhetjük a korai terhességgel járó hányingert, és a babának sem ártunk vele.

Zsírégetéshez: Igyunk meg a sportolás előtt és után is egy-egy pohár almaecetes vizet, és a tökéletes harmóniát teremtünk fogyókúránkban!

 
 
Ecetes tippek a háztartásban

Vízkő ellenes lemosásra: Langyos vízbe tegyünk egy kevés ecetet, majd egy benedvesített ronggyal töröljük át a különböző fürdőszobai szerelvényeket, csapokat, a mosogató szélét és az egyéb rozsdamentes darabokat. A mosdó, a fürdőkád és a csempe takarításához is sokan ajánlják az ecetet. A só és az ecet keverékével fantasztikusan lehet ablakot és kristályt pucolni. Az összes vízlágyító közül a legjobb, ha az öblítővízhez finom illatú ecetet adunk. (Például almaecet)

Teáskannákhoz és kávéfőzőkhöz: a vízkő eltávolításának legolcsóbb és biológiailag legtisztább módja, ha ecettel öblítjük ki, majd felfőzzük, felforraljuk az edényben a ecetet, vagy az ecetes oldatot.

Folttisztításra: A szőnyegből nagyszerűen kiviszi a foltot (kivéve a zsírfoltot), ha egy liter langyos vízbe folyékony mosószert és egy evőkanál ecetet teszünk. A hűtőszekrény takarításához nemcsak a szóda-bikarbóna, hanem az ecet is jó ötlet, elveszi a kellemetlen szagokat, és eltávolítja a foltokat. A régi kötött ruha újra puha és rugalmas lesz, ha ecetes vízben öblítjük ki. Az ecet képes eltüntetni a gyümölcsfoltokat. A foltra tegyünk ecetet, majd 10 perc múlva öblítsük ki. Az ecetes víz még a festékfoltokat is felveszi a padlóról.

Virágainkhoz: Ugyan nem a takarításhoz tartozik, de a virágok életét is meghosszabbítja, ha egy liternyi locsolóvízhez egy evőkanál cukrot és egy evőkanál ecetet teszünk. A rózsa is tovább eláll, ha pár csepp ecetet teszünk a vizébe.

Főzési praktikákhoz: Néhány csepp ecetet hozzáadva, kemény habbá tudjuk verni a tojásfehérjét.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 17926 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x