Mérlegen a háziorvosi ápolás
Címlap / Szépség-Egészség / Mérlegen a háziorvosi ápolás

Mérlegen a háziorvosi ápolás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-03

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2006 első negyed évében felmérést készített a háziorvosi praxisokban dolgozó ápolók körében. A felmérés során többek között választ kerestek arra, hogy a körzeti ápolók milyen munkakörülmények között dolgoznak, 


Rendezvénynaptár
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2006 első negyed évében felmérést készített a háziorvosi praxisokban dolgozó ápolók körében. A felmérés során többek között választ kerestek arra, hogy a körzeti ápolók milyen munkakörülmények között dolgoznak, hogyan valósítható meg és fejleszthető az ápolási tevékenység a háziorvosi praxisokban. Magyarország lakosságának egészségi-állapot mutatói világviszonylatban is évek óta igen rosszak. Ez az állapot javítható az alapellátás szintjén nyújtott hatékony és tervszerű, prevenciós szemléletű egészségügyi ellátással, melyben a háziorvosi praxisoknak kulcsfontosságú a szerepük, beleértve a jól képzett körzeti-közösségi ápolói csoportot is.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) vizsgálatának elsődleges célja éppen ezért annak feltárása volt, hogy a körzeti-közösségi ápolók milyen körülmények között látják el szakmai feladataikat, milyen befolyásoló tényezők vannak erre nézve, és milyen fejlődési igényeik vannak szakmai téren.

A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy az ápolók számára a legfontosabb az erkölcsi megbecsülés (95%) és hasonló mértékben a munkahely biztonsága. Ezeket az elvárásokat szorosan követi az anyagi szempont (90%) és a képzettségnek megfelelő munka, majd a jó munkahelyi közösség (83%). A tágabb kompetenciakör és a továbbtanulási lehetőség csak a közepesen fontos kategóriában jelenik meg nagyobb arányban (48 és 44%).

Miután az anyagiak, érthetően, ennyire fontos szerepet játszanak, tekintsük át, hogyan is alakulnak az ápolói fizetések a valóságban.
Az ápolók bruttó bére többnyire 70.000 és 90.000 forint közé esik. A leggyakoribb a 70.000 - 80.000 forint közé eső érték. Figyelemre méltó számadat, hogy 9,7%-uk bruttó fizetése 40.000 és 60.000 forint közé, azaz a hivatalos minimálbér szintje alá esik! A megkérdezettek 15,5 százaléka kap 100.000 forintnál magasabb bruttó fizetést.
Ezzel szemben a nettó fizetések a következő módon alakulnak: a leggyakoribb a 60.000 - 70.000 forint, az átlag 70.000 - 80.000 Forint közé esik, 14%-nak nettó 60.000 forint alatti és 4,3%-nak 100.000 forint fölötti a nettó fizetése.

Az adatok összesítése után elmondható, hogy a fizetések nagysága elmarad a KSH hasonló statisztikai átlagaihoz képest. A felmérésben részt vevő ápolók 46%-a nem elégedett a fizetésével, 27%-a elégedett és ugyancsak 27%-a nem tudja megítélni, hogy korának és iskolai végzettségének megfelelő-e a fizetése.

Az ápolók gyakran tapasztalható túlterheltségében talán szerepet játszik az is, hogy az elmúlt évben 25 százalékuk nem tudta kivenni évi rendes szabadságát. Szabadság idején az ápolók túlnyomó többségének, 52 százalékának, a helyettesítése úgy oldódik meg, hogy a szomszédos rendelőben dolgozó kollégája helyettesíti, aki ilyenkor két körzetet lát el ugyanabban az időben. A háziorvos 26 százalékuknak fizet helyettest távolléte idejére.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2710 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x