Mintha részegek lennének - Az SM kezelése
Címlap / Szépség-Egészség / Mintha részegek lennének - Az SM kezelése

Mintha részegek lennének - Az SM kezelése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Csaknem három millió embertársunkat érinti a földünkön a központi idegrendszer gyulladása, a Sclerózis Multiplex. Addig, amíg nem szembesülünk a valóságban e betegséggel, leginkább az előítéleteink szerint tekintünk az olyanokra, akik bizonytalan járásuk miatt úgy néznek ki, "mintha részegek lennének".  

Harmónia Iskolánk Agytréning Stúdióját ősztől tavaszig számos SM-es beteg keresi fel. Vargáné Jutka asszony 66 éves nagymama, e kór leginkább elviselhetetlen gondját, egyensúlyproblémáit és kettős látását oldja a passzív relaxáció megtanulásával.
Úgy hallottam, hogy a betegek egynegyedénél első tünetként a látóideg-gyulladása, a homályos látás jelentkezik.
– Esetemben ez a kettős látás volt, amit megelőzött a ténfergő, bizonytalan járás. Mivel a férjem körzeti orvos és a lányunk is gyógyító szakember. Azt hittem, engem soha nem támadhat le ennyire semmiféle nyavalya. Környezetünk értetlensége, lenézése miatt sok éjszakát bőgtem végig. Óvónőként dolgoztam világéletemben. A szédülésem oly gyakorivá vált, hogy akik láttak, elterjesztették rólam, iszákos lettem. A mozgáskoordinációs problémáim annyira elhatalmasodtak, olyan ügyetlenné váltam, hogy egyszer ráestem az asztalnál békésen játszó kicsikre. Azt hittem vége a világnak! Minden izmom megmerevedett, görcsös lett. Annyira elgyengültem néha, hogy csak estem-buktam. A férjem sokszor a karjában vitt ki az autóhoz. Nagyon szégyelltem magam! Képtelen voltam uralni a végtagjaimat. Ilyenkor a gyerekek kinevettek, a szülők megvetettek. Érthető, hogy nem szívesen bízták rám kicsinyeiket. Minden vizsgálaton átestem, ha meg lehetett volna gyógyítani, már el is felejtettem volna a scklerózis multiplex-et. Végül rokkantnyugdíjba kényszerültem.
Dr Lakatos Sándor, a férj veszi át a szót: – A betegség tünetei rohamszerűen jelentkeznek, és vagy spontán gyógyulnak, vagy maradandóvá válnak. A mentális zavarok közül jellemző a rövidtávú emlékezet, és a koncentrációs képesség gyengülése.
Kétségbeestünk, mint minden család, amikor először szembesültünk Jutkám állapotával. Az érzékelése zavarossá vált, volt, amikor égő, bizsergő érzésről panaszkodott, de sokszor indokolatlanul hol itt, hol ott léptek fel a fájdalmai. A beszéde lelassult, volt, amikor egyszerű gyermekmondókákba belesült. Az önbizalmát az is alaposan megtépázta, hogy nem tudott ugyanabban a ritmusban beszélni, ahogyan szeretett volna, mert sokszor nyelési nehézségek gyötörték.
– Hogyan gyógyítható az SM?
– Sajnos, erre a betegségre sincs még gyógyító terápia. A különböző kezelésekkel feltartóztatható-lelassítható a rosszabbodás és javítható az életminőség. Ez történik itt, az agytréningezés hatására. Együtt járunk agytréningre, mert mindkettőnknek szüksége van a relaxált állapotra. Otthon is van egy alapkészülékünk, amivel Jutkám esténként lefekvéskor, illetve a reggeli ébredéskor kezeli magát. Feleségem este az energiatöltő, rehabilitáló-regeneráló, reggel pedig a relaxáló alfa-programot használja.
A szteroid-gyógyszerek hatása a gyulladásos gócok spontán gyógyulásakor segítik elő a regenerációt. Folyamatos szedése súlyos mellékhatásokat okoz, emiatt csak a betegség shub (az idegrendszer két külön területét érintő funkciózavar, azaz exacerbáció) periódusaiban adják. Ha a gyulladás nem bizonyítható, a fölösleges mellékhatások elkerülése érdekében célszerűbb vitaminkészítményekkel javítani a beteg állapotán. A korszerű immunmodulánsok az immunrendszer működését befolyásolva visszaszorítják a shubokat, vagyis a betegség rohamokban történő rosszabbodását. Eddig az interferonokról, glatiramer-acetátról, IgG-ről és az azathioprinről tudjuk, hogy az immunrendszeren keresztül hatnak a betegség aktivitására. Pontos hatásmechanizmusuk nem ismert. Ezek a hatóanyagok az SM remissziós formájában hatékonyak, viszonylag csekély mellékhatásuk miatt hosszabb távon is adhatók. A legkorszerűbb hatóanyagok 70%-kal csökkentik a shubok jelentkezésének gyakoriságát. Az injekció helyén bőrpír, illetve enyhe influenzához hasonló tünetek jelentkezhetnek. A gyógyszeres kezelés mellett rendszeres fiziko- és psychoterápia is segít a betegen. A speciális neurológiai centrumokban az érintett szakemberekből álló team a diagnózis idejétől folyamatosan nyújt segítséget a különböző felmerülő egészségi és életviteli problémák legyőzésére. Az SM okozta egyéb tüneteket is lehet kezelni, ezért a beteg állapotától függően többek között izomlazító, fájdalomcsillapító, antidepresszáns, a szexuális zavarokat ellensúlyozó készítményeket szoktak adni.
– A betegségem elhatalmasodásával egyidejűleg mindig fáradtnak éreztem magam, akármennyit is feküdtem, – meséli tovább megrázó történetét Judit. – Amikor megszületett az unokám és elmentem a lányomékhoz a kicsit pesztrálni, azt vettük észre, hogy valójában engem kell ellátni, mert még a finom falatokat se tudtam a számba tuszkolni. A kismama lányom teje elapadt a sok aggodalomtól, hiszen naphosszat csak zokogtunk, keseregtünk. Annyira készültem a nagymamaságra! „Mintanagyi” akartam lenni.  E helyett vizelettartási zavarommal és a székrekedésemmel birkóztam. A szexuális életem szinte megszűnt, mert rendkívül érzékennyé váltam.
Ismét az orvos-férj: – Az SM autoimmun-betegség, vagyis az immunrendszer a saját idegrendszerünk sejtjei ellen fordul. A betegség folyamán az idegrendszer állandó gyulladásban van. Az idegrendszert alkotó legfontosabb sejtek az idegsejtek (neuronok), valamint az idegrostokat körülvevő myelint képző sejtek, amiket a központi idegrendszerben gliasejteknek hívnak. A myelin, ez a nagy zsírtartalmú, neuronokat körülvevő szövetréteg úgy működik, mint a villanydrótot burkoló szigetelőréteg. Azzal a különbséggel, hogy nem folyamatos: a szigetelt helyeket a sejtmembránon végigfutó elektromos jel kénytelen „átugrálni”, ezáltal a myelinhüvely lényegesen meggyorsítja az ingerületvezetést. A gyors és pontos jelátadás a finom és gyors, koordinált mozgások feltétele. Az MS-nél elvész ez a képesség, mivel ilyenkor a gyulladás miatt a myelin elpusztul, a helye heggel gyógyul.
A betegség nevében a sclerosis latinul megkeményedést jelent. A gyulladások és hegek az idegrendszerben egyszerre több helyen is kimutathatók, erre utal a multiplex jelző. A betegség lefolyását, a folyamat gyorsaságát nem lehet pontosan előre látni, ebből a szempontból az első öt év a meghatározó. A prognózist befolyásolja a beteg neme és kora az első tünetek jelentkezésekor. A csupán enyhe tünetekkel járó betegségtől a gyorsan romló és rokkantsághoz vezető formáig nagyon sok típus létezik. A betegség egyes formáinak megkülönböztetése a kezelés szempontjából is döntő: bizonyos gyógyszerek csak az egyes típusoknál hatékonyak, máskor hatástalanok. 
• Az első csoportba a relapszussal-remisszióval járó SM (RRSM) tartozik. A név azt jelenti, hogy időnként rohamos, „shubokban”  történő rosszabbodás következik be a betegnél, amely állapotot teljes vagy részleges gyógyulás követ, és csak viszonylag enyhe maradványtünetek rögzülnek. A legtöbb SM általában ilyen formában kezdődik, évente átlagosan egy shub zajlik. Ehhez a formához tartozik az SM jóindulatú változata, melyben az első két shub után több nem jelentkezik, és a tünetek hosszú ideig, 15-20 éven át csekélyek maradnak. Ezeket a betegeket nem érinti súlyosan az állapotuk, gyakorlatilag normális, aktív életet tudnak élni. Sajnos ez a forma csak utólag, az évek múltával különíthető el biztonsággal. A betegek 20%-a sorolható ide.
• Az RRSM forma átalakulhat másodlagossá, amikor a shubok utáni felgyógyulás mindig részleges, végül nem várható javulás, inkább a lassan fokozódó romlás a jellemző. Ebben a formában az érintettek 40%-a szenved.
• Az elsődleges (primer progrediáló SM=PPSM) formára jellemző, hogy az idegrendszeri funkciók romlása shubok nélkül, folyamatosan zajlik. Általában idősebb korban jelentkezik a betegség mindjárt ebben a rosszabb prognózisú formában, amely valószínűleg kórfolyamataiban is eltér a többi formától. A betegek 15-20%-át érinti ez a változat.


A diagnózist követően a betegek 10%-a lesz öt éven belül súlyosan rokkant
Az SM betegség a várható élettartamot nem befolyásolja lényegesen, annál több gondot okoz viszont az életminőség rosszabbodása. A betegség nem állapítható meg egyetlen tünetből, csak azok együtteséből. A betegség korai fázisában, gyenge tünetek mellett nem lehet pontos diagnózist felállítani, azt csak a betegség előrehaladtával lehet biztosan megmondani.

A klasszikus szimptómák
A klasszikus szimptómák - ilyenek a szem tünetei - gyorsíthatják a diagnózis felállítását, ezért ezekkel érdemes nagyobb szemészeti, neurológiai centrumokban dolgozó szakorvosokhoz fordulni, akik speciális vizsgálatokkal tudják ellenőrizni az SM-gyanút. A diagnózis felállításával és közlésével az orvosoknak gondosan és alaposan kell eljárnia, mivel nincs olyan teszt vagy vizsgálat, amely önmagában elegendő volna. A részletes kórtörténet megismerését neurológiai vizsgálatok követik, amelyekkel az idegi funkciókat, így a szemmozgásokat, a végtagkoordinációt, különböző reflexeket néznek.
A tünetek SM-es eredetét igazoló vizsgálatok az MRI, a lumbálpunkcióval végzett liquor-vizsgálat és az ingerületvezetési sebesség mérés. Ez utóbbi esetében a fejre helyezett elektródákkal nézik, hogy a fény- és hangingereket milyen gyorsan követik az általuk kiváltott agyi reakciók.
Az MRI (mágneses magrezonancia) olyan képalkotó diagnosztikai módszer, melynek segítségével akkor is láthatóvá válnak a gyulladásos gócok, ha a beteg nem érzi jelét, nincsenek tünetei. A liquorból (agy- és gerincvelői folyadék) MS-re utaló antitesteket lehet kimutatni, amelyek azonban más betegség kapcsán is megjelenhetnek, ezért a vizsgálat eredménye önmagában nem döntő. A neurológiai diagnózishoz legalább két, időben elkülönülő és az idegrendszer két külön területét érintő funkciózavar (shub) igazolhatósága szükséges.

S most essék szó az agytréningről, Jutka asszony relaxációs technikájáról, ahogy kezelőorvosa, férje, használja is, ajánlja is:
– Az agytréning nem orvosi gyógyeszköz, de a segítségével mozgósíthatjuk a természetes energiáinkat. Megtanít relaxálni, meditálni, felemeli a fájdalomküszöbünket és például a delta agyhullámok felerősítésével támogatja öngyógyításunkat. Az agytréning szórakoztatva képes mentális állapotunkat szinten tartani, fejleszteni. Mivel az alfa agyhullámainkat is megerősíti, fizikai közérzetünk is sokkal jobb lesz. Mi ketten öt éve agytréningezünk. Jutkám négy éve nem élt át schubot, a szokásos frontérzékenységén túl alig-alig vannak „rossz napjai”… kell ennél több? Az agytréninges passzív relaxáció alapvetően megkönnyíti a mindennapjainkat. Agy-gyógytornázunk a fény- és hangjelek ritmusára… olyan ez, mintha agyhullámainkon lovagolnánk. És reméljük, hogy egyszer elérjük azt az ősi ritmust, amikor az erőteljes agyhullámaink megtermelhetnek minden olyan vegyi anyagot, amelyek a szervrendszereink optimális működéséhez szükségesek.

Hangsúlyozom, nem az agytréner készülék gyógyít!
Mi gyógyíthatjuk saját magunkat, ha agyunkat jól tápláljuk, sok-sok folyadékot iszunk, rendszeresen tornáztatjuk, pihentetjük és kikapcsoljuk.
A testmozgás fontos és jótékony hatású, ennek mikéntjéhez és a mozgásprogramhoz SM-es betegek esetében érdemes orvos, hozzáértő gyógytornász segítségét kérni. A könnyű, mérsékelt megterheléssel járó sportok, mindazon testmozgás, amit a beteg könnyedén, jó közérzettel tud végezni, ajánlható. Szóba jöhet a lovaglás, úszás, kíméletes kondicionáló torna. A házaspárok tekintetében lényeges kérdéseket vethetnek fel a szexualitásban fellépő zavarok, amelyekről tudni és beszélni kell. Érdemes igénybe venni szakorvos, szakpszichológus segítségét.
Az SM a mindennapokat befolyásoló állapot, előrelátást igényel a családi életben, a munkában egyaránt.

A fiatal felnőttek leggyakoribb idegrendszeri bántalma az SM.
A nők valamivel hajlamosabbak a betegségre, melynek első tünetei leggyakrabban a 20. és az 50. életév között jelennek meg. Az egyenlítőtől a sarkok felé haladva növekszik az előfordulási gyakoriság, valamiért inkább a fehér emberek betegsége. Európában átlagosan 10000 emberből 5-20 betegedik meg e kórban. A gyermekvállalás is lehetséges, mindazonáltal felelősen kell gondolkodni arról is, hogy az elkövetkező 15-20 évben, ami a gyermek felneveléséhez szükséges, van-e segítség a betegség rosszabbodása esetére. Egyes terápiák a magzatra hathatnak, ezért a terhesség előtt a kezelést mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal. A várandósság az állapotot lényegében nem befolyásolja, a shubok valószínűsége a szülést követő 6 hónapban kicsit megemelkedik.

Az érintettek a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületénél (1139 Budapest, Béke tér 12. tel.: 450-0178, e-mail:smegyesulet@mail.datanet.hu), illetve vidéki tagszervezeteiknél kaphatnak további segítséget.

Ha kérdése van az SM témávalkapcsolatban, és szeretne személyesen kérdezi Kevevári Katalintól, forduljon hozzá tanácsadói blokkjában!


Összeállította: Kevevári M. Katalin

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 24432 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x