Influenzára antibiotikum vagy natúrpatika?
Címlap / Szépség-Egészség / Influenzára antibiotikum vagy natúrpatika?

Influenzára antibiotikum vagy natúrpatika?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Itt az influenzajárvány! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat magáról a betegségről, valamint az orvosi és a természetgyógyászi kezelésekről.  

Tisztázzuk az alapokat – mi is az az influenza?
A betegség öregebb, mint hinnénk, ősi, évezredes feljegyzések vannak influenza szerű tünetek csoportos, járványos felbukkanásáról. Az első erről szóló írásos emléket időszámítás előtt 412-ben közölte Hippokratész. De magát a vírust csak az 1930-as években különítették el, és az elektormikroszkóp feltalálása után tudtak vele először „szembe nézni”. Számos változata – úgynevezett törzse - létezik, melyek különböző erősséggel támadják az emberi – és néhol az állati! – szervezeteket. A szó eredete valószínűleg a latin (befolyásolni, hatni valamire) szó alapján az olasz közvetítésével terjedt el (olaszul; influenza oli freddo = a hideg hatása). A szót már 1743 óta használják a betegségre.

Riogatnak – megriadjunk?
Ma már köztudott, hogy a tömegeket érintő, menetrend szerinti visszatérő influenzafertőzés bizonyos esetekben nagyon súlyos, akár halálos szövődményekkel is járhat. A hangsúly azonban a feltételes módon van.

Tudja-e hogy...
• az influenza vírus műanyag és fémfelületeken 24-48 óráig, ruhaneműn, zsebkendőn több mint 12 óráig képes életben maradni...
• a fertőzés létrejöttéhez sokkal kevesebb kórokozó is elegendő, mint például a baktériumok esetében...
• a fertőzött személy már a tünetek megjelenése előtti napon fertőzőképes és ezt a tulajdonságát megőrzi a betegség kialakulását követő negyedik napig...
• a vírus apró cseppecskékben sokáig fertőzőképes marad, ha a levegő relatív nedvességtartalma alacsony, és a hőmérséklet plusz 1 - 8 fok között van...
• a kézmosás akár 50 százalékkal is csökkenti a fertőzés esélyét...
• a világjárványokért egyedül felelős A-vírustörzs háromévente, a B-vírustörzs 10 évente okoz járványokat, míg a legkevésbé változékony C-vírustörzs a kisebb házi járványokért és szórványos esetekért okolható...

Miről ismerjük meg az Influenzát?
A betegség lappangási ideje 1-2- nap. A beteg láza, fájnak az izmai, betegségérzete van. Gyakran száraz a torka, bereked, vagy éppen bő torokváladékot képez, hányingere van, esetleg hány is. Gyakran a fenti tünetcsoportok többsége fennáll, vagy sok esetben a tünetek egymást követik, fokozatosan jönnek. Például a torokszárazság 5-6 óra alatt megszűnhet, viszont a rekedtség pl. 4-5 nap múlva jelentkezhet - erre szokták azt mondani a betegek, hogy "visszaestem", "újra beteg lettem", stb. A szövődménymentes influenza maximálisan 5-6 napig tart, 3 napos átlaggal.
Az esetek 1-2 %-ában tapasztalható szövődmény, ezek túlnyomó részét a vírushoz társfertőzésként társuló egyéb vírusok és baktériumok okozzák. Gyakorlatilag az influenza vírus által "kimerített" szervezet érzékenyebbé válik egyéb baktériumokra is.

A szövődmények ijesztőek
A legismertebb és leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás, amit Nemecsek óta mindenki retteg. Ezt ma főleg antibiotikumokkal kezelik, de vannak természetes „antibiotikumok” is, melyekkel ugyanolyan sikeresen elmúlik a betegség, de a szervezetet nem terheljük meg. Másik legsúlyosabb szövődmény az agyvelőgyulladás, amely szerencsére igen ritkán fordul elő.

Hogy kaphatjuk el?
Az influenza fertőző forrása a beteg ember. A kórokozó elsősorban cseppfertőzés útján terjed. (Lásd a fenti felsorolást) Az influenza vírus szerkezete nagyon gyorsan változik ezért egy szezonban is több altípus alakul ki, így fordulhat elő, hogy valaki például egy téli-tavaszi szezonban kétszer is elkaphatja az influenzát, illetve ez a magyarázata annak, hogy minden évben megbetegedhetünk. Az influenza lezajlása után kialakult immunállapot nem eredményez megfelelő védettséget egy későbbi influenzafertőzéssel szemben, mivel azt már egy újabb variáns vagy éppen altípus okozza. Feltűnő a járványok őszi-téli szezonalítása. Ennek oka, hogy télen az emberek jobban „össze vannak zárva”, csökken a levegő relatív nedvességtartalma, alacsony a környzezet hőmérséklete és az emberek többsége – ezen nagyon nagy hangsúly van! – vitaminhiányos, főleg „C” vitamin hiányos állapotban van.

Az alábbiakban szembe állítjuk az akadémikus orvoslás és a természetgyógyászati módszereket, és megnézzük, hogy az akadémikus orvos milyen szereket és módszereket javasol, és mit mond a természetgyógyász! 
Lényegesnek tartjuk azonban megjegyezni, hogy gyakran a módszerek egymást kiegészítve működnek jól, és egyik gyógymód sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. A hatályos törvények szerint a természetgyógyász addig nem is kezelheti a beteget, míg az orvos nem diagnosztizálta a betegséget. 

Az akadémikus orvos kezelése: tüneti kezelést alkalmaz 

Lázat csillapít: Láz esetén lázcsillapítót kap a beteg (Algopyrin tabletta, Istopirin, Kalmopyrin, Bayer-Aspirin, Rubophen). A Rubophenről (ami paracetamol tartalmú) és az egyéb paracetamol tartalmú tablettákról jó tudni, hogy nem mindenkinél lehet vele eredményesen lázat csillapítani. Ezért alkalmazása alacsonyabb lázak esetén javasolt, illetve ha gyógyszerallergia miatt pl. nem adható Algopyrin.  Köhögés esetén különböző köptetőket, köhögés csillapítókat kap a beteg, amelyeket felszabadítottak a vényírás kötelezettsége alól, tehát vény nélkül kaphatók.

Koplaltat, diétáztat: Ha hasmenéssel és hányással társul az influenza 24 óráig koplaljunk és csak folyadékbevitelről (tea formájában) kell gondoskodni, ha másképp nem megy kanalanként. (ezzel a módszerrel azonosat javasol a természetgyógyász) Második naptól kezdve keksz, sósvízben főtt burgonya, natúr pirítós, kétszersülttel kell folytatni a diétát.

Harmadik naptól kezdve térhetünk vissza a normál étkezésre, de az is diétás jellegű legyen. A hasmenés mérséklésére szedjünk széntablettát. A hányinger és hányás csillapítása olyankor nagyon fontos, amikor a beteg egyéb krónikus betegsége miatt gyógyszert szed pl. magas vérnyomás betegség miatt, hogy azt be tudja venni, valamint a beteg közérzete szempontjából. Ilyenkor a hányáscsillapító kúp formájában alkalmazzuk (Torecán, Daedalon kúp).

Vitamin kúrát ír elő A tüneti kezelés részeként mindig adunk C vitamint, ilyenkor nem elégséges természetes formában való bevitele.

Szövődményre ad csak antibiotikumot: Szövődménymentes influenza esetén antibiotikumot soha nem adunk, azok alkalmazása csak baktériumok által okozott megbetegedések esetén helyénvaló.

Védőoltást javasol: A védekezést és a megelőzést szolgálja az influenza elleni védőoltások alkalmazása. A társadalombiztosítás évente több tízezer oltóanyagot biztosít térítésmentesen a lakosság részére. A védőoltások alkalmazásának vannak orvosi illetve társadalmi indikációi. Orvosi szempontból azok számára javasolt az oltás, akiknek állapotát egy esetleges influenza-megbetegedés jelentősen rontaná (gyermekek, idősek, krónikus betegségben: szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségben, cukorbetegségben, vesebetegségben szenvedők). Társadalmi szempontból azok oltása fontos, akiknek megbetegedés a mindennapi élet szempontjából zűrzavart okozna (pl. egészségügyi dolgozók, tanárok, közlekedésben, élelmezésben, élelmiszeriparban, kereskedelmi vállalatoknál dolgozók, katonák).

A természetgyógyász kezelése: tüneti és oki kezelést alkalmaz

Megelőzni, fölerősíteni: A kezelés a megelőzéssel kezdődik, mivel a természetgyógyász többnyire visszatérő klienseivel dolgozik. Az életmód váltás, amit a természetgyógyász javasol egy általános immun-megerősítéssel párosul, hiszen az étkekből megfelelő mennyiségű vitamin, tápanyag és megelőző ellenanyag kerül a kliens szervezetébe, így sokkal kevesebb az influenzás beteg, aki a természetgyógyászhoz kerül.

Nem csillapít föltétlen lázat, hűtőfürdőt javasol, különféle lemosásokat, borogatásokat. De megnézi, milyen természetű a láz, és annak megfelelően kezel, vagy utasít orvoshoz – amennyiben a természetgyógyász maga nem orvos! A hőemelkedést és a lázat a természetgyógyász jó jelnek veszi, mert így dolgozik a szervezet, „elégeti” a betegséget. Idős ember és kisgyermek esetében nagyon komolyan kell venni, hogy ha  láz magasra kúszik fel, akkor a természetgyógyász is orvosi lázcsillapítást javasol. A természetgyógyász nagy fontosságot tulajdonít az ágynyugalomnak, amit az akadémikus orvos is hangsúlyoz, de talán a természetgyógyász jobban kiemeli az önmagunkkal való elszámolás lehetőségét.

A természetgyógyász és az orvos diétája a fentiekben teljesen megegyezik, néha a természetgyógyász az áttérés idejére vegetáriánus táplálkozást ír elő, ami lényegében a vitaminpótlás egy részét megadja, ennek kapcsán pótoltat vissza vitaminokat is.

Lényeges különbség, hogy a szövődményre sem ajánl antibiotikumot, előnyben részesíti a méhészeti termékeket, illóolajokat.

Nem javasol védőoltást, hanem az immunrendszer felerősítésére törekszik. Ha valaki az oltáshoz ragaszkodik, homeopátiás kivezető szert javasolhat, amit csak orvosi rendelvényre szabad szedni. (A homeopata mindig orvos lehet!)

Általános egészségével kapcsolatos kérdésekkel keresse természetgyógyász tanácsadóinkat!

 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 18303 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x