Éjszakai vádli görcs? Soha többé!
Címlap / Szépség-Egészség / Éjszakai vádli görcs? Soha többé!

Éjszakai vádli görcs? Soha többé!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Szörnyű arra ébredni, hogy iszonyú fájdalmas görcsbe szorul a vádlink, fel kell ülni, és néhány pillanattól akár percekig tartó csöndes agóniába merevedni, amikor legszívesebben ordítanánk a fájdalomtól. Visszaaludni szinte lehetetlen, az ébredés, és az egész nap utána valami rettenetes lesz! Soha többé vádli görcs!  

Vádli és lábikra görcs – magnézium hiány és a háttér
A jelenség igen gyakran éjszaka tör rá az emberekre, feszítő fájdalmat okozva. A jelenség oka az oxigénhiány, ami a túlzott megterhelést (lehet az sport, vagy egyéb terhelés) követően lép fel. A vérellátási zavarok következtében a szervezet több magnéziumot igényelne, de nem tudja honnan elvonni. A magnézium az az anyag, amely szükséges az ingerületek továbbításához, az izmok elernyesztéséhez. Amikor fokozottan verítékezünk, sok magnéziumot veszítünk.

Hajlam és gyakoriság, vagyis akik legtöbbször erre a panaszra riadnak fel:

  • kismamák, várandós nők
  • a változó korban lévő nők,
  • túlzott stressz alatt élő emberek,
  • a visszérre hajlamosak (vagyis akinek anyukája és/vagy apukája is visszeres volt)
  • a sportolók



Magnézium pótlás mellett mit kell tenni még?


Akik gyakran tapasztalják ezt a tünetet, szedjenek megelőzésként magnéziumot, vagy növeljék erőteljesebben a magnéziumban gazdag ételek bevitelét a szervezetbe. A napi átlagos szükségletünk 300 mg. Ez kiegyensúlyozott étrenddel fedezhető. A magnéziumos pezsgőtabletta, szájon át szedhető magnézium és B6 vitamin tartalmú tabletta, valamint a gyógyszertárban kapható egyéb szerek napi 1-3 alkalommal szedve átlag 4-6 hetes kúra után hatásosak.

A magnéziumban gazdag ételek a következők:

  • Diófélék mindegyike
  • Tökmag, tökmagolaj
  • Szójatermékek
  • Minden zöld színű zöldség, különösen a cukkini és a brokkoli
  • Alma
  • Banán
  • Grapefruit

HarmoNet tipp: Amikor minden mozdulat fáj: Reumatoid artritisz >>

Vérellátási gondok lehetnek a háttérben!

Ha ez után sem múlik el a lábikra görcse, akkor az vérellátási zavarra is utalhat, keressük fel orvosunkat, és vizsgáltassuk ki a problémát. Ezt megelőzendő a magnézium kúrát kiegészíthetjük és hatásosabbá tehetjük minden étkezés előtt elrágott (nem egészben lenyelt!) fokhagymagerezddel, vagy ha ez nem csúszik le, akkor fokhagyma kapszula szedésével. Az alkoholt tartalmazó szerekkel való bedörzsölés, a lábikra-masszázs is segíti a vérellátást.


Mit kell tenni? Gyorssegély lábikragörcs esetén!

  1. Fogd meg a lábujjaidat, tenyeredbe helyezve őket, húzd magad felé, miközben a tenyeredbe lépsz. Ezt valaki más is megteheti neked, ha nagyon nagy a fájdalom és nem tudod felhúzni a lábadat.
  2. Fuss pár apró kört, miközben teljes talpadat végiggörgeted a talajon, különösen a sarkadat.
  3. Támaszd a lábad a falhoz, egész talpadat felfektetve a fal síkjára, a térded zárjon ne derékszögnél kisebb szöget.
  4. Tölts meg egy vödröt majdnem forró (még elviselhető) vízzel és tedd bele a lábaidat – ehhez jó, ha segítséget kérsz! – és a fájdalom hamarabb elmúlik.



Megelőzés és edzés


A gyakorlatokat bárki végezheti, kismamák, nagymamák és sportolók egyaránt. Néhány perces gyakorlás, a napi sportos mozgás elemeként beiktatott apró gyakorlatok nagyon sokat segítenek a vádli görcs kialakulásának megelőzésében.
  1. Taposd el a csikket! – a sarokkal végzett gyakorlat. Imitáljuk a csikk elnyomását, mindkét sarokkal néhányszor végezzük a gyakorlatot.
  2. Tiprókázzunk! – varrjunk egy régi farmernadrág szárába nagyobbacska kavicsokat, és járjunk rajta oda-vissza. A tiprókát az egész család használhatja, és különösebb kézügyesség sem kell az elkészítéséhez!
  3. Hintázzunk! Tornáztassuk lábfejünket fel és le, hintázzunk lábfejünkön saroktól lábujjhegyig és vissza, mintha talpunk a hintaszék talpa volna!
  4. Rongylábazzunk! – rázogassuk egész laza lábfejünket, előbb a bal, majd a jobb lábat.

HarmoNet tipp:
ne viseljünk térd, vagy combfixet, melynek túl szoros a gumija, ez elzárja a lábak vérellátását! Széles, de nem túl szoros gumizású zoknit-harisnyát, és szilikonos rögzítésű combfixet válasszunk, lábaink védelme érdekében. Járjunk felváltva magas és lapos sarkú cipőben.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 137988 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x