Gyakran és fájdalmasan vizel?
Címlap / Szépség-Egészség / Gyakran és fájdalmasan vizel?

Gyakran és fájdalmasan vizel?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-27

Akkor önnek talán egy viszonylag ritka, ám kezelhető és kezelendő betegsége van. A kórkép neve: interstitialis cystitis, a hólyagfal ismeretlen eredetű, nem baktérium okozta gyulladása. Dr. Domján László cikke. 

-Mit kell tudni erről a betegségről? – kérdezem a kórkép hazai szakértőjétől, dr. Lovász Sándor urológus főorvostól.
- Főleg 40 év feletti nők között fordul elő (tízszer gyakoribb, mint férfiakban). Nagyon gyakori, fájdalmas vizelési inger jellemzi, a fájdalom és érzékenység a húgycsőben és a hüvelyben is jelen lehet. Erősen megzavarhatja vagy akár teljesen lehetetlenné teszi a házaséletet. Az éjszakai sűrű, fájdalmas vizelés miatt nem tudja kipihenni magát a beteg, a gyakori nappali vizelés miatt sokan a munkájukat sem tudják ellátni, s elvesztik állásukat.

-Látható-e valami rendellenes a vizeleten?
- Nem csak, hogy nem látható, de még laboratóriumi vizsgálattal sem észlelhető kóros benne: a vizeletlelet legtöbbször teljesen negatív. Magyarul: se baktérium, se genny, se vér nincs benne. A hólyaghurut biztonsággal kizárható, a beteg mégis tartósan kínlódik. A negatív vizeletlelet miatt az ilyen kórképben szenvedőket nem egyszer szimulánsoknak hiszik! Akadnak olyan betegek, akik 8-10 évig is szenvednek, s orvostól orvosig járnak, mire kiderül (ha egyáltalán valaha is kiderül), hogy mi is a valódi betegségük.-Fontos-e ennél a kórképnél a korai diagnózis?

- Rendkívül fontos, ugyanis ez az alattomos betegség évek alatt egyre súlyosabbá válik, és megfelelő kezelés nélkül végül a húgyhólyag összezsugorodásához vezethet!

-S mi vár arra a betegre, akinél korán felismerik ezt a ritka elváltozást?
- A korszerű kezelést követően hosszú időre óriási megkönnyebbülés. Ugyanis ritkábbá és fájdalommentessé válik a vizelése. De hadd jegyezzem meg: nem olyan ritka a kórkép, mint sokan hiszik! Nemzetközi statisztikai adatok alapján Magyarországon kb. 15-20 ezren szenvedhetnek ebben a betegségben, mégis csupán néhány száz a diagnosztizált esetek száma. Így csak apró töredékük jut hozzá az ilyen esetben szükséges, korszerű kezeléshez és gondozáshoz.

- Mit lehet tenni a betegség korai felismerése érdekében?
- A legfontosabb, hogy ismertebbé váljon a betegség mind a lakosság, mind az orvosok körében. Sokat kell ehhez beszélni, írni róla. Egyre meghatározóbb szerepe van ebben az internetnek is. Több ismeretterjesztő cikk, anyag fellelhető már most is. A közeljövőben indítunk egy hazai honlapot csak az interstitialis cystitis témakörének szentelve, ahol alapinformációkon kívül a folyamatban lévő klinikai vizsgálatokról és a kutatás új eredményeiről is beszámolunk. Fontos, hogy a betegek tudjanak hova fordulni problémájukkal, ha a tünetek alapján felmerül e betegség gyanúja. Ezért is szerveztünk kórházunkban szakambulanciát számukra, amelyre az icystitis@gmail.com címre írt e-mailben jelentkezhetnek mindazok, akik az elmondottak alapján azt gyanítják, hogy talán ebben a betegségben szenvednek.- Hol tart ma a tudomány az interstitialis cystitis kutatásában?

- Évről-évre egyre több tudományos cikk foglalkozik a betegség kórokával, diagnosztikájával és az új kezelési lehetőségekkel. Az Amerikai Urológus Társaság kongresszusán már 2 éve külön ülést szentelnek a témának. Több éve működik az Interstitialis Cystisis Kutatóközpontok Európai Szervezete, ahol a téma kutatását koordinálják és évenként kongresszuson egyeztetik a kutatómunkát. Újabban minket is felvettek tagjaik sorába. Remélem, hogy ezek az erőfeszítések néhány éven belül azt eredményezhetik, hogy lényegesen több beteg kerülhet időben a megfelelő kezelésre, megelőzve ezzel sok szenvedést.

dr. Domján László

Képek:
piqs.de: G. KLemens - Blic
piqs.de: canos - gedankenlos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9365 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x