HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-21
Címlap / Szépség-Egészség / Indiai ínyencségek forró nyári napokra

Indiai ínyencségek forró nyári napokra

Forrás: krisna.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-21

Mit fogyaszthatunk büntetlenül a legnagyobb nyári kánikulában? Természetesen könnyű ételeket, amik gyorsan emészthetőek és ezzel nem terhelik meg a szervezetünket, vagyis amik kímélik testünket. Az Ájurvéda, India ősi orvostudománya a lédús vagy nyers, savanyú, keserű ízű ételeket ajánlja ilyenkor fogyasztásra. A cél, hogy a táplálék ilyenkor inkább hűtsön, mint fűtsön, noha a helyes emésztéshez, például egy teljes ebéd elfogyasztásához a gyomor erős tüze szükséges.  

 

Azt talán már mindenki tudja, hogy a jeges üdítő nem feltétlenül célravezető, csak pillanatnyi enyhülést ad a forróságban, ezért érdemes normál vagy annál melegebb hőmérsékletű folyadékot fogyasztani, de hogy az étkezésünkkel is befolyásolhatjuk a hőérzetünket, erre csak kevesen gondolnak… Maga az emésztés folyamata erősen hőtermelő, ezért célszerű a nagyobb étkezések után a hűsben, napfénytől védve pihenni, emészteni. A túl sok forró, csípős ételt fontos kerülnünk ilyenkor!

Az alábbi receptek könnyen elkészíthető, keleti csemegék, amelyek nemcsak, hogy ízletesek, de közérzetünknek is valóban jót tesznek!



Citromos cukkini krémleves

Nagy lyukú reszelőn (amin az almát is szoktuk) lereszelünk két zsenge cukkínit, közben forró ghíben (tisztított vaj) pár másodperc alatt megpirítunk fél teáskanál hinget, majd ere rátesszük a reszelt zöldséget és pároljuk, amíg elfő a cukkíni leve. Ezután felöntjük egy liter vízzel és beleteszünk egy összekockázott almát és két kisebb krumplit, szintén felkockázva és belereszeljük egy citrom héját. Fedő alatt puhára főzzük, sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk. A végén felöntjük egy kis pohár natúr joghurttal és a citrom levével. Hűtve, citromkarikával tálaljuk!

Ugyanez cukkini helyett zellerrel szintén nagyszerű fogás!

Nyári zöldséges szabdzsi (indiai egytálétel)

Ehhez jó a legtöbb idényzöldség, de az Ájurvéda a forróságban a cukkínit, spárgát, zöldbabot, borsót, brokkoli, karfiolt, burgonyát, pasztinákot ajánlja, ezekből igény és ízlés szerint 1 kg-t vegyesen, apró kockára vágunk és roppanósra főzünk. Akinek nincs kedve a konyhában hosszan aszalódni, annak érdemes egyszerre főzni mindet. Így van, ami puhább, van, ami roppanós, sőt félig nyers, de ezt szeretjük a vegetáriánus ételekben, hogy nyersen, félig főtten is ugyanolyan finom minden :) ... A zöldségeket ezután leszűrjük és félretesszük, amíg elkészítjük a fűszeralapot. Ehhez forró ghíben megpirítunk 2-2 teáskanál koriandermagot és római köményt, ha megpirult, hozzákeverünk kurkumát is és pár másodpercig együtt pirítjuk. Az alap elkészült, ezt felöntjük egy pohár (2 dl) paradicsompürével, ha felforrt,  hozzáöntünk 2 dl joghurtot, átkeverjük, majd beleborítjuk a zöldségeket is.  Párolt rizzsel tálaljuk.

Akinek nem volt elég ez a két egyszerű, de ínyenc nyári étel és tovább ismerkedne India konyhájával, és annak élettani hatásaival, annak mindenképpen érdemes ellátogatni a Krisna-völgyi Búcsúba (július 20-21-22.), ahol nem csak megkóstolhatja, de akár el is készítheti saját magának a kedves vendég a legtöbb csemegét. Ha még ez sem lenne elég, regisztrálhat a főzőtanfolyamokra, ahol a fűszerektől és a védikus konyhaművészet alapjaitól a merészebb fogásokig mindent elsajátíthatnak.

További információk: www.krisna.hu 





 
 
[ 2270 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/harmonet_kinai.png
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x