Vércsoport alapú táplálkozás
Címlap / Szépség-Egészség / Vércsoport alapú táplálkozás

Vércsoport alapú táplálkozás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-08

A különböző fogyókúra módszerek más és más alapelvekre építenek. A vércsoport diéta az egyik legmeglepőbb ötlet, napjainkban különös népszerűségnek örvend. Lényege, hogy a helyes táplálék összetételt az illető vércsoportjától teszi függővé. Ezt tudományosan még nem, de tapasztalati úton már többen alátámasztották. Dr. Peter D'Adamo természetgyógyász szerint vércsoportunk határozza meg, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jó, s melyek azok, amelyek rossz hatással vannak szervezetünkre. 

A különböző fogyókúra módszerek más és más alapelvekre építenek. A vércsoport diéta az egyik legmeglepőbb ötlet, napjainkban különös népszerűségnek örvend. Lényege, hogy a helyes táplálék összetételt az illető vércsoportjától teszi függővé. Ezt tudományosan még nem, de tapasztalati úton már többen alátámasztották. Dr. Peter D'Adamo természetgyógyász szerint vércsoportunk határozza meg, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jó, s melyek azok, amelyek rossz hatással vannak szervezetünkre.
Elméletére alapozva dolgozta ki a négy vércsoportnak megfelelő táplálkozási ajánlásait. A vércsoportok (A, B, 0, AB) a vörösvérsejtjeink felületén megtalálható vércsoport-antigénről kapták nevüket. Az antigének mintegy az egyedre jellemező azonosító rendszerként működnek. A legtöbb, a szervezetbe kerülő testidegen anyagot - idegen antigént - az immunrendszer felismeri és "kidobja", a probléma a bennmaradó néhány százalékból adódik. Dr. Peter D'Adamo szerint ezek közé tartoznak a vércsoportnak nem megfelelő táplálékok egyes molekulái is (lektinek).

Történelem és vércsoportdiéta
Szervezetünk az őseink vércsoportja által előnyben részesített élelmiszerekhez vonzódik, és a vércsoport határozza meg, hogy mely betegségekre leszünk fogékonyabbak és melyek a számunkra legmegfelelőbb mozgásformák. Ha a vércsoportunknak megfelelően táplálkozunk, akkor jobb a tápanyag-felhasználás, bizonyos betegségek elkerülhetők, és közérzetünk is érezhetően jobb lesz. Ezért is javasolják ezt az étkezési formát fogyni vágyóknak is. Az elmélet szerint a nullás vércsoport a legrégebbi valamennyi közül, s a "vadászok korából" származik, ezért, akinek nullás a vércsoportja, annak elsősorban hússal kell táplálkoznia. A fejődés során a nullás után az A vércsoport alakult ki, ők a mezőgazdálkodók, akiknek főként növényi táplálékra van szükségük. A B vércsoportúak a nomádok, akik húst és tejtermékeket esznek. Az AB vércsoporttól kezdve azután meglehetősen komplikálttá válik az ajánlás.

Mit mondanak a bírálók?
A módszer bírálói főként a vércsoportdiéta egyhangúságát és egyoldalúságát emelik ki. A módszer nem orvosolja azok panaszait, akik lelki okok miatt híznak, vagy akiknél egyszerűen csak egy kicsivel több testmozgásra volna szükség. Aki csak húst vagy csak növényeket fogyaszt, annak meglehetősen egyoldalúvá válik a táplálkozása. Ám maga az eredeti ötlet üde színfoltot jelent a fogyókúrák dzsungelében. A vércsoportdiéta: a különböző vércsoportú emberek eltérő táplálkozási szükségleteiről.

Az élelmiszerek besorolása:
Az élelmiszereket D'Adamo hatásuk alapján három csoportba sorolja, és a négy vércsoport sajátosságainak megfelelően sorolja be ide a különféle élelmiszereket:

  • Ajánlott élelmiszerek, orvosságként viselkednek a szervezetben.


  • Semleges, tápláló, de nem gyógyhatású élelmiszerek.


  • Kerülendő élelmiszer, melyek kifejezetten rossz hatással vannak az adott vércsoportú szervezetre.
A vércsoportoknak megfelelő ajánlások
0 vércsoport - A vadász; erős, bízik önmagában, vezető típus
A közép-európaiak 40 százaléka ebbe a típusba tartozik, egyébként ez vált először ismertté az összes közül. Őseink főleg hússal táplálkoztak, s ez (az erős immun- és emésztőrendszernek köszönhetően) elégségesnek bizonyult a túléléshez. A nullás vércsoportúak ma is sok gyomorsavval rendelkeznek, így kiválóan tudják hasznosítani a húsféléket.

Erősségek: erős immunrendszer és emésztőrendszer, fertőzések elleni természetes védelem, jó anyagcsere.

Gyengeségek: intolerancia az új étrenddel és új környezeti feltételekkel szemben.

Kockázatok: véralvadási zavarok, gyulladásos betegségek, ízületi gyulladás, pajzsmirigy csökkent működése, fekély, allergia.

Étrendi profil: magas fehérjetartalom, húsevők. Ajánlott a hús, a hal, a máj, a tenger gyümölcsei; gyümölcsök, zöldségek közül a brokkoli, paradicsom, spenót, kelkáposzta, petrezselyem, hagymafélék, szilva, füge.

Semleges, korlátozottan ajánlottak: a gabonafélék, a bab, a hüvelyesek, szója, banán, körte.

Kerülendő élelmek: a búzából készült ételek, a tejtermékek, a káposzta, karfiol, kelbimbó, mustár, mogyoró, narancs, avokádó.

Fogyni segít: tengeri moszatok, halak, máj, vörös húsok, a brokkoli, spenót, kelkáposzta.

Táplálékkiegészítőként: B- és K-vitamin, kalcium, jód, édesgyökér, moszatok.

Testedzés: intenzív edzésmódok, pl.: aerobic, futás, kontakt sportok.A vércsoport - A földműves; megfontolt, együttműködő, precíz, érzékeny
45 százalékos arányával a leggyakoribb Közép-Európában. 17-27 ezer évvel ezelőtt bukkant fel, és a nullásnál alkalmasabbnak mutatkozott a fertőzések leküzdésére. Az emésztőrendszer elsősorban növényi fehérjékkel (zöldséggel, gabonával) való táplálkozásra rendezkedett be. A folyók, tavak, tengerek sok hallal, valamint a tenger gyümölcseivel látták el őseinket.

Erősségek: jól alkalmazkodik a megváltozott étrendhez és az új környezeti feltételekhez. Immunrendszere megőrzi és jól hasznosítja a tápanyagokat.

Gyengeségek: érzékeny emésztőrendszer, sebezhető, fertőzésekkel szemben nyitott immunrendszer.

Kockázatok: szívbetegségek, vérszegénység, máj- és epebetegségek, I. típusú cukorbaj, daganatos elváltozások.

Étrendi profil: vegetáriánus (kevés hús, sok zöldség: brokkoli, cikória, karalábé), tofu, tengeri halak, gabonafélék, bab, hüvelyesek, növényi olajak, gyümölcsök: ananász, sárgabarack, cseresznye, meggy.

Semleges, korlátozottan ajánlottak: rizs, pattogatott kukorica, mogyoró, búzakenyér, joghurt, író.

Kerülendő élelmek: a húsok, tejtermékek, búza, paprika, paradicsom, banán, mangó, limabab.

Fogyni segít: a szója, a zöldségek, ananász, növényi olajok.

Táplálékkiegészítőként: B12-, C-, E-vitamin, folsav, galagonya, echinacea, máriatövis, kvercetin.

Testedzés: nyugodt edzésmódok; jóga, tai chi.B vércsoport - A nomád; rugalmas, kreatív, kiegyensúlyozott
A közép-európaiak 10 százaléka tartozik ide. Mintegy 12-17 ezer éve alakult ki. Az emberek akkoriban földműves közösségekbe tömörültek. Nemcsak húst és tejtermékeket fogyasztottak, hanem minden ehetőt, amit csak a természet kínált számukra.

Erősségek: erős immunrendszer, sokoldalú alkalmazkodás az étrendhez és az új környezeti feltételekhez, kiegyensúlyozott idegrendszer.

Gyengeségek: fogékonyak az autoimmun betegségekre és a ritka vírusfertőzésekre.

Kockázatok: I. típusú cukorbaj, krónikus fáradtság, autoimmun betegségek, sclerosis multiplex, lupus.

Étrendi profil: étkezésük a legváltozatosabb, kiegyensúlyozott vegyes étrend, mindenevő. Húsok (nem csirke), tejtremékek, gabonafélék, bab, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, tojás, olivaolaj.

Semleges, korlátozottan ajánlottak: dinnye, körte, sárgabarack, alma, mandula, parmezán, camembert, ponty, pulyka, hering.

Kerülendő élelmek: kukorica, lencse, mogyoró, szezámmag, hajdina, búza, csirke.

Fogyni segít: zöldségek, tojás, vadhús, máj, édesgyökér, tea.

Táplálékkiegészítőként: magnézium, édesgyökér, ginkgo, lecitin.

Testedzés: mérsékelt testedzés - pl.: gyaloglás, kerékpározás, tenisz, úszás.AB vércsoport - A rejtélyes; titiokzatos, ritka, karizmatikus
Öt százalékos arányával térségünkben a legritkább típus. Kb. 1000-1500 éve létezik, általában érzékeny immun- és emésztési rendszerrel jár együtt.

Erősségek: jól alkalmazkodik a modern körülményekhez, immunrendszere rendkívül toleráns. Egyesíti az A és B vércsoport előnyeit.

Gyengeségek: érzékeny emésztőrendszer, a túlzottan toleráns immunrendszer nyitott lehet a fertőzésekre.

Kockázatok: szívbetegségek, vérszegéynség, daganatos elváltozások.

Étrendi profil: vegyes étrend ajánlott; kis mennyiséget többször enni. Húsok, halak, tofu, tejtermékek, leveles zöldségek, paradicsom, ananász, gabonafélék, bab.

Semleges, korlátozottan ajánlottak: alma, barack, gomba, ementáli, edámi sajt.

Kerülendő élelmek: vörös húsok, bab, kukorica, magvak, hajdina.

Fogyni segít: tofu, tengeri halak, tejtermékek, zöldségek, moszatok.

Táplálékkiegészítőként: C-vitamin, galagonya, macskagyökér, kvercetin, máriatövis.

Testedzés: nyugodt edzésmódok mérsékelt testedzéssel kombinálva; jóga, tai chi és gyaloglás, kerékpározás, tenisz.Tudakolja meg vércsoportját


    Legkönnyebben úgy tudhatja meg, hogy mely vércsoporthoz tartozik, ha elmegy önkéntes véradásra. Minden nagykorú, egészséges ember adhat vért. Amellett, hogy mások életét is megmentheti, a véradás egészséges, és állandó ellenőrzést biztosít a véradónak is, mert minden alkalommal teljes vérképet készítenek.

    Kérdezze meg kezelőorvosát. A rutinszerű laborvizsgálatok (pl. koleszterinszint-ellenőrzés) során - kérésre - a vércsoportot is meghatározzák.A vércsoport szerinti étkezés fekete listája:
A következő ételeket, alapanyagokat okvetlenül kerülje el.

0-vércsoport: sertéshús (sonka, szalonna).
A-vércsoport: vadhús.
B-vércsoport: tengeri ételek (rák, garnéla, lazac, homár stb.).
AB-vércsoport: zsíros tejtermékek, vaj, sajt.
Család és vércsoportok
Egy családon belül több vércsoport is lehet. Vannak olyan ételek, amelyek minden típus számára egyaránt megfelelőek, így a levesek (például pulykahúsleves, zöldségleves, joghurtos uborkaleves stb.) és a mártások. Ezeket érdemes előnyben részesíteni akkor, ha a családon belül többféle vércsoport típus is előfordul.

Hargitai Anett Origo cikkének felhasználásával: Bucher Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 101896 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x