Szeresd a plasztikusod!
Címlap / Szépség-Egészség / Szeresd a plasztikusod!

Szeresd a plasztikusod!

Forrás: elittars.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-25

Egy legújabb felmérés - ami a sportos életvitel és a szépészeti műtétek közötti összefüggéseket vizsgálta - megdöbbentő eredményeket tárt fel. A résztvevők válaszaiból kiderült: a sportolás nemhogy csökkenti a plasztikai beavatkozások szükségességét, épp ellenkezőleg... Erről a témáról kérdeztük Roboz Gabriella szakpszichológust. 

-    Mik a tapasztalatai, milyen a magyarok hozzáállása a plasztikai műtéthez? Elmondható az, hogy már a plasztikai műtét itt Magyarországon is divattá vált?

-    Tapasztalható, hogy nagymértékben megváltozott a plasztikai beavatkozások társadalmi megítélése Magyarországon a rendszerváltás utáni időszakban. Míg korábban többnyire vagy a társadalom felsőbb köreiben mozgó, a szórakoztatóiparban dolgozó, vagy pedig a különc, exhibicionista, excentrikus személyiségek „hóbortjaként” vélekedtek róla az átlagemberek, különlegességként kezelték és gyakran pikírt megjegyzésekkel illették azt, akiről megtudták, hogy műtétnek vetette alá magát, addig mára sokkal szélesebb körben elfogadott eljárássá vált.

Bár tömegdivattá válását Magyarországon egyelőre meggátolja az átlagember számára még mindig nagyon borsos műtéti költség, az elmondható, hogy az utóbbi években meredeken nő a plasztikai műtétet igénybe vevők – köztük a férfiak – aránya is. Egyre többen – itt már lehet akár divatjelenségről is beszélni – születésnapra, karácsonyra, évfordulóra, más ünnepre kérnek ajándékba plasztikai műtétet. Az esztétikai műtétek elterjedéséhez nagyban hozzájárul az, hogy fokozódtak nálunk is az egyénekkel szemben támasztott társadalmi és munkahelyi elvárások, egyre nagyobb értéket képvisel a társadalmi siker és a karrier. Az pedig köztudott, hogy az előnyös külső nagyobb társadalmi elfogadottsággal is jár.

-    Melyek a leggyakoribb motivációi annak, ha valaki plasztikai beavatkozásnak veti alá magát?

-    Két részre bontanám a kérdést. Másfajta ösztönzők működnek az olyan személynél, aki reális igényekkel érkezik, mint annál, aki valami más hiányosságot pótolna az életében a tervezett beavatkozással. Kezdem a második esettel. A leggyakoribb motiváció talán a túlzott megfelelési kényszer és a maximalizmus. Ez visszavezethető nevelési módszerekre, szocializációs problémákra, gyerekkori rossz élményekre, kudarcokra, valamely külső adottság miatti megszégyenítésre és kiközösítésre, a családi értékrendszer túlzásaira. Fontos motiváció a negatív önkép és az önbizalomhiány is. Állhat mögötte valamely korábbi trauma (érzelmi elhanyagolás, szexuális vagy fizikai bántalmazás) vagy veszteségélmény. De természetesen sokszor nem valami személyiségbeli hiányosság, pszichés probléma vagy trauma vezet a műtét vállalásához, hanem reális és felelős döntés eredménye az.


Nyilvánvaló ez olyankor, amikor valamely fejlődési rendellenesség, baleset, égési sérülés, torzító műtéti hegek miatt fordul az ember plasztikai sebészhez, tehát helyreállító műtét esetén. De reális lehet a döntés olyankor is, amikor kizárólag esztétikai funkció miatt vállalja valaki a műtétet. Amikor egy testi hiba valóban csökkenti az illető önértékelését és ez csökkent kompetenciaérzéshez, lelki problémákhoz, depresszióhoz vezet. Ilyenkor jó, sőt az egyetlen megoldás lehet a beavatkozás.

-    Egyes plasztikai sebészek szerint sokan kifejezetten egyfajta testképzavar miatt keresik fel őket. Hogyan alakul ez ki és milyen előjelei vannak? Hogyan lehet segíteni egy ilyen embernek?


-    A testképzavar egy olyan énképzavar, amelyben az érintett képtelen a saját testét reálisan megélni és elfogadni. Az ilyen ember torznak éli meg az alakját függetlenül attól, hogy hogyan is néz ki valójában. Ez pedig pszichés zavart eredményezhet. Valójában nem a testi megjelenésével, hanem önmagával van problémája, képtelen elfogadni önmagát. Semmiféle külső fizikai beavatkozás ezen nem segíthet, mert további rendellenességeket fedez fel önmagán, elégedetlensége egyre nő. Gyakran újabb és újabb műtéteket sürget, képtelen leállni, ha lát is változást, nem tud annak örülni és megelégedni az elért eredménnyel. A személyiség gyengeségét, labilitását jelzi ez. A zavar előjelei már korai serdülőkortól megnyilvánulhatnak. Figyelmeztető jel lehet, ha a fiatal állandóan a külsejével, létező vagy képzelt testi hibájával foglalkozik, ez lekötik ideje nagy részét, ez kerül gondolkodása középpontjába. Hatalmas energiát fordít e testi probléma elrejtésére, mert azt képzeli, hogy mindenki őt, illetve képzelt torzságát figyeli. Eközben élettere beszűkül, kortársaitól elszigetelődik, tanulási teljesítménye csökken, hétköznapi teendőit elhanyagolja.


Az ilyen személyekben azt kell tudatosítani, hogy ne testi hibáikat igyekezzenek műtéti úton korrigáltatni, hanem a negatív önképet és a hibás percepció forrásait. Sokat segíthet a csoportos terápia is, ahol a beteg más testképzavarosokkal, esetleg gyógyult páciensekkel találkozik. Másik, orvosi oldalról viszont fontos az is, hogy mindenfajta plasztikai beavatkozást előzzön meg egy részletes elbeszélgetés, amely kiterjed a motivációk és elvárások felmérésére. Ezáltal ki lehet deríteni, hogy a panasz hátterében valóban esztétikai probléma áll-e, vagy pedig pszichés eredetű.

-    Milyen pszichológiai, illetve mentális veszélyei vannak egy ilyenfajta beavatkozásnak?


-    Mindenképpen óvatosságra intő jel, ha valaki az egész karakterét meg akarja változtatni (pl. arcplasztikánál, aránytalan mellnagyobbításnál). Ilyenkor joggal merül fel, hogy másfajta rejtett szükséglet húzódik meg a műtét vágya mögött, vagy hogy valamiféle álarcot akar az illető viselni. Veszélye lehet a beavatkozásnak, hogy kényszeressé válik a változtatás-vágy, további igényeket szül, amelyek egyre kielégíthetetlenebbek. (ld. Michael Jackson esetét.) Az is gyakran előfordul, hogy a személy külseje ugyan megváltozik, de belülről ő maga nem változik. Úgy érzi ilyenkor, hogy megváltozott külseje nincs harmóniában a személyiségével. Másik véglet a túl radikális viselkedésváltozás: a műtéten átesett személy úgy érzi, most már mindent lehet, amitől korábban meg volt fosztva. Ilyenkor fordul elő az, hogy túl kihívóan kezd viselkedni, szakít addigi kapcsolataival, fiatal szexpartnert „szerez be”, túl fiatalosan öltözködik, elveszíti korábbi barátait. Az előbbiekből is következik, hogy a műtét kihatással lehet a személy családi, baráti és párkapcsolataira. Előfordul, hogy a megváltozott viselkedést a környezet nem tudja tolerálni. Az újonnan létrehozott párkapcsolat pedig a hamis látszaton alapul, nemcsak a környezet szerint lehet hiteltelen, de egy idő után műtéten átesett is ráébredhet arra, hogy aki az új melleiért rajong, nem feltétlenül önmagáért szereti őt. Ennek ellentéte is előfordul: megélheti az illető azt is, hogy épp azért fordul el valaki tőle, mert tudja, hogy amit lát, az nem a valóság.


-    Hol kezdődik a plasztikai műtét iránti függőség? Ha egyszer elkezdjük utána meg tudunk állni egy ponton?


-    A függő ember attól függő, hogy reálisan kielégíthetetlenek az igényei, egyre újabb és újabb beavatkozást akar, nem tud megelégedni, örülni az elért eredménynek. Ha úgy érezzük, hogy az előző műtét után már nem sokkal újabb beavatkozáson törjük a fejünket, az intő jel lehet arra, hogy valójában másra van szükségünk.

-    Mit mérlegeljünk mielőtt ehhez a lehetőséghez fordulunk?


-    Hogy mit szeretnénk elérni a műtéttel. Hogy milyen hiányosságot próbálunk betölteni általa. Hogy reálisak-e az elvárásaink. Érdemes más, számunkra hiteles emberek véleményét is kikérni. Beszélni olyan ismerősökkel, akik már átestek hasonló műtéten és természetesen konzultálni a szakemberrel, a várható előnyökről, kockázatokról.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5364 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x