A figyelemzavar figyelmet igényel
Címlap / Szépség-Egészség / A figyelemzavar figyelmet igényel

A figyelemzavar figyelmet igényel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A figyelemzavar korai felismerése nagyon fontos, hiszen a figyelemzavaros gyermeknek, még ha nincsenek is speciális tanulási és észlelési nehézségei nehezebb a dolga, hiszen a tanuláshoz figyelni kell, az intelligencia önmagában nem elegendő.  

Az írás-, olvasástanuláshoz ráadásul jókora kitartás és monotóniatűrés is szükséges a begyakorlás fázisában.

Aki nem figyel az órán, az gyakorlatilag nincs jelen. Annak otthon nem csak ismételnie kell a tananyagot, hanem előlről kezdve megtanulni. Tehát sokkal több idő, és energia szükséges hozzá.

Azt tudjuk, hogy a figyelemproblémás gyerekek is tudnak kiemelkedőek lenni egy-egy olyan dologban ami érdekli őket, de nem az irányított helyzetekben, amelyek számukra nem elég vonzóak.



Mivel könnyen elterelhetőek, elég, ha a tanórán van egy kis háttérzaj, például: utcáról beszűrődő hangok (madárcsicsergés, mentőautó, stb…), máris elkalandoznak.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy nem tudnak figyelni, nem köti le őket a tanóra, mással vannak elfoglalva, folyton “zsizsegnek”. Ezt csak nagyon kevés pedagógus tudja jól kezelni. Általában az történik, hogy a pedagógus belefárad, egyre kisebb a tűréshatára a gyerekkel szemben, mindenért leszúrja, őt hibáztatja. Ezzel a gyermek egy negatív spirálba kerül, amelyből nem nagyon van visszafelé út.

Pedig megvannak ezekhez a gyerekekhez való technikák is, bár rengeteg energiát és folyamatos gondolkodást, egyéni bánásmódot igényelnek.

Nagyon fontos lenne számukra, hogy a dicséret:szidás legalább 3:1 arányban legyen, hogy a gyerek szeressen iskolába járni. Eleinte fontos lenne, hogy csak azokért a dolgokért szóljunk, ami tényleg megengedhetetlen, ezzel szemben a lehető legtöbb dologért dicsérjük meg őt, emeljük ki a többiek előtt, hogy ő miben nagyon ügyes, mert akkor a gyerek egyre jobban fog a megerősített viselkedéshez igazodni. Így indítható el pozitív irányba történő változás.

Másik fontos dolog a dicséret mellett, hogy ezek a gyerekek minden nap legyenek friss levegőn, vegyenek részt legalább fél óra irányított mozgásfoglalkozáson.
A tapasztalat azt mutatja, hogy minél ügyesebbek ezek a gyerekek a koordinált mozgások végzésében, annál jobbak a gátló funkcióik, így a hétköznapi életben is jobban tudják legátolni az esetleges viselkedési problémáikat.

Sok gyerek közülük gyorsabb a társainál, előbb végez a feladatával, utána unatkozik, zavarja a többieket. Ebben az esetben jó lenne, ha kaphatnának plusz feladatot, időkitöltőt, amivel lefoglalják magukat.
 
Hallottam egyszer, hogy egy tanító matematika óra közben megkérte az impulzív kisfiút aki már nem tudott egy helyben maradni, hogy szaladjon ki a folyosóra, ugráljon fel kettesével a lépcsőn, majd számolja ki, hány lépcső van összesen az iskolában, és még néhány műveletet kellett végeznie ezekkel a számokkal. Ezt például zseniális ötletnek tartom, mert megmozgatta az ülni nem tudó gyereket, de közben még matekozott is.

Saját tapasztalatom a figyelemproblémás gyerekekkel kapcsolatban, hogy nagyon jó a fantáziájuk, ebben mindig lehet rájuk építeni, bevonni őket kreativitást igénylő feladatba.

Fontos, hogy találjunk a gyermekben valamit, amiért nagyon szerethető. Ezeknek a gyerekeknek az lenne a legfontosabb, hogy érezzék, hogy szeretik őket. Amelyik felnőttről ezt megérzik, azzal sokkal jobb a kapcsolatuk, jobban együttműködnek vele.

Jelenleg is van olyan csoportom, ahova figyelemproblémás iskolás gyerekek járnak, és bizony az a fajta foglalkozás, ami az átlagosnak mondható gyerekeknél működik, az náluk nem. Teljesen új formákat, módszereket kell kialakítani a foglalkozások menetében, intenzitásában, kommunikációban, valamint a dicséret módjában.

Tervezett Szenzomotoros Tornával nem csak az ügyesség, hanem a figyelem is jól fejleszthető, hiszen a tornák összeállításánál nagy hangsúlyt kap az, hogy egyszerre több dolgot kell végezni. (Például, ugrik, tapsol, mondókázik egy időben.)

Itt is érvényes az a dolog, hogy minél előbb kezdődik a fejlesztés, annál eredményesebb tud lenni.

Mint szülők, pedagógusok pedig érdemes feltenni magunknak azt a kérdést, hogy mi az, amit nekünk ettől a gyerektől tanulnunk kell? Talán türelmet, rugalmasabb gondolkodást, elfogadást?
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5819 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x