40 éves a Let It Be, a Beatles utolsó albuma
Címlap / Színes hírock / 40 éves a Let It Be, a Beatles utolsó albuma

40 éves a Let It Be, a Beatles utolsó albuma

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-25

A senki által meg nem kérdőjelezhető Beatles éppen negyven évvel ezelőtt jelentette meg Let It Be című albumát, amelyről később kiderült: ez volt a vég. A legendás négyes azokban a hetekben lehúzta a rolót, bár a Beatles-üzlet dübörgött tovább. 

 

A nagylemez olyan időszakban jelent meg, amikor bőven voltak már jelei a bomlásnak. Ha az összest nem is érdemes felsorolni, de John Lennon első szólóalbumait és Give Peace a Chance című dalát meg kell említeni, s már a hivatalos feloszlás előtt volt saját LP-je Paul McCartneynak és Ringo Starrnak is.

A Let It Be 1970. május 8-án jelent meg Angliában, bő egy héttel később pedig Amerikában került a boltokba, a film világpremierje május 13-án volt New Yorkban, amelyen a Beatles egyetlen tagja sem volt jelen – megerősítve, hogy széthullóban a négyes.
  
John, Paul, George és Ringo 1969-ben vette szalagra a Let It Be csaknem minden dalát – az I Me Mine átcsúszott 1970-re. Az általában jóval erősebbnek tartott Abbey Road azonban mégis előbb jelent meg. A felvett dalokból egyébként 1969-ben terveztek LP-t, amelynek Get Back lett volna a címe, ám ez végül üzleti megfontolásokból nem jelent meg. Ezen a lemezen 16 dal szerepelt volna.


Ennek a meg nem született korongnak a számaiból tizenkét dal került a Let It Be-re. A dallista ez volt: Two Of Us, Dig a Pony, Across The Universe, I Me Mine, Dig It, Let It Be, Maggie Mae, I’ve Got a Feeling, One After 909, The Long and Winding Road, Four You Blue és Get Back. George Harrison jegyezte az I Me Minet és a For You Blue-t, a Dig It és a Maggie Mae a teljes csapat munkája, a többi Lennon-McCartney szerzemény.

Utólag könnyű okosnak lenni, de sokan magyarázgatták, hogy az egész nagylemez hangulatából érezhető volt a közeli szakítás. A közönség nem vett tudomást erről, hiszen az album vezette a New Musical Express listáját, s élre került Amerikában is. A rajongók változatlan imádatuk jeleként közel négymilliót már megjelenése előtt megrendeltek belőle.

A kritikusok azt hiányolták, hogy a Let It Be nem elég lendületes, kicsit „sótlan” is, hiányoznak belőle azok a szellemes zenei megoldások és szövegfordulatok, amelyek korábbi lemezeiken jellemezték a fiúkat.
 
Ráadásul a valaha szebb napokat látott Phil Spector - világszerte elismert producer - jelentős mértékben „megerőszakolta” a kész anyagot. Szimfonikus nagyzenekar, vonóskar és kórus került több számba, amit főleg Paul McCartney tűrt el nehezen, majdnem ölre ment Spectorral. A producer önkényes beavatkozása a „végtermékbe” Johnt, George-ot és Ringót sem tette boldoggá.

A lemez kétségtelenül legnépszerűbb, valóban szép trackje a címadó dal. Ennél a számnál a kislemez és az albumváltozat között lényeges különbség mutatkozott - éppen Spector munkájának „köszönhetően”.

A Let It be utóélete az új évezredben folytatódott, hiszen 2003-ban kiadták az albumot Let It Be...Naked címen. Ebből a lecsupaszított verzióból hiányoztak Phil Spector szimfonikus „bűvészkedései”. Paul lelke talán megnyugodhatott, ám az újra hangszerelt korong a közönségnél „nem jött be” – az emlékekben a dúsított változat rakódott el. Az eredeti változat a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumát összegyűjtő listáján a 86. lett.

Nem is egyszerűen a lecsupaszításról döntött a kiadó, hanem jelentős átszerkesztésről is. Az újrakevert albumon – amely mindenképpen komoly hangmérnöki teljesítmény –11 dal hallható a következő sorrendben: Get Back, Dig a Pony, For You Blue, The Long and Winding Road, Two of Us, I’ve Got a Feeling, One After 909, Don’t Let Me Down (ez egyáltalán nem szerepelt az eredeti lemezen), I Me Mine, Across The Universe és végül Let It Be.
 
Az eredeti lemez vált rocktörténelemmé, hiszen ez zárta le az addigra nagy sörényt növesztő gombafejűek sorlemezeit. A Beatles feloszlása után megjelent válogatások, új változatok között voltak egészen kitűnő korongok, elég a The Beatles at Hollywood Bowl, a Rock and Roll Music című dupla albumra gondolni. Szívesen fogadta a közönség az 1990-es évek Antológiáját is. A közönség és a szakma értékelése szerint azonban az igazi értéket a Beatles sorlemezei képviselik a Please, Please Me-től a (nem csupasz) Let It Be-ig. 
 
[ 2955 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x